Στις 23 Φεβρουαρίου η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. Στις 23 Φεβρουαρίου η Ουκρανία και οι άνθρωποί της θα αλλάξουν για πάντα.

Ένα μήνα μετά, στις 17 Μαρτίου, ξεκινάει η έκθεση Ptashka -που στα ελληνικά σημαίνει πουλάκι- στο Παρίσι, στη γκαλερί Cheriff Gallery.

Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας, με σκοπό να βοηθήσει τους πληγέντες του πολέμου στην Ουκρανία και να περάσει ένα μήνυμα ειρήνης, αγάπης κι ελπίδας.

Οι πρωτεργάτριες της έκθεσης Olga Sushko και Sonya Kvasha, Ουκρανές που τώρα διαμένουν στο Παρίσι, είχαν πάντα το όνειρο να κάνουν μια έκθεση για τη χώρα τους. Και οι δύο άλλωστε, έτρεχαν μαζί την Ουκρανική Vogue, οπότε είχαν και το υλικό και τα μέσα. Δυστυχώς, όμως τις πρόλαβε ο πόλεμος.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη THE TIME ⚡ (@thetimeofficiall)

Συνολικά, εκτίθενται 31 φωτογραφίες, που απεικονίζουν την προπολεμική Ουκρανία. Ο αριθμός συμβολικός -αρχικά συλλέχθηκαν 100 φωτογραφίες-, αφού φέτος κλείνουν 31 χρόνια Ουκρανικής ανεξαρτησίας.

Η λίστα των συμμετεχόντων μεγάλη και ποικίλη. Ουκρανοί αλλά και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, μοιράζονται το όραμά τους διαδικτυακά αλλά και δια ζώσης, για ένα καλύτερο αύριο.

Σύμβολο της έκθεσης είναι το πουλί της ειρήνης και είναι έργο του αναδυόμενου Ουκρανού καλλιτέχνη Taras Sereda. Συμβολίζει τo αηδόνι, το οποίο σύμφωνα με την Ουκρανική παράδοση, μεταναστεύει κάθε άνοιξη στη χώρα από τις Ινδίες και σκορπίζει με το τραγούδι του χαρά κι ευημερία.

Στην έκθεση αυτή, συνέβαλαν μεγάλα ονόματα τόσο του Ουκρανικού, όσο και του διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου, που μέσα από ισχυρές νοηματικά εικόνες, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ειρήνης και παράλληλα να προβάλλουν την ομορφιά της χώρας και των ανθρώπων της.

Ο Ουκρανός Sasha Ivanov, γελοιογράφος, έργα του οποίου συμπεριελήφθησαν στην έκθεση, με τίτλο I’m done , τα οποία σατιρίζουν τον Πρόεδρο Πούτιν και καυτηριάζουν τη ρωσική εισβολή.

Επίσης, ο Γερμανός φωτογράφος, Patrick Bienert στα πέντε έργα με θέμα τον ποταμό Δνείπερο, καταδεικνύει τη σημασία του νερού και τη θέση που κατέχει στην ουκρανική κουλτούρα.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη baby production (@baby___prod)

Ενώ ο David Mushegain, μέσα από τρία πορτρέτα γυναικών, θέλησε να προβάλει την αντίθεση της χαράς των απλών, καθημερινών πραγμάτων με τη βία και τον αποτροπιασμό του πολέμου. Είναι μια ισχυρή έκφραση περιφρόνησης του διάσημου φωτογράφου μόδας για τον πόλεμο γενικότερα, αλλά και ειδικότερα γι΄ αυτόν.

Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του παραγωγού Baby Prod, της Μ.Κ.Ο. ERE Foundation, καθώς και της διαδικτυακής γκαλερί και χώρου δημοπρασιών έργων ανερχόμενων καλλιτεχνών Artissue Gallery.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ART ISSUE (@artissue.gallery)

Οι φωτογραφίες των καλλιτεχνών απεικονίζουν τόσο τοπία όσο και πορτρέτα ανθρώπων, σε ασπρόμαυρο ή έγχρωμο φόντο. Κι όλες μεταφέρουν ένα αίσθημα ανθρωπιάς , συμπαράστασης, ελευθερίας και χαράς.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dudi Hasson (@dudihasson1)

Μπορείτε να τις κατεβάσετε ελεύθερα κάνοντας μια δωρεά χρημάτων, τα οποία θα διατεθούν εξολοκλήρου για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας.