Πιθανότατα σου έχουν πει (ίσως αρκετές φορές, αν έχεις κόλπο) ότι υποτίθεται πρέπει να πηγαίνεις τουαλέτα μετά το σεξ. Είναι ένας από αυτούς τους άγραφους κανόνες, που ακολουθούμε με σεβασμό (ή αγνοούμε εν γνώσει μας). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πηδάς έξω από το κρεβάτι και να τρέχεις στην τουαλέτα αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή.

Διάβασε τι είναι καλό να ξέρεις για το πότε πρέπει πραγματικά να πας.

Είναι αλήθεια ότι οι ουρολοιμώξεις είναι συνηθισμένες στις γυναίκες και ειδικά οι σεξουαλικά ενεργές τις αποκτούν συχνότερα.

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος συμβαίνει όταν βακτήρια ταξιδεύουν στην ουρήθρα και εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη, όπου πολλαπλασιάζονται και προκαλούν λοίμωξη. Στην γυναικεία ανατομία, μια πιο κοντή ουρήθρα (έναντι των αρσενικών) σημαίνει ότι υπάρχει μια μικρότερη απόσταση για τα βακτήρια να ταξιδεύουν μέσα από την ουρήθρα στην κύστη. «Το σεξ είναι συχνά συνδεδεμένο με ουρολοιμώξεις. Επειδή με τη σεξουαλική επαφή εισάγονται βακτήρια μέσω της ουρήθρας στο ουροποιητικό σύστημα της γυναίκας», εξηγεί ο Alan B. Copperman. Διευθυντής του τμήματος αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και αντιπρόεδρος του τμήματος μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγής στη Ιατρική Σχολή του Icahn στο όρος Σινά.

Η ούρηση μετά το σεξ βοηθά στην εξουδετέρωση των βακτηριδίων προτού να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην κύστη. Αλλά αυτό δεν απαιτεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που πρέπει να γίνει.

«Ενώ η ούρηση πριν και μετά το σεξ μειώνει σαφώς την πιθανότητα μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος, το ζευγάρι δεν χρειάζεται να έχει χρονόμετρο», λέει ο Copperman. Αυτή η αίσθηση του επείγοντος που αισθάνεσαι είναι αβάσιμη, οπότε αν δεν θέλεις πραγματικά να ουρήσεις, δεν χρειάζεται να εξαναγκάσεις τον εαυτό σου –μια σταγόνα ή δύο ύστερα από πίεση, δεν καθαρίζει αποτελεσματικά το σύστημά σου ούτως ή άλλως. Νιώσε ελεύθερη να απολαύσεις την αγκαλιά του συντρόφου σου ή έναν γρήγορο ύπνο, αν αυτό επιθυμείς. Απλά φρόντισε να επισκεφτείς το WC πριν κοιμηθείς για 7 ώρες.

Εάν νιώσεις την ανάγκη να πας τουαλέτα, μην την αγνοείς.

Είτε αμέσως μετά το σεξ ή σε οποιοδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας, η κατακράτηση ούρων στην ουροδόχο κύστη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τα βακτήρια και να κάνει χειρότερη την ουρολοίμωξη. Επίσης, είναι απλά άβολο. Πήγαινε, λοιπόν, όταν πρέπει (και σκουπίσου με φορά από εμπρός προς τα πίσω).

Ορισμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις αυτές από άλλες.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν παράγοντες κινδύνου που τους καθιστούν περισσότερο επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Τέτοιοι είναι ο διαβήτης, οι πέτρες στα νεφρά ή ανωμαλίες στο ουροποιητικό σύστημα. Εάν έχεις περισσότερες από δύο ουρολοιμώξεις μέσα σε έξι μήνες, ή τρεις σε ένα χρόνο, θεώρησε τον εαυτό σου επιρρεπή. Ακόμα, δεν πρόκειται να δεις διαφορά, είτε πας στο μπάνιο πέντε δευτερόλεπτα ή 30 λεπτά μετά το σεξ.

Ρώτα τον γιατρό σου για τις επιλογές θεραπείας και τα φάρμακα που μπορείς να πάρεις προληπτικά ή κατά την πρώτη ένδειξη μόλυνσης.

Αν ποτέ ή σπάνια είχες ουρολοίμωξη και συνήθως δεν ουρείς αμέσως μετά το σεξ, συνέχισε να το κάνεις. Αν ποτέ δεν είχες τέτοιο πρόβλημα, δε χρειάζεται να ξεκινήσεις να επισκέπτεσαι την τουαλέτα γι’ αυτό το σκοπό. Ίσως να είσαι συνήθως υγιεινά ενυδατωμένη και να έχεις καλή, τακτική ούρηση ή το σώμα σου να μπορεί να προλαμβάνει και να καταστέλλει αυτή τη βακτηριακή εισβολή. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, απόλαυσε το γεγονός ότι δεν έχεις ουρολοίμωξη.

Δες ακόμα:

Τα ζευγάρια με υγιή σεξουαλική ζωή έχουν αυτό το ένα πράγμα κοινό


featured image: Elite Daily