"Η Καρδερίνα" της Donna Tartt

«Στα δεκατρία του, ο Θίο Ντέκερ, γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας και ενός ασυλλόγιστου, κατά κύριο λόγο απόντα, πατέρα, επιζεί ως εκ θαύματος από ένα τραγικό συμβάν που του ρημάζει τη ζωή. Μόνος κι απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη, τελικά θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου. Θαμπώνεται από το καινούριο του σπιτικό στη Λεωφόρο Παρκ, αγανακτεί με συμμαθητές που δεν ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν, βασανίζεται από μια αβάσταχτη νοσταλγία για τη μητέρα του και, όσο περνάει ο καιρός, αγκιστρώνεται σε αυτό που διατηρεί πιο έντονη τη θύμησή της: έναν μικρό, ανεξήγητα σαγηνευτικό πίνακα που τελικά παρασύρει τον Θίο στον υπόκοσμο και την παρανομία».

Ένα απολαυστικό βιβλίο, που αγγίζει πολλά κοινωνικά θέματα. Το πόσο πολύπλοκες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, τα ναρκωτικά, την απώλεια που αλλάζει τη ζωή ενός ανθρώπου και το κυριότερο, το ότι ο πλούσιος και μορφωμένος κόσμος, δεν είναι απαραίτητα και ένας ηθικός κόσμος. Άλλωστε, κάτι που φαίνεται λαμπερό, αψεγάδιαστο, σαγηνευτικό, μπορεί να κρύβει τη μεγαλύτερη βρωμιά!

Με ιδιαίτερη μαεστρία στις περιγραφές της, η Tartt μας παρουσιάζει τη ζωή του μικρού Θίο και το πώς έφτασε στην ενηλικίωσή του, τι ερεθίσματα έλαβε, με ποιους ανθρώπους συναναστράφηκε και το πώς – και αν- κατάφερε να διαχειριστεί την απώλεια της μητέρας του. Αισθάνεσαι, σε έντονο βαθμό, πως είσαι μέρος αυτής της ιστορίας και αυτή είναι η μεγάλη της επιτυχία. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βιβλίο, χάρισε στη συγγραφέα το Πούλιτζερ Λογοτεχνίας για το 2014.

Η Donna Tartt γεννήθηκε στο Γκρίνγουντ του Μισισίπι και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και στο Κολέγιο Μπέντιγκτον. Είναι μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός. Η Μυστική Ιστορία έχει μεταφραστεί σε είκοσι τέσσερις γλώσσες.