Η σελίδα Athens Drive-In Cinema στο Facebook με ένα countdown μετρά αντίστροφα τις μέρες μέχρι τη 1η Ιουνίου, και χωρίς καμία άλλη πληροφορία, μας έχει εξάψει τη περιέργεια.

Το σινεφίλ κοινό καλείται να καταχωρήσει τα στοιχεία του για να εξασφαλίσει μια θέση στον κινηματογράφο αλλά περισσότερες λεπτομέρειες όπως η τοποθεσία δεν είναι διαθέσιμες ούτε στη σελίδα athensdrivein.gr.

Για την ιστορία

Το πρώτο drive in άνοιξε στην Αμερική στις 6 Ιουνίου του 1933. Οι θεατές πλήρωσαν 25 σεντς και η ταινία που παρακολούθησαν ήταν η βρετανική κωμωδία Wives Beware.

Στην Ελλάδα Drive-in λειτούργησαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αμμουδάρα της Κρήτης. Στην Αθήνα έβρισκες το Αθενς Ντράιβ Ιν στο Μαρούσι ενώ στην Αία Παρασκευή υπήρχε το Αβάντι. Το drive-in της Μαλακάσας λειτούργησε για μόλις 3 χρόνια, από το 1977 έως το 1980.

Tα drive-in της εποχής τα είδαμε και στις ταινίες Από που πάνε στη χαβούζα (1984), με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο που οδηγεί ένα βυτιοφόρο στο Athens Drive In της Λεωφόρου Κηφισίας.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει και στην Ελλάδα μια προσπάθεια αναβίωσης της κουλτούρας του drive-in μέσα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, καθώς και από το 1ο En Lefko Film Festival με την προβολή της ταινίας «Μπόνι και Κλάιντ» στον Λυκαβηττό. Για το φετινό καλοκαίρι ήδη ο Δήμος Γλυφάδας θα δημιουργήσει το πρώτο «drive in» θερινό φεστιβάλ στο Γκολφ της Γλυφάδας. Η είσοδος θα είναι δωρεάν και αντί εισιτηρίου, θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και φάρμακα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου.

πρώτη δημοσίευση: www.e-daily.gr