Τις έχεις φορέσει, τις έχεις αγαπήσει ή μισήσει. Είχες σίγουρα ένα αγαπημένο ζευγάρι και ίσως είναι ακόμα κρυμμένο κάπου στην ντουλάπα σου.

Οι μπαλαρίνες ή Ballet Flats -όπως είναι ευρύτερα γνωστές- επικράτησαν στις πασαρέλες F/W 22 και αν δεν αντέχετε πολλές ώρες στα ψηλοτάκουνα ή δε θέλετε τα sneakers να είναι η μοναδική άνετη και εύκολη επιλογή, τότε οι μπαλαρίνες θα γίνουν ξανά το easy-to-wear υπόδημά σας.

Όπως εμείς ωριμάσαμε, ανταλλάξαμε τα στενά μας τζιν με ίσιες γραμμές, τα flip phones με κινητά αφής, έτσι και οι Ballet Flats απέκτησαν ποιοτικό δέρμα, τετράγωνο κόψιμο, φιόγκο ή λουράκι (για να τις αποκαλούμε Mary Jane) και άφησαν στο παρελθόν τη λεπτή, τσαλακωμένη, από λουστρίνι όψη τους.

Η ιστορία των Ballet Flats

Οι μπαλαρίνες έχουν διατηρήσει τη φήμη τους -αν και έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο από το πλήθος της μόδας για τον “βαρετό” χαρακτήρα τους- ως ένα κομψό, διαχρονικό, chic στυλ υποδημάτων και έχουν ταυτιστεί ως το βασικό στοιχείο στην γκαρνταρόμπα κάθε Γαλλίδας.

Η δημιουργία τους συνδέεται με το Μπαλέτο που έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή το 1581 και τα πρώτα του βήματα στην αυλή της βασίλισσας Αικατερίνης των Μεδίκων. Συνδέθηκε με τον ρομαντισμό και καθ’ όλη τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα, τα υποδήματα των χορευτών άρχισαν να μεταμορφώνονται μαζί του.

Και όσο περίεργο κι αν μοιάζει τα πρώτα παπούτσια μπαλέτου ήταν κατασκευασμένα από τακούνι, ώσπου η Γαλλίδα μπαλαρίνα Marie Camargo φόρεσε ίσια slippers κατά τη διάρκεια των παραστάσεων της και έγινε η αιτία να αφαιρεθούν εντελώς τα τακούνια από αυτά.

Ακόμα, η Σουηδή μπαλαρίνα Marie Taglioni πρωτοστάτησε στη Γαλλία το 1830  με την τεχνική “en pointe” που αψηφούσε τη βαρύτητα, φέρνοντας μια επιπλέον καινοτομία στην εξέλιξη των μπαλετικών υποδημάτων.

Η Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα Anna Pavlova αγοράζοντας το 1910 ballet flats ζευγάρια από τον Ιταλό υποδηματοποιό Salvatore Capezio για όλο το καστ στη διάρκεια της χορευτικής της περιοδείας, βοήθησε στην εκτόξευσή τους στην κύρια αγορά.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, η Αμερικανίδα σχεδιάστρια αθλητικών ειδών Claire McCardell, έκανε δημοφιλείς τις ballet slippers, όταν ανέθεσε στον Capezio να σχεδιάσει μια σειρά από αυτές για τη συλλογή του 1941. Το αποτέλεσμα ήταν οι λιανοπωλητές Lord & Taylor, Neiman Marcus να προχωρήσουν στην αγορά και προώθησή τους.

H Brigitte Bardot ήταν αυτή που μεταμόρφωσε τις ballet flats από slippers στη σημερινή, κομψή τους εκδοχή. Εκπαιδευμένη ως χορεύτρια μπαλέτου, ζήτησε από τη Rose Repetto να της σχεδιάσει ένα ζευγάρι flats που να είναι τόσο ευέλικτα, όσο τα slippers των μπαλαρίνων, αλλά πιο απαλά και άνετα, εκτοξεύοντας τη δημοτικότητά τους, φορώντας τα στην ταινία του 1956 «Και ο θεός έπλασε τη γυναίκα».

Εκτός από τη Bardot, η Audrey Hepburn, η Rita Hayworth, η πριγκίπισσα Diana ανέδειξαν και υιοθέτησαν στο στυλ τους τις μπαλαρίνες, με τις Olivia Palermo, Alexa Chung και Emma Roberts να δίνουν μια πιο σύγχρονη ματιά, αλλά και οίκους μόδας όπως Chanel, Dior, Giambattista Valli, Valentino, Armani να δημιουργούν διαρκώς νέες εκδοχές για τις συλλογές τους.

Και αν δεν είσαι σίγουρη πως θα τις συνδυάσεις τους χειμερινούς μήνες, παρακάτω σου δίνουμε διάφορες προτάσεις για να πάρεις ιδέες:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emma Hill (@emmahill)

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Felicia Akerstrom (@fakerstrom)

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lovisa Barkman (@lovisabarkman)

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emmanuelle Koffi (@emmanuellek_)

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anouk Yve (@anoukyve)

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexa Chung (@alexachung)