Η εξεταστική τελειώνει (για τους φοιτητές), οι μέρες της άδειας πλησιάζουν (για τους εργαζόμενους) και το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ για τα καλά, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς, οι παππούδες-γιαγιάδες περιμένουν πίσω «τα παιδιά» ώστε να ενωθεί και πάλι όλη η οικογένεια. Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Να μπορέσεις να χωρέσεις σε λίγες μέρες άδειας μια χαλαρωτική εξόρμηση σε νησί (των Κυκλάδων κατά προτίμηση) που περιμένεις όλο τον χρόνο αλλά και την επιστροφή πίσω στο σπίτι όπου δύσκολα θα ξεκουραστείς και θα χαλαρώσεις, γιατί… ξέρεις, «family time». Έτσι και τα Χριστούγεννα, έτσι και το Πάσχα. Αν αυτές οι οικογενειακές συναντήσεις σε γεμίζουν άγχος και μια αίσθηση επανάληψης, αν φέτος νιώθεις ότι δεν θέλεις να πας, απλά μην το κάνεις.  Δεν θα είναι εύκολο. Βασικά όσο πιο μεγάλη είσαι, τόσο πιο δύσκολο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέζεσαι πάντα για να για να κάνεις τους άλλους χαρούμενους.

Κάνε φέτος την επανάστασή σου!

Η επιλογή των διακοπών πρέπει να είναι αποκλειστικά δική σου

Πρέπει να χαίρεσαι και να ανυπομονείς για τις διακοπές σου. Αν δε νιώθεις έτσι, κάτι δεν πάει καλά. Εάν φέτος η επιλογή «χωριό με οικογένεια» υπονομεύει κάποια πτυχή της ψυχικής σου ηρεμίας, τότε καλό είναι να την αναβάλλεις.

Αν είσαι σε δίλημμα, σκέψου πώς περνάς όταν είσαι στο χωριό

Το να βιώσεις έστω και νοητά μια κατάσταση, βοηθά πολύ στο να πάρεις μια απόφαση όταν αμφιταλαντεύεσαι. Σκέψου τη διάθεσή σου όταν πηγαίνεις, πώς περνάς τη μέρα σου και τη διάθεση που έχεις όταν φεύγεις. Αυτό από μόνο του είναι η απάντηση.

Μπορείς να τους επισκεφτείς οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου

Δεν είναι απαραίτητο να είναι καλοκαίρι, Χριστούγεννα ή Πάσχα, περίοδοι επιφορτισμένοι με διάθεση καλοπέρασης και ξεκούρασης. Μπορείς να πας ένα οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο έχοντας διάθεση να περάσεις χρόνο μαζί τους χωρίς να νιώθεις ότι “θυσιάζεις” κάτι άλλο.

Να θυμάσαι ότι οι συγκρούσεις είναι δείγμα υγιών σχέσεων

Νομίζεις ότι με το να ανακοινώσεις την απόφασή σου οι γονείς σου θα απογοητευτούν, θα πληγωθούν, θα στεναχωρηθούν. Αλλά γιατί δεν το δοκιμάζεις; Οι συγκρούσεις είναι αυτές που φέρνουν αλλαγές και πάνε ένα βήμα παρακάτω τις σχέσεις. Μια σχέση στην οποία φοβάσαι να πεις αυτά που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι, δεν είναι υγιής.

Κατανόησε την απογοήτευσή τους χωρίς ενοχές

Ενοχές μας δημιουργούνται όταν νιώθουμε ότι προκαλούμε πόνο ή δυσάρεστα συναισθήματα σε κάποιον άλλο. Αν το κάνεις εσκεμμένα, είναι ένα εντελώς άλλο θέμα. Αλλά μια αλλαγή συνήθως προκαλεί αντιδράσεις και ενίοτε και δράματα, πράγμα το οποίο πρέπει να αποδεχτείς. Η απογοήτευση δεν είναι ακραίο συναίσθημα, είναι κάτι φυσιολογικό που ξεπερνιέται όταν προκαλείται από μη σημαντικές αφορμές.

Μην απολογείσαι

Μια απλή εξήγηση, ότι φέτος π.χ. θέλεις να πας διακοπές με την παρέα σου είναι αρκετή. Μην μπεις στη διαδικασία να εξηγήσεις ότι δεν μπορείς να ακούς τα παράπονα της μητέρας σου ή τη γκρίνια της αδερφής σου ή ότι δεν έχεις λεφτά, γιατί θα υπάρξει αντίλογος και στην καλύτερη περίπτωση προσπάθεια να σε μεταπείσουν. Αρκεί να ανακοινώσεις την απόφασή σου χωρίς τη διάθεση να τη δικαιολογήσεις.

Το να χτίσεις μια σχέση ειλικρινή και με άνεση να είσαι ο εαυτός σου με τους γονείς σου, είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχεις να κάνεις σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι. 

Δες ακόμα: Όλα τα tips που χρειάζεσαι για τις καλύτερες διακοπές της ζωής σου
featured photo: unsplash.com