Είσαι από τις γυναίκες που θα ήθελαν να μαθαίνουν συνέχεια καινούργια πράγματα; Χρειάζεσαι μια νέα δεξιότητα για τη δουλειά σου ή για να καταφέρεις να αλλάξεις καριέρα; Υπάρχουν πέντε λύσεις για συνεχή εκμάθηση νέων δεξιοτήτων για όλα τα γούστα και ωράρια.

Η παραδοσιακή μέθοδος

5 οδοί για την δια βίου μάθηση
Unsplash | Siora Photography | @siora18

Αν είσαι από τις κοπέλες που προτιμούν τη συναναστροφή με καθηγητές και την αίσθηση της φυσικής τάξης, τότε θα μπορούσε να ελέγξεις τα μαθήματα που προσφέρονται από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Εκτός αυτού υπάρχουν πολλά ελληνικά αλλά και αλλοδαπά ΙΕΚ (με παραρτήματα στην Ελλάδα) που προσφέρουν προγράμματα σύντομων σπουδών. Ερευνώντας περαιτέρω αυτές τις επιλογές υπάρχουν πιθανότητες να ασχοληθείς είτε με ένα νέο πτυχίο σε έναν κλάδο εντελώς διαφορετικό από το δικό σου, είτε να μάθεις κάτι επιπλέον πάνω στον κλάδο σου. Το μειονέκτημα αυτών των επιλογών βέβαια είναι ότι προϋποθέτουν να έχεις κάποιο budget που ευχάριστα θα επένδυες στην ακαδημαϊκή σου εξέλιξη και επαγγελματική σου κατάρτιση.

Το workshop

5 οδοί για την δια βίου μάθηση
Unsplash | Khara Woods | @kharaoke

Σε περίπτωση που οι βλέψεις σου αναφορικά με τη συνέχιση της εκπαίδευσής σου αφορούν την κατάρτισή σου σε ένα χόμπυ, μάλλον θα επέλεγες ένα σύντομο πρόγραμμα. Κάθε δήμος σχεδόν προσφέρει σύντομα προγράμματα σε τομείς όπως οι εφαρμοσμένες τέχνες, οι ξένες γλώσσες αλλά και πληροφορική. Ενδεχομένως να μην έχεις αποφασίσει τι θα ήθελες να μάθεις, οπότε αυτή η επιλογή είναι η κατάλληλη αφού είναι αρκετά οικονομική (κυρίως για δημότες) για να δοκιμάσεις διαφορετικά πράγματα και να επιλέξεις.

Το συνέδριο

5 οδοί για την δια βίου μάθηση
Salesforce

Μπορεί να έχεις αποφασίσει με τι θέλεις να ασχοληθείς αλλά να έχεις ερωτήματα σχετικά με το πώς. Σε αυτή την περίπτωση επίλεξε ένα συνέδριο. Σε ένα συνέδριο έχεις την ευκαιρία όχι μόνο να μάθεις πληροφορίες για κάτι τρέχον, αλλά και να δικτυωθείς με άτομα του ίδιου κλάδου. Έτσι θα έχεις την ευκαιρία να ρωτήσεις πως να αρχίσεις να ασχολείσαι με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Το online course

Αρκετοί ιστότοποι έχουν δημιουργηθεί εξ’ ολοκλήρου για την εξυπηρέτηση της ανάγκης δια βίου εκμάθησης ατόμων που θέλουν ευελιξία στο πρόγραμμά τους και θέλουν να μάθουν κάτι νέο με το πάσο τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται το online course. Αρκετοί από τους παρακάτω ιστότοπους προσφέρουν τη δυνατότητα να ακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο μονοπάτι μάθησης. Ως εκ τούτου επιλέγεις μια ρουτίνα βάσει του στόχου που θέλεις να επιτεύξεις. Τέτοιοι είναι:

Τα δωρεάν video

Η τελευταία αυτή επιλογή συνδυάζει πολλά στοιχεία των προηγούμενων τεσσάρων. Φαίνεται ότι μέσω αυτής έχεις την ικανότητα να εκτεθείς σε πολλά πράγματα. Με την έκθεση αυτή καταφέρνεις να βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο και να το μάθεις καλύτερα. Άλλο ένα πλεονέκτημα των δωρεάν videos είναι ότι δημιουργούνται και παρέχονται από παθιασμένους του εκάστοτε τομέα. Έτσι η εκμάθηση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και συχνά τα άτομα που κάνουν τη διάλεξη έχουν περισσότερη μεταδοτικότητα από τον μέσο καθηγητή. Αλλά ακόμα και αν έχουν μεταδοτικότητα, επειδή ακριβώς διατίθενται δωρεάν, έχεις την ικανότητα να επιλέξεις τον καθηγητή που σου ταιριάζει περισσότερο.

featured image: Unsplash | Anton Shuvalov | @a8ka