Πρόλαβε και το είπε πρώτος ο Joni Mitchell τραγουδώντας στο Woodstock ”We are stardust” ενώ ο Moby ακολούθησε μερικά χρόνια μετά με το ”We are all made of stars”, εδώ όμως μάλλον φαίνεται πως βρίσκεται κάτι περισσότερο από στίχους.

Από το 1973 ο αστρονόμος Carl Sagan (ο γιος του αργότερα έγραψε αρκετά επεισόδια του Star Trek) είχε δηλώσει ”Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από τα αστέρια”. Όσο ποιητικό κι αν σου ακούγεται τώρα είναι η στιγμή να εντυπωσιαστείς γιατί η επιστήμη ισχυρίζεται ότι όλος ο πίνακας των χημικών στοιχείων και κατ επέκταση και εμείς είμαστε φτιαγμένοι από τα αστέρια.

Πως; Ο αστροφυσικός Karel Schrijver τα εξήγησε όλα στο National Geographic: ”Όταν σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα υπήρχε υδρογόνο, λιγότερο ήλιο και πολύ λιγότερο από οτιδήποτε άλλο. Οι αλλεπάλληλες αστρικές εκρήξεις αύξησαν την κοσμική σκόνη, η βαρύτητα και η έλξη ένωσαν τα στοιχεία και έτσι δημιουργήθηκαν οι πλανήτες.” 

40.000 τόνοι κοσμικής σκόνης πέφτουν στη Γη κάθε χρόνο (για να ξέρεις)

Για την ιστορία: ”Όταν ένα πραγματικά μεγάλο κομμάτι της σκόνης, που μοιάζει με γιγάντιο κομήτη ή αστεροειδή, πέφτει πάνω στη Γη, γίνεται μια τεράστια έκρηξη, ας πούμε ένας από τους λόγους πιστεύουμε ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια πριν ήταν μια τέτοια πτώση. Αυτό ευτυχώς δεν συμβαίνει πολύ συχνά.”

Και συνεχίζει: ”Τα αστέρια είναι σαν πυρηνικοί αντιδραστήρες. Όταν φτάνουν στο τέλος της ζωής τους εκρήγνυνται και αποτινάσσουν τα εξωτερικά στρώματα τους.  Αν ένα αστέρι είναι αρκετά βαρύ, θα εκραγεί σε σουπερνόβα. Με την έκρηξη το υδρογόνο θα διαμορφωθεί σε ήλιο και το ήλιο θα ενσωματωθεί στον άνθρακα, στο άζωτο και το οξυγόνο, στο σίδηρο και στο θείο- όλα όσα αποτελούμαστε εμείς. Και με την κοσμική σκόνη όλα αυτά θα φτάσουν στη Γη. Έτσι έγινε και στην αρχή. Και έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που είμαστε προκύπτει από αστέρια που εξερράγησαν. Και αυτές οι αστρικές εκρήξεις συνεχίζονται συνέχεια.” μάθε το και αυτό.

Και ενώ τα αστέρια συνεχίζουν να εκρήγνυνται μερικά από τα στοιχεία στο σώμα μας θα μπορούσαν να είναι τόσο παλιά όσο το σύμπαν, ενώ άλλα να δημιουργήθηκαν απλά πριν μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν.” 

Και ίσως εσύ να μην κατάλαβες και πολλά από τα παραπάνω γιατί σου αρέσει η ιστορία, η λογοτεχνία, το σινεμά και η μουσική και στη χημεία και την αστρονομία είχες 12. Μείνε και εσύ, όπως και εγώ, με την σκέψη πως ίσως να είμαστε φτιαγμένοι απο αστερόσκονη και αγάπησε λίγο πιο πολύ τον εαυτό σου τώρα που ξέρεις περισσότερα για σένα και την δημιουργία σου.