Ας το παραδεχτούμε, η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι τρομακτική, αγχωτική και δημιουργεί πολλές απορίες. Ειδικά αν γίνεσαι πρώτη φορά μαμά, οι απορίες είναι τόσες που σου φαίνονται βουνό.

Το να μεγαλώνεις μια άλλη ζωή μέσα σου είναι από μόνο του τεράστιο, ειδικά όταν το συνειδητοποιείς. Αλλά και οι αλλαγές που βιώνει το σώμα (και η ψυχολογία) σου δεν είναι λίγες.

Αν είσαι έγκυος ειδικά πρώτη φορά και έχεις ήδη πολλές απορίες, μην ανησυχείς. Βρήκαμε τις ερωτήσεις που ψάχνουν περισσότερο στο διαδίκτυο οι εγκυμονούσες και τις απαντήσαμε:

Πότε θα έχω συμπτώματα και θα αισθανθώ έγκυος;

Κοινά συμπτώματα όπως ναυτία, ευαισθησία στο στήθος, φούσκωμα και κόπωση μπορεί να εμφανιστούν ήδη από όταν θα έχεις καθυστέρηση. Αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν ευαισθησία στο στήθος και πρωινή αδιαθεσία πολύ νωρίς, ενώ άλλες μπορεί να εμφανίσουν πολύ ήπια ναυτία,  ενώ μερικές καθόλου.

Τι πρέπει να έχω στην τσάντα του μαιευτηρίου;

Είναι σημαντικό να συγκεντρώσεις εγκαίρως όλα όσα θα χρειαστείς στην τσάντα του μαιευτηρίου. Φυσικά δεν χρειάζεται να αγχωθείς, έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου και δεν χρειάζεται να βιαστείς. Απλά χρειάζεται να έχεις πρόγραμμα. Ρώτησε το γιατρό σου για τα χαρτιά που θα πρέπει να έχεις μαζί σου και βάλε τα σε ένα φάκελο. Έπειτα σίγουρα θα χρειαστείς, άνετα εσώρουχα, πυτζάμες, παντόφλες (και για το μπάνιο) και αν θέλεις και τα αγαπημένα σου σνακ.

Πώς μπορώ να ηρεμήσω από την πρωινή αδιαθεσία;

Η πρωινή αδιαθεσία, που στην πραγματικότητα μπορεί να μην είναι πρωινή αλλά να σε πιάσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είναι μία πραγματικότητα. Σύμφωνα με διάφορες δοκιμές κι έρευνες, αποδείχθηκε πως ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν την πρωινή αδιαθεσία είναι τα αρώματα. Άρα προσπάθησε τον πρώτο καιρό να μην χρησιμοποιείς έντονα αρώματα, ακόμα και στο αφρόλουτρο σου. Μία λύση για το ανήσυχο στομάχι σου είναι οι φρυγανιές ή τα κράκερ και το λίγο νερό.

Θα κάνω ραγάδες;

Οι ραγάδες είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα του δέρματος που τεντώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι κοινές για τις περισσότερες έγκυες γυναίκες. Ωστόσο όχι, δεν είναι απαραίτητο πως θα κάνεις ραγάδες. Μπορείς να συμβουλευτείς το γιατρό σου,ο οποίος θα σου προτείνει ένα έλαιο κατάλληλο για την εγκυμοσύνη το οποίο θα μπορείς να εφαρμόζεις στην περιοχή της κοιλιάς για έξτρα ενυδάτωση. Η υγρασία συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητάς της επιδερμίδας. Αυτό βοηθά στη μείωση της εμφάνισης ραγάδων.

Καμία απορία δεν είναι παράξενη ή αστεία, ειδικά όταν γίνεσαι πρώτη φορά μαμά. Είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη και σίγουρα πολύ αγχωτική. Γι’ αυτό να μην ντραπείς να συμβουλευτείς το/τη γιατρό σου ή τη μαία σου για οποιαδήποτε απορία. Όσο αστεία κι αν σου φαίνεται!