Δημιουργικός, εφευρετικός και λάτρης της πόλης του, αυτός είναι ο Τάσος! Ο Τάσος Αναστάση είναι ο Mr – Discover Larnaka, ο νεαρός δημοσιογράφος και φωτογράφος που μια μέρα αποφάσισε να αλλάξει αυτά που δεν του αρέσουν στην πόλη του, να καλύψει την μιζέρια που υπήρχε και να δώσει μια ελπίδα αναγέννησης στην Λάρνακα.

Με πολλή όρεξη και πάθος, ο Τάσος έγινε ο δημιουργός της καλόγουστης σελίδας Discover Larnaka, η οποία προβάλει την πόλη του, τη Λάρνακα της Κύπρου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Υπάρχουν ωραία πράγματα αρκεί να τα δεις από τη σωστή γωνιά» όπως μας λέει, κι εμείς επισκεφτήκαμε τη Λάρνακα για να το διαπιστώσουμε κατ΄ ιδίαν.

Ο Τάσος πέρασε ένα απόγευμα μαζί μας ξεναγώντας μας στην πόλη του, αναλύοντάς μας την φιλοσοφία του Discover Larnaka και μιλώντας μας για το φεστιβάλ που ετοιμάζει στις 22 Σεπτεμβρίου. Ένα φεστιβάλ – Open City, όπου η πόλη θα μας καλωσορίσει στα παλιά διατηρητέα κτίρια στης οδού Αγίου Λαζάρου για να γνωρίσουμε την ιστορία τους, θα μας παρουσιάσει εκθέσεις φωτογραφίας, μουσική, καλλιτέχνες, παραδοσιακά και σύγχρονα εδέσματα και θα μας παρασύρει να την ανακαλύψουμε!

Πες μας λίγα λόγια για την φιλοσοφία πίσω από τη σελίδα σου, Discover Larnaka. Πώς και γεννήθηκε η ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας σου; Ποιος είναι ο στόχος του Discover Larnaka;

Όντας φωτογράφος, μόλις επέστρεψα από τις σπουδές μου άρχισα να φωτογραφίζω την πόλη μου με την ματιά ενός ανθρώπου που έφυγε, σπούδασε, ήρθε πίσω και βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα της μιζέριας που υπήρχε στη Λάρνακα, ήθελα να αρχίσω να προωθώ μια άλλη εικόνα της πόλης, μία εικόνα διαφορετική από εκείνη που ξέραμε. Ήθελα να αρχίσω να δείχνω την όμορφη πλευρά της και να συγκεντρώσω κάπου τις φωτογραφίες, έτσι ώστε να προσελκύω τον κόσμο για να την επισκέπτεται. Και τι καλύτερο από το Instagram που μπορείς εύκολα να αποταθείς σε ευρύ κοινό. Άρχισα να βάζω φωτογραφίες, μετά άρχισε ο κόσμος να στέλνει φωτογραφίες, να συναναστρέφεται με το Discover Larnaka και πλέον δημοσιεύουμε φωτογραφίες τουριστών και ντόπιων. Ανθρώπων που σκέφτονται την πόλη και όλοι μαζί ανακαλύπτουμε κάθε φορά και κάτι διαφορετικό μέσα στη Λάρνακα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με κάθε φωτογραφία είναι να μην είναι μόνο μια εικόνα, να συνοδεύεται είτε από μια ιστορία, είτε από ένα μήνυμα έτσι ώστε ο κόσμος να μαθαίνει κάθε φορά και κάτι παραπάνω. Έστω κάτι νέο να μάθει κάποιος για την Λάρνακα, είναι επιτυχία για εμάς!

Σε μερικές μέρες θα γίνει το 1ο Φεστιβάλ Discorer Larnaka Open City. Πες μας μερικά λόγια γι’ αυτό, τι να περιμένουμε; Ποιος είναι ο στόχος του φεστιβάλ;

Πρωταρχικός σκοπός και στόχος είναι να φέρουμε τον κόσμο στη Λάρνακα, να την περπατήσει και να την ανακαλύψει. Αυτός είναι ο διαχρονικός σκοπός, εξ’ού και η ομάδα μας ονομάζεται Discover Larnaka. Μόνο έτσι το κοινό θα τη λατρέψει, θα την αγαπήσει και ο ίδιος ο κόσμος θα αλλάξει την πόλη. Όσον αφορά το φεστιβάλ, ο κόσμος θα καλείται να ανακαλύψει – μέσα από ξεναγήσεις – τα παλιά κτίρια της οδού Αγίου Λαζάρου, παλιές γεύσεις, επαγγέλματα, ανθρώπους της Λάρνακας, τόσο παλιούς όσο και νέους. Έτσι θα υπάρξει μια συνέχεια της κυπριακής παράδοσης. Αρκετές φορές όταν ακούμε για παράδοση πάει το μυαλό μας στο παρελθόν, αντ’ αυτού παράδοση πρέπει να είναι και κάτι που συνεχίζεται. Είναι το λάθος που κάνει ο λαός μας, θεωρεί ότι η κυπριακή παράδοση ήταν κάτι που δημιουργήθηκε, μεγαλούργησε και πέθανε. Δεν είναι έτσι! Γι’ αυτό το λόγο, καλέσαμε και τους Monsieur Doumani, ένα συγκρότημα που παράγει νεοκυπριακή παράδοση. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε: θέλουμε να είμαστε συνεχιστές μιας σύγχρονης αλλά παράλληλα παράδοσης, που θα σέβεται το παρελθόν της και θα κινείται στους ίδιους πυλώνες. Αυτό ευελπιστούμε να κάνουμε με το Discover Larnaka Open City!

Τον περασμένο Απρίλιο το Discover Larnaka οργάνωσε ένα Open Walk στην πόλη, με αρκετή επιτυχία. Ποια είναι η διαφοροποίησή του σε σχέση με το φεστιβάλ που περιμένουμε;

Το Open Walk ήταν αυτό που λέει το όνομά του, ήταν ένας ανοιχτός περίπατος. Όχι ξενάγηση, αλλά περίπατος. Θέλαμε να μεταδώσουμε την αίσθηση της οικειότητας στον κόσμο που ήρθε, για να νιώσει ότι είναι κάτι δικό του. Όταν ακούς την λέξη ξενάγηση δημιουργείται η αίσθηση της απόστασης. Θέλαμε να μειώσουμε αυτή την απόσταση, το κοινό να γνωρίσει την πόλη, να την περπατήσει, να ανακαλύψει τι υπάρχει πίσω απ’ αυτή την εικόνα που βλέπει κάθε μέρα για δεκάδες χρόνια, να εντυπωσιαστεί και από μόνο του να θέλει να αλλάξει τα κακώς έχοντα αλλά και να συνεχίσει αυτή την μετάδοση της θετικότητας. Καταφέραμε να μαζέψουμε 250 άτομα να περπατήσουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, να μάθουμε μαζί πράγματα που τυχόν να μην τα ξέρουμε. Ουσιαστικά γι’ αυτό προέκυψε το Open City, μέσα από την παρότρυνση του κόσμου να έχει συνέχεια αυτό το πράγμα, να εξελίσσεται, να προσφέρει. Μ’ αυτό τον τρόπο, ένα Open Walk δίνει την σκυτάλη σε ένα Open City, μια ανοιχτή πόλη – που όπως λέει και το όνομα – καλεί τον κόσμο να έρθει να μπει μέσα σ’ αυτήν και να την ανακαλύψει ξανά. Αυτή τη φορά σε μια άλλη γειτονιά εξίσου συναρπαστική. Νομίζω ότι στο τέλος της βραδιάς θα δημιουργηθεί αυτή η σπίθα στον κάθε άνθρωπο που θα θέλει να υπάρχει κάποια συνέχεια, ώστε το Discover Larnaka να μην είναι πια τόσο αναγκαίο και από μόνος του ο κόσμος να θέλει να αλλάξει την πόλη του.

Μέσα σε ένα χρόνο η σελίδα κατάφερε να αποσπάσει γύρω στους 10 χιλιάδες ακόλουθους, τι ήταν αυτό που πιστεύεις ότι κίνησε το ενδιαφέρον του κοινού;

Εντοπίσαμε ένα το κενό στην προβολή της Λάρνακας στα social media. Οπότε προσπαθήσαμε να το καλύψουμε με κάτι διαφορετικό που να μην είναι απλά μια όμορφη φωτογραφία, αλλά και μια ιστορία που την συνοδεύει. Να δείχνει δηλαδή ότι στη Λάρνακα είναι πάντα καλοκαίρι, με την φιλοσοφία της έννοιας. Εδώ μπορείς να έρθεις, να είσαι χαλαρός, να απολαύσεις τον ήλιο, την θάλασσα. Παράλληλα ήταν ένας τρόπος να δώσουμε ένα βήμα σε νέους φωτογράφους, καλλιτέχνες, ανθρώπους ανήσυχους όπως εμάς, που ήθελαν να δείξουν την δουλεία τους. Ο κόσμος έχει την ευκαιρία μέσα από την δική του σκοπιά να προβάλει τόσο την πόλη του όσο και τον εαυτό του. Αυτό είναι το ωραίο, βλέπεις το δικό σου υλικό και είσαι περήφανος για την πόλη σου. Νομίζω ότι αυτή η μοναδικότητα υλικού του Discover Larnaka κατάφερε να κερδίσει την συμπάθεια του κόσμου. Εξάλλου κάτι που θέλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο είναι ότι υπάρχουν ωραία πράγματα αρκεί να τα δεις από τη σωστή γωνιά!

Ποια πιστεύεις ότι είναι η σχέση των Κυπρίων με τον πολιτισμό;

Πρόσεξα ότι πολλοί νέοι καλλιτέχνες επέστρεψαν στην Κύπρο και δραστηριοποιούνται ενεργά. Πλέον προσπαθούν, ανοίγουν τις εκθέσεις τους και βλέπω ένα νέο κύμα πολιτισμού. Αυτό είναι ελπίδα για όλους. Το να βλέπεις έναν νέο καλλιτέχνη σήμερα να παλεύει να βγάλει τα προς το ζην με την τέχνη του είναι κάτι θαυμάσιο. Στις μικρές κοινότητες ή στα χωριά οργανώνονται πολλά φεστιβάλ, αφιερωμένα σε τοπικά προϊόντα και στην αναβίωση της παράδοσης. Κι έτσι δίνεται η ευκαιρία από την μία οι πολίτες να έρθουν σε επαφή με τους χωριανούς τους και να θυμηθούν τα παλιά και από την άλλη οι νέοι να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την παράδοση μας. Ταυτόχρονα είναι ωραίο να βλέπεις ότι υπάρχει θέληση για δημιουργία, όχι μόνο για οικονομική ανάπτυξη αλλά για ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης της παράδοσης ώστε να υπάρχει μια συνέχεια και να μην σβήσει.

Κατά την άποψή σου, η Λάρνακα έχει κάποια ιδιαιτερότητα που την καθιστά ξεχωριστή σε σχέση με τις άλλες πόλεις της Κύπρου;

Η Λάρνακα αποτελεί μια από της αρχαιότερες πόλεις του κόσμου σε βάθος χρόνου, με ιστορία που ξεπερνά τα 4 000 χρόνια. Μόνο και μόνο από αυτό αντιλαμβάνεσαι ότι είναι, ήταν και θα παραμείνει στην ιστορία. Η ιστορία της, η αύρα της, η αρχαιότητα της είναι κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι που είμαστε συνεχιστές αυτής της παράδοσης. Επίσης, το να περπατάς σε μια πόλη με την οικογένεια σου και να νιώθεις ασφάλεια και ηρεμία είναι κάτι πολύ σημαντικό για έναν επισκέπτη. Το να κάθεσαι ήρεμος και χαλαρός να βλέπεις την θάλασσα είναι κάτι που δεν βρίσκεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και κάτι που θεωρούμε δεδομένο, αλλά για τους επισκέπτες δεν είναι! Χαρακτηριστικά της πόλης είναι η πραότητα της και οι χαμηλοί τόνοι, αυτά που την καθιστούν ξεχωριστή σε σχέση με άλλες πόλεις της Κύπρου.

Αν έπρεπε να περιγράψεις την πόλη σου σε κάποιον που δεν την γνωρίζει, τι θα έλεγες;

Ιστορία, θάλασσα, ξεγνοιασιά, ηρεμία και πολύ καλό φαγητό. Γιατί πλέον στη Λάρνακα εκτός από το παραδοσιακό φαγητό έχουμε νέους ανθρώπους που άρχισαν να πειραματίζονται με την παράδοση και τις σύγχρονες τάσεις. Δημιουργούν ωραία εστιατόρια αλλά και όμορφα μπαρ πολύ ιδιαίτερα με τοπικά ποτά και προϊόντα. Επίσης, στη Λάρνακα έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο όμορφα ναυάγια στον κόσμο, το ναυάγιο Ζηνοβία, που βρίσκεται στα ανοιχτά του κόλπου της Λάρνακας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που βυθίστηκαν στην Μεσόγειο. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το βυθό, μόλις 18 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, οπότε είναι εύκολο να το δει κάποιος και από την επιφάνεια.

Μοιράσου μαζί μας μια ιστορία για την Λάρνακα που δεν γνωρίζουν πολλοί.

Στη Λάρνακα έχουμε το «Τζαμί Ζουχουρί» ή αλλιώς το «Τζαμί της Μαλαχτής» όπως είναι ανεπίσημα γνωστό. Λέγεται έτσι επειδή όταν πριν αρκετά χρόνια γίνονταν επισκευές στον περίβολο του τζαμιού, κάποιοι εργάτες σκάβοντας βρήκαν το πτώμα μιας γυναίκας. Το πτώμα λόγω το κλιματολογικών συνθηκών διατηρήθηκε και έγινε μούμια. Όταν το έβγαλαν στην επιφάνεια ήταν μαλακό (δηλαδή μαλαχτό στην κυπριακή διάλεκτο), έτσι την αποκάλεσαν μαλαχτή και προέκυψε το «Τζαμί της Μαλαχτής». Η ιστορία αυτή όχι μόνο δεν είναι γνωστή, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει και το τζαμί στο κέντρο της πόλης.

9. Τι θα άλλαζες στην πόλη σου και για ποιο λόγο;

Θα άλλαζα το σεβασμό των ανθρώπων προς την πόλη και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, γιατί υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς. Αν οι πολίτες αλλάξουν την συμπεριφορά τους, τον σεβασμό προς την πόλη αλλά και τους συνανθρώπους τους και νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή για να αλλάξουν πολλά πράγματα. Γιατί όταν ο ίδιος ο πολίτης σέβεται την πόλη του, τους θεσμούς και τους νόμους δημιουργείται μια πολύ καλή βάση για να κάνεις κι άλλα πράγματα. Γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν τα πάρκα και οι πλατείες εάν ο κόσμος δεν τα σέβεται και δεν τα προσέχει. Η βάση είναι ο κόσμος και η νοοτροπία του!

Tο λάθος που κάνουμε πολλοί είναι να περιμένουμε από κάποιον άλλο να μας βοηθήσει. Πρέπει να το κάνεις μόνος σου και σήμερα κιόλας! Αν έχεις όνειρα ξεκίνησε να τα πραγματοποιείς, όπως μπορείς!

Τα μέσα κοινωνική δικτύωσης ήταν και είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας της σελίδας. Ποια είναι η άποψη σου γι’ αυτά; Είναι ένα είδος «σύγχρονης δύναμης» για κάποιον νέο που δημιουργεί κάτι;

Εγώ προσωπικά έχω την καλύτερη άποψη για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν ακόμα δημιουργήσω το Discover Larnaka. Πολλοί λένε ότι αποχαυνώνουν τον κόσμο και ότι δεν σηκώνουν κεφάλι από τις οθόνες. Το ίδιο μπορεί να πει κάποιος για την εποχή που δημιουργήθηκε η εφημερίδα, όταν ο κόσμος διάβαζε κάθε μέρα. Θέλω να καταλήξω, λοιπόν, ότι η κάθε εποχή έχει την τεχνολογία της, την καινοτομία της, την τάση της και τις ακολουθεί. Στις μέρες μας τα social media εκτός από εργαλείο επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό είναι και ένα εργαλείο που όπως είπε και ο Zuckerberg «it brings people together». Είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους όπως τους γονείς μας να βρίσκουν παλιούς φίλους ή συγγενείς στα μέσα κοινωνική δικτύωσης και να έχουν αυτή τη χαρά στο βλέμμα τους. Τελικά δεν είναι τόσο κακό όσο μας το παρουσιάζουν, έχει καλές προεκτάσεις! Φυσικά ό,τι και να κάνεις είναι παν μέτρον άριστον! Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ δυνατό μέσο στις μέρες μας. Πολλοί έχτισαν καριέρες χρησιμοποιώντας τα social media. Είναι πολύ χρήσιμο για εμάς τους νέους που ξεκινάμε κάτι καινούργιο, για να μας μάθει ο κόσμος. Χωρίς τα social media πολλοί από εμάς δεν θα υπήρχαμε με την επαγγελματική ιδιότητα που έχουμε, δε θα είχαμε το βήμα να εκφραστούμε.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον νέο που θέλει να ξεκινήσει κάτι δικό του;

Να το κάνει, παρόλο που δεν θα είναι εύκολο. Πρέπει να το θέλει πραγματικά πολύ, να θέλει πραγματικά να αλλάξει κάτι. Το λάθος που κάνουμε πολλοί είναι να περιμένουμε από κάποιον άλλο να μας βοηθήσει. Πρέπει να το κάνεις μόνος σου και σήμερα κιόλας! Αν έχεις όνειρα ξεκίνησε να τα πραγματοποιείς, όπως μπορείς! Εγώ, μια μέρα ξύπνησα έκανα ένα λογαριασμό, τον ονόμασα Discover Skala – στη συνέχεια το μετονόμασα σε Discover Larnaka για να γίνει ευρέως γνωστό – και είπα ότι θα αλλάξω αυτά που δεν μου αρέσουν στην πόλη. Ενώ αρχικά ήμουνα μόνος μου, σιγά σιγά βρέθηκαν κι άλλοι άνθρωποι που είχαν το ίδιο όραμα με εμένα και γίναμε παρέα. Στις 22 Σεπτεμβρίου φαντάζομαι ότι θα είμαστε ακόμα περισσότεροι.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Είμαστε μια νέα ομάδα και είναι πολύ σύντομα για να θέσουμε νέους στόχους. Παρόλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να ανακαλύψουμε και να παράγουμε έργο ανιδιοτελώς. Γιατί το Discover Larnaka στηρίζεται στην ανιδιοτέλεια. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτισμό για την πόλη και ενέργειες που θα αφήνουν τους ντόπιους και τους επισκέπτες χαρούμενους. Μέσα από αυτό το έργο θα παίρνουμε και εμείς την ηθική και την συναισθηματική ικανοποίηση.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρεις εδώ.


photo: Discover Larnaka, Τάσος Αναστάση