Μετά τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν, οι Αφγανές στρέφονται τώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν για τις σκληρές πολιτικές των Ταλιμπάν ενάντια στις γυναίκες.

Το hashtag #DoNotTouchMyClothes, είναι το σήμα κατατεθέν μίας διαδικτυακής καμπάνιας με Αφγανές από όλο τον κόσμο να μοιράζονται φωτογραφίες τους, στις οποίες φορούν παραδοσιακά πολύχρωμα ρούχα.

Η διαμαρτυρία είναι μια απάντηση των γυναικών αυτό σε μια καθιστική διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, που υποκινήθηκε από τους Ταλιμπάν.

Εκεί περισσότερες από 300 γυναίκες εμφανίστηκαν με μαύρα ρούχα, καλύπτοντας όλο τους σώμα αλλά και το πρόσωπο. Οι γυναίκες αυτές δήλωσαν με σημαίες των Ταλιμπάν πως υποστηρίζουν την απόφαση τους να μην επιτρέπεται στις γυναίκες να κατέχουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις αλλά και ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα πρέπει να διαχωρίζονται με βάση το φύλο.

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, δημιουργήθηκε μια προσωρινή κυβέρνηση για όλους τους άνδρες με λίγους μόνο εκπροσώπους Τατζίκων και Ουζμπέκων και κανένα μέλος της εθνικής μειονότητας Χαζάρα.

Το Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων δεν υπάρχει πουθενά στο νέο καθεστώς το οποίο επανέφερε το Υπουργείο για την πρόληψη της ασυδοσίας και της ανηθικότητας διασφαλίζοντας την εφαρμογή του νόμου της σαρία σε όλη τη χώρα.

Οι Αφγανές γυναίκες, κυρίως στα αστικά κέντρα, φοβούνται τώρα πως οι ελευθερίες που τόσο δύσκολα και με τόσο πόνο κατέκτησαν, θα χαθούν. Η Δρ Bahar Jalali, μία Αφγανή ιστορικός και ειδικός στις μελέτες φύλου, δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία κάνοντας την αρχή για το κίνημα #DoNotTouchMyClothes, το οποίο έκτοτε έχει εμπνεύσει Αφγανές γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο.