εγωισμός

Εγώ, εσύ, αυτός, προσωπικές αντωνυμίες που χαρακτηρίζουν το πρόσωπο το οποίο μιλάει. Ο εαυτός μου, ο ίδιος, το άτομό μου, αλαζονικές εκφράσεις της καθημερινότητας μας. Οι σχέσεις λειτουργούν σαν ζυγαριά, και ό, τι δίνεις, παίρνεις. Που πήγε η ανιδιοτέλεια; Υπάρχει; Μα γιατί βλέπουμε τις σχέσεις μας σαν συναλλαγές; Ο φόβος μήπως πληγωθούμε μας οδηγεί εκεί ή η αδιαφορία μας; Τι είναι αυτό που μας κάνει ατομικιστές;

Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εγωιστές στον ίδιο βαθμό και με τον ίδιο τρόπο. Έχει διαφορά ο εγωισμός από ανάγκη για παρατήρηση «ναι.. εδώ είμαι!» και ο εγωισμός από καπρίτσιο. Επίσης, έχει διαφορά πως την λαμβάνει ο άλλος και πως την διαχειρίζεται. Όπως σε κάθετι στην ζωή, τίποτα δεν είναι ωραίο, όταν είναι ακραίο. Μου αρέσει να φτάνω στα όρια, όχι όμως να τα ξεπερνώ. Αχαριστία δεν είναι να τα έχεις σχεδόν όλα και να θέλεις περισσότερα; Νομίζω πως είναι σημαντικότερο τα ήδη υπάρχοντα να τα βελτιώνεις όλο και περισσότερο.

Όπως έχουμε ξανά μοιραστεί, οι σχέσεις χρειάζονται υπομονή, άρα και ο εγωισμός, υποχώρηση για να λειτουργήσει μια σχέση. Ο εγωισμός πεισμώνει το άτομο, το κάνει απόλυτο και το απομονώνει. Η έλλειψη εγωισμού από την άλλη, οδηγεί στη αφέλεια. Δίχως έστω λίγο από αυτόν, το άτομο μοιάζει με χαμένο καθοδηγητή. Η υποστήριξη του «εγώ» και του «πιστεύω» μας, χαρακτηρίζει πολλές φορές και τις προσωπικότητές μας.

Κάτι δεν θα ήξερε ο Αριστοτέλης με το γνωμικό «Παν μέτρον άριστον»; Καθόλου τυχαία η ερμηνεία του Έλληνα φιλόσοφου για την έννοια της αρετής. Η αρετή, δηλαδή το μέτρον, βρίσκεται στο κέντρο, είναι δηλαδή το μέσο ανάμεσα σε δύο ακραίες καταστάσεις, η μία περιγράφει την έλλειψη και η άλλη την υπερβολή. Οτιδήποτε ταυτίζεται με την υπερβολή, όχι μόνο δεν περιέχει την έννοια του μέτρου, αλλά το καταργεί ολοσχερώς. Από την άλλη, οτιδήποτε ανήκει στο άλλο άκρο, την έλλειψη, είναι το αντίζυγο της υπερβολής. Κέντρο και μεσότητα τους είναι η λογική, δηλαδή για εμάς η ορθή διαχείριση των σχέσεων.

Αφήστε λοιπόν τους εγωισμούς, αναθεωρήστε τις σχέσεις σας και συζητήστε! Άλλωστε η διαφορά μας από τα υπόλοιπα όντα της φύσης είναι το χάρισμα του λόγου, αξιοποιήστε το!