Τα 20 σου είναι μία complicated εποχή. Υποτίθεται ότι είσαι στο κυνήγι της ευτυχίας αλλά στην ουσία προσπαθείς να καταλάβεις ποια είναι η ευτυχία που σου ταιριάζει.

Το να έχεις τη δουλειά των ονείρων σου, το soulmate σου, την ιδανική παρέα, το τέλειο οικονομικό πλάνο, είναι ωραία. Αλλά δεν σημαίνει ότι τα αποκτάς στα 20κάτι σου ή και γενικά. Ή τουλάχιστον όχι όλα μαζί.  Με άλλα λόγια, δεν είσαι ο μόνος που νιώθει μία έλλειψη κατεύθυνσης. Μία δυσκολία επιλογής. Μία αδυναμία κατάκτησης των ονείρων σου. Ακριβώς επειδή είσαι σε αυτή την ιδιαίτερη δεκαετία, είναι απόλυτα λογικό να μην τα έχεις όλα λυμένα και ξεκάθαρα.

1. Έχεις λιγότερες πιθανότητες να πάρεις διαζύγιο αν ονειρεύεσαι το γάμο

Αν ευελπιστείς να εξελίξεις κάποια σχέση σε κάτι σοβαρότερο, το ότι δεν έχεις βρει το “άλλο σου μισό” ίσως είναι και καλό. Η γενιά των social media μερικές φορές δεν είναι πολλά υποσχόμενη. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως τα άτομα των 30-32 που παντρεύονται, έχουν λιγότερες πιθανότητες να προβούν σε διαζύγιο. Ο λόγος είναι πως συνήθως σε αυτή την ηλικία έχεις κατασταλάξει οικονομικά και επαγγελματικά ενώ νιώθεις πιο σίγουρος για το επόμενο βήμα.

2. By the way δεν χρειάζεται  να βιάζεσαι γενικά

Νιώθεις συνεχώς μία πίεση του να τα βάλεις όλα σε τάξη. Ζήσε τη στιγμή, κυνήγα τα όνειρα σου, διεκδίκησε. Ενώ το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να απολαύσεις τη διαδρομή που σου δίνεται. Δεν χρειάζεται λοιπόν να βιαστείς να βρεις εκείνον που θα σε γεμίσει. Γιατί αν δεν έχεις βρει τον τρόπο να νιώθεις εσύ γεμάτη χωρίς αυτόν, δεν πρόκειται να το κάνει. Μην βιάζεσαι να “παντρευτείς” δουλειές, σπίτια και φίλους. Όλα θέλουν το χρόνο τους. Δώσε τον.

3. Το να έχεις το δικό σου σπίτι αμέσως δεν είναι επιτακτική ανάγκη

Μπορεί να μην είσαι ευχαριστημένος με το ότι γύρισες στο πατρικό σου μετά τις σπουδές. Ούτε με το ότι δεν μπορείς να έχεις ένα χώρο μόνος σου. Αντίθετα, προσπάθησε να εξοικονομήσεις κάποιο ποσό έτσι ώστε να το επιτύχεις. Δεν σημαίνει πως μετά το πανεπιστήμιο, όλα θα σου δοθούν απλόχερα. Μην ξεχνάς πως στις ΗΠΑ, ο μέσος όρος των ατόμων που αποκτούν το δικό τους σπίτι είναι στην ηλικία των 33.

4. Είναι απόλυτα λογικό να μην έχεις βρει τη δουλειά των ονείρων σου

Δεν είσαι προγραμματισμένη να βρίσκεις αυτό που αγαπάς με ένα κλικ, με μία συνέντευξη, με ένα χρόνο δουλειάς. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες αποτυχίες, συνεντεύξεις και προσπάθειες για το βιογραφικό σου μέχρι να βρεις αυτό που είναι φτιαγμένο για εσένα. Μπορεί και να το βρεις σε ένα μήνα. Κράτα τα μάτια σου ανοιχτά και μην παρατάς την ιδέα που έχεις. Ακόμη και αν δεν έχεις όμως κάποιο στόχο, θα το βρεις στη συνέχεια. Όσο περνούν τα χρόνια, θα μπορέσεις να δεις πιο καθαρά τι είναι αυτό που σε γεμίζει.

5. Οι άνθρωποι αλλάζουν -κι εσύ μαζί τους

Ναι, σε αυτή την ηλικία θα έρχεσαι αντιμέτωπος με εξόδους από τη ζωή σου. Φίλοι και γνωστοί θα αρχίσουν να αποχωρούν πανηγυρικά. Είτε επειδή απλώς κάποιες φιλίες δεν μπορούν να συμβαδίσουν πια, είτε επειδή η ζωή το αποφασίζει. Είναι λογικό όλο αυτό να σε αποσυντονίζει. Όσα ήξερες και πίστευες για κάποιους ίσως αναθεωρηθούν. Μαζί με αυτά όμως, θα επαναπροσδιοριστείς κι εσύ μαζί τους. Οι αλλαγές είναι για καλό. Ακόμη και αν το καταλαβαίνουμε μακροπρόθεσμα.

featured photo: [email protected]andrew