Τα ψυχολογικά θρίλερ μετά τα αστυνομικά μυθιστορήματα αποτελούν ένα πραγματικά συναρπαστικό αναγνωστικό πεδίο, ιδιαίτερα διευρυμένο θεματικά, για το οποίο τρέφω μεγάλη αδυναμία. Παρακολουθώντας στενά τον τρόπο που εξελίσσεται η συγκεκριμένη κατηγορία και τον εμπλουτισμό της με πολλές διακριτές υποκατηγορίες, δεν κρύβω τον ενθουσιασμό μου ειδικά για τα μυθιστορήματα εκείνα που ανήκουν στα λεγόμενα domesticthriller. Χωρίς φυσικά να αποκλείεται από αυτά το αντρικό αναγνωστικό, οι γυναίκες τα λατρεύουν. Κοινός παρονομαστής τους είναι το ότι διαδραματίζονται μέσα στο στενό οικογενειακό κύκλο. Αποτελούν την σκοτεινή πλευρά αυτού που έχει πλέον καθιερωθεί ως chick-lit. Και ιδού μερικά απολαυστικά παραδείγματα από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή που υπογράφουν γυναίκες συγγραφείς.

Η χήρα – Fiona Barton

image description

«Εγώ απλώς στεκόμουν εκεί και τον κοίταζα, πεσμένο κάτω. Άνθρωποι έτρεχαν πέρα δώθε ψάχνοντας να βρουν κουβέρτες και υπήρχε λίγο αίμα στην άσφαλτο. Όχι πολύ αίμα, πάντως. Θα χαιρόταν. Του άρεσε να είναι όλα παστρικά

Το μυθιστόρημα Η χήρα της Fiona Barton, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, είναι ένα καθηλωτικό ανάγνωσμα που περιστρέφεται γύρω από την αποκάλυψη ,μετά τον ξαφνικό χαμό του συζύγου, όλων των μυστικών που κρατούσε καλά φυλαγμένα ένα συνηθισμένο κατά τον τον κόσμο ζευγάρι. Η συγγραφέας Fiona Barton ξέρει ακριβώς το πώς θα πρέπει να χειριστεί την πλοκή της ιστορίας της ώστε να είναι αποκαλυπτική αλλά με το σταγονόμετρο έτσι ώστε η αδρεναλίνη του αναγνώστη να κατευθύνεται με κλιμακούμενη ταχύτητα προς το κόκκινο. Φόνοι και αποκαλύψεις μέσα σε ένα γάμο όπου πίσω από την μεθοδικά στημένη βιτρίνα της κανονικότητας η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας. Η ακτιβίστρια συγγραφέας έχει καταφέρει να αποσπάσει την προσοχή του αναγνωστικού της κοινού σε περισσότερες από 36 χώρες εκεί πάνω σκαρφαλωμένη μεταξύ άλλων στα Best seller των New York Times και Sunday Times.

Γαμήλιο συμβόλαιο – Michelle Richmond

gamilio-symbolaio-9789601432281-1000-1276477

«Πρόσεξα μια ουλή στην αριστερή πλευρά του σαγονιού της. Παρότι την είχε καλύψει με μακιγιάζ, μπορούσες να καταλάβεις ότι επρόκειτο για βαθύ κόψιμο. Αναρωτήθηκα πώς να είχε συμβεί.»

Το μυθιστόρημα Γαμήλιο συμβόλαιο της Michelle Richmond, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και δυνατό ψυχολογικό θρίλερ με κινηματογραφική πλοκή και έντονο σασπένς. Η Richmond είναι μια έμπειρη συγγραφέας αρκετών εμπορικών επιτυχιών. Η εξιστόρηση μέσα από την πένα της μετατρέπεται σε μια συναρπαστική περιπέτεια που καταφέρνει να διατηρεί σε μόνιμη διαστολή τη κόρη του ματιού κάθε αναγνώστη. Το μυθιστόρημα ξεκινάει με μια πολύ δυνατή σκηνή μέσα σε ένα αυτοκίνητο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια χαλάρωσης για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Αφήνει την αίσθηση του να περπατάς αμέριμνος μέσα σε ένα πυκνό δάσος γύρω στο σούρουπο. Σαν ένα αστείο ξεκινάει για τους νιόπαντρους Άλις και Τζέιν η υπογραφή του συμβολαίου που υπόσχεται την αιώνια διατήρηση του γάμου τους και των μελών του ευτυχισμένους και αλώβητους. Αυτό το αστείο όμως σύντομα θα μεταλλαχτεί σε έναν τρομαχτικό εφιάλτη. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η κλιμάκωση κατά την οποία οι κεντρικοί ήρωες του μυθιστορήματος βυθίζονται όλο και περισσότερο στον εφιαλτικό βούρκο που η συγγραφέας επέλεξε να τους ρίξει.

Η κατάρρευση – B. A. Paris

thumbnail_katarreysi «Μπορεί να βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, αλλά το ίδιο κι εγώ. Το ίδιο κι εγώ

Το μυθιστόρημα Η κατάρρευση της B. A. Paris, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell, είναι η νέα δουλειά της συγγραφέως που γνωρίσαμε την προηγούμενη χρονιά από το εξαιρετικό Πίσω από τις πόρτες που έσπασε τα ταμεία και προσωπικά της έχω μια αδυναμία. Αν κάτι μπορεί να χαρακτηρίσει την γραφή της B. A. Paris αυτό σίγουρα είναι η ικανότητά της να προκαλεί τρόμο τόσο έντονο που να τον νιώθεις στις διακοπτόμενες ανάσες σου. Σε αυτό ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το ότι δεν χρειάζεται να οπτικοποιήσει την βία γεγονός που εξιτάρει ακόμα περισσότερο την ανάγνωση. Η χρονολογική σειρά που επιλέγει για να εξιστορήσει όσα έχει να πει, όλες αυτές οι μικρές αλλά τόσο καίριες λεπτομέρειες που σκορπάει εκ πρώτης όψεως άτακτα εδώ και εκεί, δημιουργούν μια ολοκληρωμένη σύνθεση, συμπαγή και άκρως τρομαχτική. Το μυθιστόρημα αυτό διαδραματίζεται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, ξυπνάει μνήμες, φέρνει στην επιφάνεια τραυματικές εμπειρίες και εσωτερικές αντιπαλότητες. Είναι ένα κείμενο που διαβάζεται με μεγάλη ταχύτητα, έχει έντονη συναισθηματική ανατροφοδότηση και νομίζω ότι δεν θα απογοητεύσει τους οπαδούς του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους.