Πόσες φορές έχεις ρωτήσει σε ένα εστιατόριο για ένα κρασί που μόλις δοκίμασες τι είναι και σου απάντησαν “Κτήμα Χατζημιχάλη“; Λογικά πολλές αφού τα κρασιά του Κτήματος Χατζημιχάλη είναι από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο στην Κοιλάδα της Αταλάντης, με παράδοση και αγάπη στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού.

Εμείς μιλήσαμε με τον Λεωνίδα Χατζημιχάλη, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Παναγιώτη, συνεχίζουν τη μακρά παράδοση που ξεκίνησε από τον πατέρα τους Δημήτρη, στην παραγωγή ποιοτικού οίνου.

Πώς και πότε ξεκίνησε η αγάπη σας για το κρασί;

Η αγάπη μου για το κρασί ξεκίνησε από μικρό παιδί, όταν ο πατέρας μας, έπαιρνε εμένα και τον αδερφό μου, Παναγιώτη, κάθε Αύγουστο πριν αρχίσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο και πηγαίναμε βόλτες στα αμπέλια και στο οινοποιείο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, μου έκανε εντύπωση πόσο όμορφη ήταν η φύση στην Αταλάντη με την πολυχρωμία του τόπου και τα πολλά διαφορετικά ζώα. Φυσικά, αξέχαστα είναι και στο μυαλό μου όλα τα αρώματα που υπήρχαν μέσα στα αμπέλια αλλά και στο οινοποιείο. Το κρασί για εμένα και τον αδερφό μου είναι κομμάτι της ζωής μας.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο από την ιστορία του πατέρας σας, Δημήτρη Χατζημιχάλη, που σας εμπνέει να συνεχίζετε την παράδοση;

Η αφοσίωση του πατέρα μου στην ποιότητα και στην ανάδειξη του εξαιρετικού terroir της Κοιλάδας Αταλάντης και όλης της Ελλάδας με εμπνέει στο να συνεχίσω την προσπάθεια αναγνώρισης του ελληνικού κρασιού παγκοσμίως, ως κάτι ποιοτικό και ξεχωριστό. Επίσης το γεγονός ότι ο πατέρας μου υπήρξε καινοτόμος στην Ελλάδα όσον αφορά τις τεχνογνωσίες αλλά και στην ιδέα των boutique wineries είναι σίγουρα μια πηγή έμπνευσης και περηφάνειας.

Πόσο δύσκολο είναι να εξελιχθεί μια αρχικά μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε αυτήν την επιχείρηση που είναι σήμερα, με τα εκατοντάδες βραβεία, την εξαγωγική δραστηριότητα κλπ.;

Πρέπει να υπάρχουν κοινοί στόχοι. Ύστερα θέλει υπομονή και επιμονή. Είναι σημαντικό πως σε κάθε «αποτυχία» δεν πρέπει να απογοητεύεσαι αλλά να σηκώνεσαι και να προχωράς μπροστά με γνώμονα τους στόχους που έχεις θέσει.

Τέλος, είναι σημαντικό τα άτομα που θα πλαισιώσουν την επιχείρηση να αντιλαμβάνονται τους στόχους αυτούς, να τους ακολουθούν με πάθος και να νιώθουν την εταιρεία αυτή σαν οικογένεια.

Από τη συλλογή σας υπάρχει κάποια ποικιλία στην οποία εσείς προσωπικά έχετε περισσότερη αδυναμία;

Όλα μας τα κρασιά έχουν το δικό τους χαρακτήρα και τη δική τους ιδιαιτερότητα. Επίσης κάθε ποικιλία καλλιεργείται σε ειδικό αμπελοτόπι οπού θεωρούμε πως ταιριάζει καλύτερα. Επομένως δεν είναι εύκολο να δώσω μια ξεκάθαρη απάντηση, ειδικά όταν κάθε ετικέτα ταιριάζει σε διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα άλλο κρασί θα προτιμήσω σε ένα γαλλικό εστιατόριο, άλλο θα προτιμήσω σε ένα ασιατικό.

Υπάρχει κάτι που θεωρείτε εσείς πως έχει η περιοχή της Αταλάντης και κάνει την καλλιέργεια των σταφυλιών “ανώτερη” ποιοτικά από άλλες;

Στην Κοιλάδα Αταλάντης το βασικό φυσικό χαρακτηριστικό του οικοσυστήματος είναι τα δροσερά ρεύματα αέρα που δημιουργούνται από τον Παρνασσό προς τη θάλασσα το καλοκαίρι και το αντίστροφο τον χειμώνα. Εκεί αναπτύσσονται οι τέσσερις ενότητες αμπελοτοπίων του Κτήματος Χατζημιχάλη: τα Παλιά Αμπέλια, τα Κάτω Αμπέλια, τα Πάνω Αμπέλια που ως τοπωνύμια διατηρούνται εδώ και αιώνες, καθώς και τα Νέα Αμπέλια, αμπελοτόπια που δημιουργήθηκαν εξαρχής από το Κτήμα Χατζημιχάλη. Καθεμιά από τις ενότητες αυτές διακρίνεται σε επιμέρους αμπέλια, όπου καλλιεργούμε συστηματικά διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού.

Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα μοναδικό αμπελοοινικό μωσαϊκό, συνολικής έκτασης 2.200 ιδιόκτητων στρεμμάτων. Θεωρώ ότι ανέκαθεν διατηρούμε σταθερή την υψηλή ποιότητα των σταφυλιών μας, εξασφαλίζοντας έτσι εξαιρετικές σοδειές και όμορφα κρασιά.

Πιστεύετε ότι το ελληνικό κρασί έχει την προβολή που του αξίζει στο εξωτερικό;

Κατά την άποψη μου, το ελληνικό κρασί έχει ακόμη πολύ δρόμο για να αναγνωριστεί στο εξωτερικό. Γίνονται όμως σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη έχει αρχίσει να συζητιέται όλο και πιο πολύ. Είμαι σίγουρος πως με τη διενέργεια όλο και περισσότερων συλλογικών προσπαθειών στον κλάδο, το ελληνικό κρασί θα φτάσει εκεί που του αξίζει.

Μέχρι που θέλετε να φτάσετε; Ποια είναι τα δικά σας όνειρά για το Κτήμα;

Θα ήθελα το Κτήμα Χατζημιχάλη να βρίσκεται σε όσες πιο πολλές χώρες γίνεται στο εξωτερικό, και να γνωρίζει ο κόσμος τι ακριβώς πίνει και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του Κτήματός μας. Σημαντικό για εμένα είναι η διατήρηση της ποιότητας σε ετήσια βάση, κάτι που έχουμε κατορθώσει στα σχεδόν 50 χρόνια ύπαρξης μας.