Την ελεύθερη σχέση τη συναντάμε κυρίως στις νεότερες γενιές. Οι ελεύθερες σχέσεις έχουν τις δικές του προσδοκίες, οφέλη καθώς και μειονεκτήματα. Οι σκέψεις που ακολουθούν μπορεί να σε βοηθήσουν να καταλήξεις στο αν είσαι έτοιμη να μπεις στον κόσμο των περιστασιακών σχέσεων ή αν προτιμάς να τον αποφύγεις. Και οι δυο επιλογές είναι εντάξει, αλλά πρέπει να είσαι πλήρως προετοιμασμένη γι’ αυτά που θα αντιμετωπίσεις.

1. Ξεκαθάρισε τα κίνητρά σου

Οι συνέπειες των περιστασιακών σχέσεων, και επιπλέον, οι περιστασιακές σεξουαλικές συναντήσεις αποτελούν ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον και διερευνάται συνεχώς. Για να έχεις μια ασφαλή και υγιή περιστασιακή σχέση, πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Γιατί θέλεις να κάνεις μια τέτοια σχέση; Μόλις το συνειδητοποιήσεις, τότε μπορείς να ξεκινήσεις την εξερεύνηση και τη διασκέδαση. Αλλά, αν θέλεις να αρχίσεις μια σχέση που έχει την προοπτική να καταλήξει σε κάτι πιο σοβαρό, θα φτάσεις στο σημείο να πληγωθείς και να νιώσεις απογοήτευση.

2. Έλεγξε τις προσδοκίες σου

Αυτή η σχέση μπορεί να καλύπτει κάποιες από τις ανάγκες σου, αλλά ίσως αφήνει κάποιες ανεκπλήρωτες. Μια μελέτη που αφορούσε 375 φοιτητές, κατέληξε σε μια σαφή προτίμηση των γυναικών για δέσμευση. Παρόλο που οι περισσότεροι νέοι σήμερα οδηγούνται σε περιστασιακές σχέσεις, κάνοντας την πρόθεση για δέσμευση να δείχνει ξεπερασμένη, να ξέρεις ότι δεν είναι αλήθεια. Οι περισσότεροι προτιμούν τις σχέσεις δέσμευσης από τις ελεύθερες.

Εαν φαντάζεσαι να συναντάς την οικογένειά του συντρόφου σου, να τον γνωρίζεις στην οικογένειά σου, να ταξιδέψετε μαζί ή ακόμα και να βγεις ραντεβού μαζί του, ίσως θέλεις μια δεσμευμένη σχέση περισσότερο από περιστασιακή.

3. Πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά τα συναισθήματά σου

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα μπορούσαν να προκύψουν με την περιστασιακή σχέση είναι να βεβαιωθείς ότι δεν είσαι δεμένη με το άλλο άτομο. Γι’ αυτό τα όρια και η έλλειψη σοβαρότερων συζητήσεων είναι τόσο σημαντικά. Εάν αισθάνεσαι ζήλια που ο περιστασιακός σύντροφός σου βλέπει κι άλλες, ή αν θέλεις να αρχίσει να σου μαγειρεύει δείπνο, έχεις αναπτύξει συναισθήματα. Αυτός είναι βασικά ο “δολοφόνος” κάθε ελεύθερης σχέσης.

Έτσι, σε αυτήν τη σχέση, θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά ειλικρινής με τον εαυτό σου για το πώς αισθάνεσαι και να μην το αποφεύγεις. Αυτό θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερο κακό και δυσαρέσκεια για κάτι που προοριζόταν να είναι ελεύθερο και διασκεδαστικό.

4. Θέσε τα όριά σου, αλλά μην περιμένεις σοβαρές συζητήσεις

Όταν αποφασίσεις ότι θέλεις να έχεις μια περιστασιακή σχέση με κάποιον, πρέπει να είσαι ξεκάθαρη για το τι σημαίνει αυτό και για τους δύο. Νιώθεις εντάξει όταν έχει σεξουαλικές σχέσεις με άλλες ενώ έχει σεξουαλική σχέση και μαζί σου; Τον πηγαίνεις σε συγκεντρώσεις φίλων; Είσαι ανοιχτή στην πιθανότητα να γίνει λιγότερο περιστασιακό; Να είσαι ξεκάθαρη με τον σύντροφό σου και να βεβαιωθείς ότι είστε και οι δύο άνετοι με όλα όσα συμβαίνουν.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι περιστασιακές σχέσεις δεν εμπλέκονται σε σοβαρές συζητήσεις, επειδή αυτές απαιτούν συναισθήματα. Τα συναισθήματα μπορούν να περιπλέξουν ολόκληρη την περιστασιακή πτυχή της σχέσης. Μην περιμένεις να μιλήσεις για τους μεγαλύτερους φόβους σου, το οικογενειακό δράμα ή τα εργασιακά σου προβλήματα στην ελεύθερή σου σχέση. Εκτός βέβαια, αν έχετε συμφωνήσει και οι δύο ότι θέλετε να τα συζητάτε. Αλλά να γνωρίζεις ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα συναισθήματα.

5. Να έχεις υπόψη ότι ενδέχεται να μην είσαι η μόνη σύντροφός του

Όταν γνωρίζεις κάποιον τυχαία στο μπαρ ή μέσω dating app είναι δύσκολο να ξέρεις τι ψάχνει. Μια ελεύθερη σχέση υπονοεί ότι δεν βλέπεις μόνο ένα άτομο και ούτε αυτό το άτομο βλέπει μόνο εσένα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο πρέπει να νιώθεις άνετα για να αποφασίσεις αν είσαι σε φάση να εμπλακείς σε μία τέτοια σχέση.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά τις περιστασιακές σχέσεις, η ελευθερία. Είναι ηθικά σωστό να βλέπεις διαφορετικούς ανθρώπους και να συνειδητοποιείς τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει. Η περιστασιακή σχέση δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις σεξουαλικές σχέσεις με κάθε άτομο που γνωρίζεις. Όμως, εαν αυτό θέλεις, τότε θα έχεις περισσότερη δύναμη.

Οι νέοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τον κόσμο και η έλλειψη δέσμευσης, υπευθυνότητας και συνεχούς επικοινωνίας είναι ιδανική κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου στη ζωή τους. Είναι εντάξει να είσαι νέος και να εξερευνάς τον κόσμο και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν. Απλώς έχε κατά νου ότι και οι άλλοι άνθρωποι ίσως να κάνουν το ίδιο.

6. Να ξέρεις πότε να φεύγεις

Μια περιστασιακή σχέση σίγουρα θα τελειώσει. Θα πρέπει να είσαι ειλικρινής με τα όρια που θέτεις στον εαυτό σου και σε ποιο σημείο θα διακόψεις. Για μερικούς ανθρώπους θα μπορούσε να είναι ένα χρονικό όριο: “Θα έχω απλώς μια περιστασιακή σχέση με το ίδιο άτομο για δύο μήνες”. Άλλες φορές θα μπορούσε να είναι εξίσου εύκολο μόλις συνειδητοποιήσεις ότι κάνεις όνειρα.

Όταν αποφασίσεις να το κόψεις, να είσαι δυνατή και να μην επιστρέψεις σε αυτήν τη συνήθεια. Εαν το διακόψεις γιατί έχεις αναπτύξει συναισθήματα και ο σύντροφός σου δεν έχει δείξει με τη συμπεριφορά του ότι θέλει κάτι πιο σοβαρό, μην αφήσεις τον εαυτό σου να εμπλακεί ξανά σε αυτή την κατάσταση. Δώσε τέλος στη σχέση αυτή και ψάξε για κάτι πιο σοβαρό. Μόνο εσύ γνωρίζεις πότε είναι ώρα να διακόψεις με ασφαλή τρόπο.

featured photo: https://unsplash.com/@thehkphotocompany