Στο Savoir Ville έχουμε αδυναμία σε καθετί αληθινό και πραγματικό. Γι’ αυτό άλλωστε αγαπάμε τα βιβλία, τις ιδέες, τις ταινίες και τα κείμενα που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες. Η Αγγελική Πλανουδάκη, ιδιοκτήτρια της αντικερί Eclectica, είναι ένα σύγχρονο κορίτσι που λατρεύει την τέχνη, την έχει μελετήσει πολύ, ασχολείται η ίδια με τη συντήρηση ξύλου, φτιάχνει τα δικά της αντίγραφα αγαλμάτων, έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, οικονομικά και διακόσμηση και είναι από τα λίγα νεαρά άτομα, που επέλεξε να μπει στο ταξίδι της ανακάλυψης των αντικών. Όσο για την άποψή της για ένα αντικείμενο- αντίκα; «Έχει κάνει ολόκληρη διαδρομή και συχνά, οι δρόμοι που έχει ακολουθήσει -ή μπορεί να ακολουθήσει στο μέλλον- είναι ιδιαίτερα ευφάνταστοι!».

Η επιλογή της τοποθεσίας του χώρου σας, που είναι πάνω στο ιερό της θεάς Αρτέμιδος, ήταν συνειδητή ώστε να μαρτυρά τη διαχρονικότητα κι ιστορικότητα άλλων εποχών;

H επιλογή ήταν τυχαία αλλά μοιραία! Πρόκειται για μία γειτονιά που μου άρεσε και πριν ξεκινήσω την αντικερί. Εδώ, όπου στεγαζόταν το ατελιέ ενός καλού φίλου ζωγράφου, σύχναζα μετά τη δουλειά κι έκανα την αποφόρτισή μου. Το Eclectica υπάρχει εδώ και πέντε χρόνια, ενώ σύντομα ανοίγει ένας δεύτερος χώρος στην οδό Αγίων Αναργύρων (13) στο Ψυρρή.

Ποια είναι τελικά η διαφορά ενός παλαιοπωλείου από μία αντικερί;

Η λέξη αντικερί είναι ξένη και δεν υπάρχει μία σαφής διαφοροποίηση στην ελληνική γλώσσα. Ωστόσο όταν μιλάμε για παλαιοπωλείο, αναφερόμαστε σε παλιά αντικείμενα χωρίς διαλογή. Η αντικερί από την άλλη, είναι κάτι μεταξύ παλαιοπωλείου και γκαλερί, καθώς η επιλογή των παλιών αντικειμένων που φιλοξενεί, γίνεται πολύ προσεκτικά. Υπάρχουν κι αντικερί, οι οποίες είναι εξειδικευμένες σε κάποια είδη τέχνης και κατηγορίες συλλεκτικών αντικειμένων.

Υπάρχει μία αίσθηση πως οι αντικερί ήταν κάπως «ξεπερασμένες» τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε πως ισχύει αυτό κι αν ναι, πως παρατηρούμε τώρα την αναγέννηση τους;

Αρκετά χρόνια επικρατεί η τάση του minimal, δηλαδή ενός απλοποιημένου στιλ που έρχεται σε κόντρα με το πομπώδες μίας αντικερί. Δε θα έλεγα, βάσει της τωρινής οικονομικής κατάστασης των περισσοτέρων αντικερί, ότι γίνεται δυναμικά η αναγέννησή τους. Μπορεί να βλέπουμε μία τάση προς το vintage, αλλά όχι στις αντικερί. Ωστόσο το Eclectica αποτελεί μία εναλλακτική, διασκεδαστική πρόταση που τους αφορά όλους κι όχι μόνο τους συλλέκτες. Αφορά εσένα κι εμένα, αφορά τους συλλέκτες κάθε ηλικίας αλλά αφορά κι επαγγελματίες διακοσμητές οι οποίοι είναι νέοι κι αναζητούν την κατάλληλη πρόταση μέσα από τον χώρο της τέχνης.

Τα περισσότερα αντικείμενά σας έχουν έμπνευση από την Ιταλία και τη Γαλλία;

Πράγματι, ήθελα να διαφοροποιηθώ κι έτσι ως βασική πηγή μου έχω την Ιταλία και τη Γαλλία. Από την Ιταλία εξάλλου ξεκίνησε και η δική μου προσωπική διαδρομή με την τέχνη και τις αντίκες. Είχα την τύχη να περάσω, να μπω και να μάθω μέσα από εργαστήρια συντήρησης αντικών στη Φλωρεντία κι αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη πόλη θεωρείται ως η Μέκκα των αντικών. Δε μπαίνεις εύκολα στα εργαστήρια και πολλές φορές δε μαρτυρά τίποτα απ’ έξω του τι συμβαίνει μέσα. Δηλαδή ένας περαστικός τουρίστας ενδέχεται να μην καταλάβει ότι πρόκειται για εργαστήρια συντήρησης. Υπάρχει εσωστρέφεια στη Φλωρεντία, η οποία κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της. Ένα φαινομενικά μουντό κτήριο έξω, μπορεί μέσα του να σου ανοίξει έναν άλλο κόσμο… Από την άλλη αγαπώ πολύ την ελληνική παράδοση και φροντίζω να εντάσσω στοιχεία της στον χώρο μου.

Είχε κάποιος στην οικογένεια ενασχόληση με την αντίκα;

Εκτός λοιπόν της προσωπικής διαδρομής στην Ιταλία και της συνεργασίας μου με τη Γαλλία, το χόμπι της συλλογής παλαιών αντικειμένων κι αντικών το κληρονόμησα από τους γονείς μου. Είναι στα γονίδιά μου και σ’ εμένα λειτούργησε πολύ όμορφα, αφού ήθελα να μαθαίνω όλο και περισσότερο τα μυστικά του.

Τι μπορεί να βρει κανείς στο Eclectica;

Η σωστή ερώτηση είναι τι δε μπορεί να βρει! Στον χώρο μου έχω ό,τι μου αρέσει και μου κινεί το ενδιαφέρον αισθητικά. Αυτό σημαίνει από κεραμικά μέχρι έπιπλα και υφάσματα προηγούμενων αιώνων, αντίγραφα κλασικών αγαλμάτων, έργα τέχνης γνωστών κι αγνώστων καλλιτεχνών, αρώματα από αρωματοποιεία της Φλωρεντίας και σύγχρονες διακοσμητικές προτάσεις. Πολύ συχνά αποκαλώ το Eclectica ως “curiosities’ cabinet”!

Πιστεύετε πως οι αντίκες έχουν αυτή τη μαγική δύναμη να ενώνουν τις εποχές και τις γενεές, διατηρώντας ζωντανά τα χαρακτηριστικά, την αισθητική, την τέχνη και την καθημερινότητα προηγούμενων δεκαετιών;

Σίγουρα, με απόλυτη βεβαιότητα. Για παράδειγμα ένα minimal σπίτι είναι συνήθως ψυχρό, ενώ οι αντίκες (ή ακόμα και προσεκτικά επιλεγμένα παλαιά αντικείμενα) δίνουν ψυχή σ έναν χώρο λόγω της ιστορίας που φέρουν. Μπορείς να διακρίνεις τη δημιουργία, την ψυχή και τη μαστοριά του δημιουργού.

Πόσο ετών πρέπει να είναι ένα αντικείμενο, ώστε να θεωρηθεί ως αντίκα;

Εξαρτάται από τι αντικείμενο μιλάμε. Τα αυτοκίνητα έχουν έχουν πολύ μικρότερο χρόνο και θεωρούνται ως αντίκες από 30 ετών και άνω. Για ένα έπιπλο όμως, μιλάμε για πάνω από 100 έτη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός ή χρονικός περιορισμός, ας πούμε ότι οτιδήποτε πριν την εποχή του vintage (πριν το ’50), είναι αντίκα.

Είναι αλήθεια ότι οι πραγματικές αντίκες είναι ακριβές κι όχι τόσο προσιτές στο ευρύ κοινό;

Έχει μία αλήθεια, αλλά μπορεί να είναι και λίγο κλισέ. Πραγματική αντίκα μπορεί να είναι κι ένα γαλλικό σκαμπό με ταπισερί, το οποίο μπορεί να το βρει κάποιος σε καλή ή και πολύ καλή τιμή. Ωστόσο τα πιο σπάνια και ιδιαίτερα συλλεκτικά αντικείμενα, είναι πιο ακριβά χωρίς να σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να πλούσιος για να τα αποκτήσει.

Πως μία νέα γυναίκα όπως εσείς, αποφάσισε να αποκτήσει τη δική της αντικερί; Ποιο ήταν το κίνητρο και ποια η έμπνευση;

Ήταν χόμπι μου η περισυλλογή παλιών αντικειμένων και λόγω της επιθυμίας μου να εμβαθύνω ξεκίνησα να εργάζομαι σε αντικερί. Ο χώρος προέκυψε από συγκυρία, καθώς αφενός στεγαζόταν σε αυτόν ένας φίλος ζωγράφος ο οποίος αδυνατούσε να τον συντηρήσει κι αφετέρου το προσωπικό timing της αλλαγής ρότας. Είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να κάνω το δικό μου ξεκίνημα.

“Eclectica” λόγω των προσεκτικά επιλεγμένων ειδών που συναντούμε στην αντικερί σας;

Eclectica, γιατί έχει διττή ερμηνεία στα λατινικά και ελληνικά αντίστοιχα. Στα ελληνικά είναι ο εκλεκτικός, αυτός που έχει εκλεπτυσμένο γούστο. Στα λατινικά είναι εκείνος που επιλέγει την ποικιλομορφία, αλλά και πάλι με μία διάθεση υψηλής αισθητικής.

Γιατί οι νέοι άνθρωποι να πουν «ναι» στις αντικερί;

Αν τους αρέσει, να πουν ναι. Είμαι σίγουρη ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι, που θα τους ελκύει ένα παλιό αντικείμενο και πιστεύω ότι αυτό θα γίνεται όλο και περισσότερο. Όσο χάνεται ο ρομαντισμός από την καθημερινότητα, τόσο πιο πολύ θα τον αναζητούν σε χώρους κι αντικείμενα. Γιατί ο ρομαντισμός αποτελεί βασικό ανθρώπινο στοιχείο και το θέλουμε στη ζωή μας! Ακόμη «αντίκα» σημαίνει δημιουργία και ιστορία. Επομένως δε νομίζω ποτέ ο άνθρωπος να χάσει την ανάγκη να χαίρεται αυτό που έχει δημιουργηθεί με κόπο και μεράκι, το χειροποίητο.

Τι απαντάτε σε όσους πιστεύουν πως μία αντίκα φέρει και μία μελαγχολία;

Δεν πιστεύω πως τη μελαγχολία τη φέρει η αντίκα, αλλά ο άνθρωπος. Κι εγώ έχω μία νοσταλγία για το παρελθόν, αλλά πηγάζει από εμένα. Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο το πως θα συνθέσεις ένα παλιό αντικείμενο, ένα έπιπλο ή ένα βάζο, στον χώρο σου. Μέσα σε μία αντικερί ή ένα παλαιοπωλείο μπορεί να φαίνεται πιο βαρύ. Αν όμως το βγάλεις από αυτό το περιβάλλον και του δώσεις νέα πνοή διαμορφώνοντας το στιλ του, η διάθεσή του αλλάζει ριζικά. Eclectica, Χαιρεφώντος, Αθήνα 105 58, 2114014322