Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων όσον αφορά τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων: εκείνοι που διακοσμούν έναν χώρο, είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα και δεν θέλουν να το πειράξουν.

Και εκείνοι που ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα και τους αρέσει να αλλάζουν συνεχώς τη θέσω των πραγμάτων στον χώρο. Εάν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία και συνεχίζεις να ανανεώνεις τη διακόσμηση στα δωμάτιά σου, ίσως αναρωτιέσαι εάν είναι εντάξει να αλλάζεις συνέχεια θέση και στα φυτά εσωτερικού χώρου. Η σύντομη απάντηση, είναι πως ναι, είναι εντάξει να το κάνεις. Μια πιο αναλυτική προσέγγιση θα σου δώσει όμως και μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Άσε τα νέα φυτά να ”ξεκουραστούν” για λίγο

Εάν μόλις έφερες στο σπίτι μια νέα πράσινη προσθήκη, μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να δοκιμάζεις πολλά διαφορετικά σημεία για να βρεις την τέλεια θέση. Ωστόσο, η Agatha Isabel, ιδιοκτήτρια του διαδικτυακού Plant Ma Shop, συνιστά πρώτα να αφήσεις ένα νέο φυτό να μείνει σε μια τοποθεσία για δύο έως τρεις εβδομάδες, ώστε να μπορεί να συνηθίσει στο σπίτι σου. Μόλις ”εγκλιματιστεί” στον χώρο, μπορείς να το μετακινήσεις.

Δεν αρέσει σε όλα τα φυτά να μετακινούνται

Κάποια φυτά τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά. Οπότε επιλογές όπως τα φυλλόδεντρα, η monstera, η ”γλώσσα της πεθεράς” και η ζάμια είναι ιδανικές για εσένα που σου αρέσουν οι αλλαγές.  Αλλά με άλλους τύπους φυτών, ίσως χρειαστεί να είσαι πιο προσεκτική. Για παράδειγμα φυτά όπως ο φίκος, το croton ίσως παρατηρήσεις πως χάνουν τα φύλλα τους εάν τα μετακινήσεις. Απλά μόλις βρουν το σημείο που τους αρέσει, προτιμούν να μένουν εκεί.

Όταν μετακινείς τα φυτά σου, κράτα ένα σταθερό επίπεδο φωτισμού

Το πιο σημαντικό ίσως που πρέπει να θυμάσαι είναι ο φωτισμός στον χώρο σου. Επομένως, εάν μετακινείς ένα φυτό το οποίο ήταν σε μια θέση με ορισμένη ποσότητα φωτός, βεβαιώσου ότι μπορεί να πάρει το ίδιο επίπεδο φωτός στη νέα του θέση.

Έστω ότι έχεις μια monstera που μεγαλώνει υπέροχα ακριβώς δίπλα στο δυτικό σου παράθυρο και θέλεις να την μετακινήσεις σε άλλο χώρο όπου θα δέχεται πολύ λίγο φως. Θα παρατηρήσεις εννοείται κάποιες αλλαγές. Δεν πρόκειται να αναπτυχθεί τόσο όσο πριν.

Μην κάνεις μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία

Για ορισμένα φυτά, μια μετακίνηση κοντά σε ακραία ζέστη ή κρύο δεν θα λειτουργήσει καλά. Επίσης το να μετακινήσεις κάποιο φυτό πολύ κοντά σε μονάδες κλιματισμού, τζάκια ή αεραγωγούς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ορισμένα φυτά θα είναι λίγο πιο ευάλωτα, ίσως έχουν φθαρμένα φύλλα ή ταλαιπωρημένες άκρες εάν μετακινηθούν κοντά σε αυτές τις πηγές,

Μην ξεχνάς επίσης και τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο σου. Εάν μετακινείς ένα φυτό από το μπάνιο -το οποίο μπορεί να έχει περισσότερη υγρασία- και δεν έχεις, για παράδειγμα, υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σου, αυτό το φυτό μπορεί να αντιδράσει άσχημα.