room1

Διανύουμε την εποχή που όσα λαμπάκια κι αν τοποθετήσεις στο σπίτι σου εσωτερικά και εξωτερικά, δεν θα φοβηθείς μήπως σε χαρακτηρίσουν υπερβολικό και κιτς, που όσα μελομακάρονα και δίπλες κι αν φας, δεν θα σε χαρακτηρίσουν χοντρό και άπληστο, που όσες χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες κι αν παρακολουθήσεις, δεν θα σε χαρακτηρίσουν ανώριμο. Είναι αυτό που τα Χριστούγεννα υποβόσκει το αίσθημα αγάπης σε κάθε πράξη, σε κάθε λέξη. Όποιος μισεί τα Χριστούγεννα, ας σηκώσει το χέρι του – εκτός αν ο δήμαρχος στην πόλη σου αποφάσισε να τοποθετήσει και να ταλαιπωρήσει ζωντανά πρόβατα στη φάτνη, οπότε τότε μόνο δικαιούσαι να τα μισήσεις.

Αυτός ο μήνας λοιπόν, σαν τρεις μάγοι σε έναν, σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις τρία πράγματα που δύσκολα κάνεις άλλη εποχή του χρόνου:

1. Δημιουργία οικογενειακών αναμνήσεων

Αυτός ο μήνας προσφέρεται για εσένα και την οικογένειά σου. Δε σου μιλώ για ανταλλαγή δώρων, ρεβεγιόν και άλλες εκδηλώσεις εμπορευματοποίησης και καταναλωτισμού που βλέπεις στις ταινίες. Σου μιλώ για αγκαλιές, γέλια και ατέλειωτες βόλτες στο κρύο με σκουφάκια και κασκόλ. Ας πούμε ότι είναι η ευκαιρία σου να «χτίσεις» αναμνήσεις από πρόσωπα και γεγονότα, που θα θυμάσαι μεγαλώνοντας και θα διηγείσαι στα παιδιά σου. Είναι ο μήνας που επιτρέπεται να παρατήσεις το clubbing μέχρι πρωίας για τα επιτραπέζια στο σαλόνι, γιατί έτσι πρέπει να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, αυθεντικά και οικογενειακά.

2. Απολογισμός

Τον Δεκέμβριο, επίσης, θα κάνεις απολογισμό, – οικονομικό ή συναισθηματικό, δεν έχει σημασία. Πόσα και πού ξόδεψες, με ποιους ξεκίνησες τον χρόνο και με ποιους τον (απο)τέλειωσες, τι έπρεπε να κάνεις όταν έπρεπε και τι όχι. Φυσικά, δεν πρόκειται να μετανιώσεις για κάτι, γιατί ό,τι έγινε έγινε και δεν ξαναγυρίζει ούτε διορθώνεται, απλώς λίγο πριν μπει ο νέος χρόνος μήπως θα έπρεπε να γίνεις καλύτερος και να πάρεις τα πράγματα αλλιώς; Οκ, το να δεσμευτείς και να βάλεις στόχους που δεν είσαι σίγουρος ότι θα φέρεις εις πέρας μπορεί να μην είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά χρόνο με τον χρόνο είθισται να γινόμαστε καλύτεροι και όχι χειρότεροι, κάτι που το μυαλό σου κάπου εδώ πρέπει να επεξεργαστεί.

Σε αυτόν τον απολογισμό, βέβαια, δεν περιλαμβάνονται προτάσεις όπως «έφαγα πολλά γλυκά φέτος οπότε πρέπει να σταματήσω με το νέο έτος» ή «ο Γιώργος χθες μου είπε πως έκανα μαγουλάκια», γιατί αυτό τον μήνα θα φας πολλά γλυκά. Και θα συνεχίσεις με το νέο έτος (για να συνεχίσω κι εγώ να κάνω γλυκά). Πιστεύω πως είναι περιττό να σου πω ότι ένα μελομακάρονο ίσον με κανένα και άλλες χίλιες δυο εξισώσεις που εφηύραμε εμείς οι γλυκολάγνοι. Ναι, οι γλυκολάγνοι. Τώρα όποιος μισεί και τα γλυκά εκτός από τα Χριστούγεννα, ας σηκώσει πάλι το χέρι του και δεσμεύομαι να αφήσω την τελευταία μου πνοή σε ένα καζάνι γεμάτο λιωμένη σοκολάτα (παίρνοντας και κάποιον Γιώργο μαζί μου).

3. “Λιώσιμο”

Τα Χριστούγεννα επιτρέπεται και να λιώσεις στο κρεβάτι σου βλέποντας χριστουγεννιάτικες ταινίες (και τρώγοντας γλυκά). Όσο σπιτόγατα/σπιτόγατος γίνεις, τόσο το καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτές οι ταινίες ονομάστηκαν έτσι και αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων και κάθε παιδιού και μη, που σέβεται τον εαυτό του κάθε χρόνο τέτοιο μήνα.

Θα μπορούσα να μιλάω μέχρι το πρωί για τα Χριστούγεννα, αλλά κάπου εδώ θα σε αφήσω για να ανακαλύψεις εσύ γιατί τα αγαπάς. Δεν είναι αγγαρεία, ούτε υποχρέωση, αλλά γιορτή, και στο χέρι σου είναι κάθε μέρα να την κάνεις ξεχωριστή και γιορτινή.

Υ.Γ. Να αγαπήσεις και το κόκκινο, όπως το αγαπούν τα αβγά –θέλοντας και μη- το Πάσχα και οι οπαδοί του Ολυμπιακού σε κάθε αγώνα και μη, ακόμα κι αν είσαι τύπος που φορά μόνο άσπρο-μαύρο και γήινους τόνους.