Ίσως μέχρι σήμερα να έχεις πετύχει το #driverslicensechallenge στο TikTok. Ακολουθώντας τα βήματα προηγούμενων ποπ σταρ της Disney όπως η Selena Gomez και η Demi Lovato, η 17χρονη Olivia Rodrigo κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι, Driver’s License. Σε λίγες μόλις μέρες το είδε να σκαρφαλώνει στην κορυφή όλων του Billboard chart αλλά και να έχει περισσότερες από 57 εκατομμύρια προβολές στο Youtube.

To Driver’s License απέδειξε ότι όλοι τελικά χρειάζονται μία διαχρονική μπαλάντα χωρισμού – ακόμα κι αν δεν έχουν χωρίσει

Στο τραγούδι της πρωταγωνίστριας του High School Musical: The Musical: The Series, δε θα βρεις καμία αναφορά στα social media ή το online dating. Ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε η Taylor Swift, η Rodrigo αφηγείται έναν πολύ “συμβατικό” χωρισμό που κάλλιστα θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του 2000. Η νοσταλγία που αυτό προκαλεί είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας του τραγουδιού.

Βέβαια, ακόμη μεγαλύτερος παράγοντας φέρεται να είναι το ερωτικό τρίγωνο που κρύβεται από πίσω. Θυμάσαι που μία δεκαετία πριν ασχολούμασταν με το τι συνέβη ανάμεσα στους Selena Gomez-Nick Jonas-Miley Cyrus; Τώρα τη θέση τους ήρθε να πάρει το τρίγωνο Olivia Rodrigo-Joshua Bassett-Sabrina Carpenter. Οι φανς που ξέρουν καλά τα όσα γίνονται τους τελευταίους μήνες θεωρούν ότι το Driver’s License είναι μία ξεκάθαρη αναφορά στη νέα σχέση του Bassett με την Carpenter.

Μια μουσικός ψυχοθεραπεύτρια εξήγησε γιατί όλοι δε μπορούν να σταματήσουν να βάζουν στο replay το τραγούδι

Σύμφωνα με τη Sandi Curtis, αυτό συμβαίνει γιατί ο καθένας ακούει τη δική του ιστορία μέσα από τους στίχους. Οι άνθρωποι προβάλλουν σε αυτούς τους στίχους τις δικές τους εμπειρίες και συναισθήματα. Τους καθησυχάζει το γεγονός ότι δεν αισθάνονται μόνοι σε όσα περνούν. Από την άλλη, είναι και η απελευθερωτική αίσθηση που σου αφήνει το συγκεκριμένο κομμάτι. Το γεγονός ότι μπορείς να το βάλεις στο αυτοκίνητο σου 30 φορές, να οδηγείς, να κλαις και να το βγάλεις από μέσα σου. Άλλωστε, δε χρειάζεται να ταυτιστεί κανείς με ολόκληρο το τραγούδι. Αρκεί μόνο ένας στίχος για να αγγίξει μία ευαίσθητη χορδή μας.

Επομένως, δε χρειάζεται να απορεί κανείς για την επιτυχία του Driver’s License. Δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε κάτι καινούριο. Τραγούδια και μπαλάντες χωρισμού υπήρχαν πάντα. Αυτό που ξεχάσαμε είναι η ανάγκη μας να ακούσουμε κάτι που δεν περιλαμβάνει μέσα το Tinder ή το Instagram.

featured image: nbcnews.com