Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες, όπως αυτές των Μεξικανών, των Ιαπώνων, των Ισλανδών και φυσικά των Κρητικών έχουν μελετηθεί ανά καιρούς, δείχνοντας τα σημαντικά οφέλη για την υγεία κάνοντας τις να ξεχωρίζουν.

Δεσμοί οικογένειας

Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς συνηθίζεται να τρώνε πάντα όλοι μαζί. Η συνήθεια αυτή οδηγεί τους ανθρώπους στο να τρώνε λιγότερο, ενώ εξακολουθούν να αισθάνονται κορεσμό. Το φαγητό με την οικογένεια ή με φίλους, μία φορά την εβδομάδα, σημαίνει μικρότερες μερίδες, αποφυγή υπερκατανάλωσης και απόλαυση του γεύματος.

Επίλεξε τρόφιμα αργής καύσης

Οι ιθαγενείς του Copper Canyon στο Μεξικό, έχουν μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες βραδείας απελευθέρωσης ενέργειας, όπως σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι ολικής αλέσεως, κινόα, όσπρια και steel – cut νιφάδες βρώμης. Τα τρόφιμα αυτά, απορροφούνται με αργότερο ρυθμό από το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την υπερπαραγωγή ινσουλίνης ενώ αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου και φυτικών ινών. Συμπεριλαμβάνοντας αυτού του είδους υδατάνθρακες στη διατροφή σου, μειώνεις την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις νιώθοντας μεγαλύτερο κορεσμό. Προτίμησε μία μερίδα βρώμης στο πρωινό σου ή ένα φλιτζάνι κινόα για να συνοδεύσεις το κρέας ή το ψάρι στο μεσημεριανό σου.

Φάε περισσότερα μανιτάρια

Μετά από μελέτες σε Ιάπωνες, αναγνωρίστηκαν τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση μανιταριών, ενός λαχανικού χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, πλούσιο σε μέταλλα αλλά και με τη φήμη ότι περιέχει αντικαρκινικές ουσίες. Τα μανιτάρια maike, reishi και shiitake μελετώνται σήμερα για να βρεθεί το πώς τα εκχυλίσματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο. Πρόσθεσε μανιτάρια σε σούπες ή σε stir – frys σαν μία καλή πηγή σιδήρου, καλίου, ψευδαργύρου, χαλκού και φυλλικού οξέος.

 Σκέψου σαν Κρητικός

Οι κάτοικοι της Κρήτης ακολουθούν γενικά τους εξής κανόνες διατροφής:

*Κατανάλωση εποχιακών λαχανικών *Χρήση μόνο εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου *Πολύ συχνή κατανάλωση οσπρίων (φασόλια, φακές) *Περιορισμός κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και τυριών *Κατανάλωση μικρών μερίδων

Be happy με ψάρι

Οι Ισλανδοί καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ψαριού ανά κάτοικο στον κόσμο (100 κιλά ανά άτομο/έτος). Ως εκ τούτου, επωφελούνται από μία διατροφή πλούσια σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, ενώ έχει καταγραφεί ως ο λαός με τα χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στον κόσμο. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι 1 γραμμάριο EPA ή EPA συν DHA (και οι δύο τύποι ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο) ανά ημέρα βοηθάει εκείνους που πάσχουν από κατάθλιψη ως συμπλήρωμα της φαρμακευτικής τους αγωγής για την αντιμετώπισή της. Αύξησε την κατανάλωση ψαριού σε μία με δύο φορές την εβδομάδα για την αύξηση της πρόσληψης των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Δες ακόμα: Η σάλτσα pesto όπως τη φτιάχνουν οι Ιταλίδες

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured photo: byrdie