Σήμερα θα μιλήσω με την υπεύθυνη μου για το τι θα γίνει με την δουλειά. Προετοιμάζομαι ξανά και ξανά γιατί νομίζω πως θα ξεγλιστρήσει από μέσα μου η αλήθεια. Εκείνη θα μου ανακοινώσει όλο χαρά πως επιστρέφουμε στις θέσεις μας κι εγώ είναι πολύ πιθανό να της ξεφουρνίσω τι συμβαίνει:

«Αποκλείεται! Εγώ δεν γυρνάω στην δουλειά. Τώρα να γυρίσω που περνάω φίνα; Λυπάμαι, κυρία προϊσταμένη, δεν το περίμενα ούτε εγώ, όταν μου ανακοινώσατε, ότι πρέπει να μείνω δυο βδομάδες στο σπίτι μου πως θα το ευχαριστιέμαι τόσο πολύ, αλλά συνέβη. Ειλικρινά, θεωρούσα πως ο φόβος του ιού θα με καταβάλει, το άγχος στην αρχή ήταν μεγάλο. Τί γίνεται; Σταματάει η οικονομία; Τι σημαίνει αυτό; Καταρρέουμε; Καραντίνα; Δεν έχω ζήσει κάτι παρόμοιο, θυμάμαι να κλείνουν τα καταστήματα τα Χριστούγεννα, μα είχαν ξεκωλιαστεί στα εορταστικά πριν οι εργαζόμενοι. Το Πάσχα κλείνουν για δυο μερούλες. Τη Μεγάλη Παρασκευή δεν παίρνουν όλοι άδειες, σωστά κυρία προϊσταμένη; Εγώ δε πήρα άδεια το 2016!

Φυσικά και φοβήθηκα πως μπορεί να χάσω την δουλειά μου.

Ξέρετε πόσοι άνθρωποι φοβούνται αυτή την στιγμή; Είμαστε στην ίδια θέση, δε γίνεται να σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου. Είναι πιο μεγάλο από εμένα κι από εσάς κυρία προϊσταμένη όλο αυτό! Είναι πιο μεγάλο κι από τον διευθυντή μας. Να του πείτε ότι εκτιμώ πως με έστειλε σπίτι μου μετά αποδοχών, μα δε μπορώ να γυρίσω ακόμη. Δε μπορώ να φανταστώ πως θα επιστρέψω στο κρύο ασπρόμαυρο γραφείο, τι κακό γούστο, Θεέ μου! Δεν έχετε δει το σπίτι μου. Αν το είχατε δει θα ερχόσασταν κι εσείς να μείνετε μαζί μου και δεν θα θέλατε να γυρίσετε στο γραφείο. Δεν είμαι έτοιμη να τα βάλω πάλι με την ατέλειωτη χαρτούρα, τα συμβόλαια και τις εισπράξεις. Από ποιον να κάνω εισπράξεις; Ποιος εισπράττει για να εισπράξω; Δε ξέρω αν με καταλαβαίνετε, μα επιμένω.

Χρειάζομαι λίγο χρόνο ακόμα, αισθάνομαι πως είμαι κοντά σε αυτό που θέλω να κάνω.

Κυρία προϊσταμένη, θα σας κάνω δυο ερωτήσεις που τέθηκαν στο σεμινάριο που παρακολούθησα για τον σκοπό της ζωής και με βοήθησαν αρκετά.

1. Ο ρόλος στην δουλειά και στην καριέρα σας βελτιώνει ποια είστε; 2. Αυτός ο ρόλος ή το επαγγελματικό μονοπάτι που έχετε διαλέξει σας οδηγεί εκεί που επιθυμείτε; Αν απαντήσετε θετικά θα χαρώ πολύ για εσάς και θέλω να επιστρέψετε την Δευτέρα στο γραφείο. Θα είστε ξανά εξαιρετική σε ότι κάνετε. Εγώ απάντησα και στις δυο ερωτήσεις ‘όχι’. Λοιπόν;»

Χτυπάει το τηλέφωνο μου, το σηκώνω αμέσως. Η προϊσταμένη μου ανακοινώνει πως θα προβούμε σε αναστολή σύμβασης. Δεν το κλείνει μετά την ενημέρωση και μου πιάνει κουβέντα, ακούγεται χαλαρή και ανακουφισμένη. Κάτι μου λέει πως αν έκανα τις ερωτήσεις θα έλεγε κι αυτή όχι.