Στα τέλη των 20 σου χρόνων αρχίζεις να βλέπεις μια πτώση στον μεταβολισμό σου για πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει επειδή πλέον σταματάει η ανάπτυξη και η οστική παραγωγή και η έκκριση αυξητικής ορμόνης αρχίζει να μειώνεται. Ως εκ τούτου, όταν μπεις στα 30 δεν μπορείς να τρως πλέον με τον τρόπο που συνήθιζες, χωρίς να βλέπεις το ανάλογο αντίκτυπο στο σώμα σου.

Υπάρχουν κάποιες βασικές διατροφικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις πριν από τα 30α γενέθλια σου.

1. Eat Clean

Υιοθετώντας έναν πιο clean-eating τρόπο ζωής, κατά τον οποίο εστιάζεις σε φυσικά τρόφιμα και αποφεύγεις τα τυποποιημένα, βοηθάς το σώμα σου με πάρα πολλούς τρόπους καθώς μεγαλώνεις. Πιο συγκεκριμένα, έχεις περισσότερη ενέργεια, λιγότερους πόνους και ενοχλήσεις, αλλά και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ακόμα, αποκτάς καλύτερη διάθεση και πιο λαμπερό δέρμα.

2. Ξεκίνα να μαγειρεύεις

Το να μάθεις να μαγειρεύεις είναι μία βασική δεξιότητα. Όχι μόνο θα εξοικονομήσεις χρήματα, αλλά αποτελεί και έναν καλό τρόπο να ελέγχεις το τι θα φας και το τι ακριβώς περιέχει το γεύμα σου.

3. Εξάσκησε το mindful eating

Η σύγχρονη καθημερινότητα μας έχει οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο, το mindless eating. Τα περισσότερα γεύματα της ημέρας γίνονται μέσα στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, μπροστά από την τηλεόραση χωρίς να δίνουμε σημασία στο τι τρώμε. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται η απόλαυση του φαγητού αλλά και το αίσθημα του κορεσμού. Με το mindful eating απολαμβάνεις το φαγητό στον χρόνο που χρειάζεται κάθε γεύμα, διώχνοντας έτσι κάθε ανεπιθύμητη λιγούρα στη συνέχεια.

4. Κόψε τη ζάχαρη

Η πιο σημαντική διατροφική συνήθεια που μπορείς να αποκτήσεις ώστε να βελτιώσεις την υγεία σου είναι η διακοπή ή έστω η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ζάχαρης. Απόφυγε τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και την προσθήκη ζάχαρης ακόμα και στον καφέ ή το τσάι σου.

5. Πιες υπεύθυνα

Μπορεί στα 20 σου ξενυχτούσες αδιάκοπα καταναλώνοντας άφθονη ποσότητα αλκοόλ, στα 30 ήρθε η ώρα για πιο «ώριμες» επιλογές όταν πρόκειται να βγεις για ποτό. Καθώς πλησιάζεις τα 30, η τάση του σώματος σου προς την αντίσταση στην ινσουλίνη, το λιπώδες ήπαρ και τον προ-διαβήτη αυξάνεται. Το αλκοόλ και η ζάχαρη είναι δύο από τους βασικότερους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό λόγω της επίδρασης τους στην βιοχημεία του οργανισμού.

Διάβασε επίσηςΤα 4 ποτά που πρέπει να αποφεύγεις όταν κάνεις δίαιτα


6. Αύξησε την κατανάλωση νερού

Σίγουρα έχεις βαρεθεί να ακούς πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όχι μόνο παίζει ρόλο στην εξωτερική ομορφιά του σώματος, αλλά και στην εσωτερική. Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας νερού βοηθάει στην αποφυγή εμφάνισης προβλημάτων υγείας, κρατάει γεμάτο το στομάχι προλαμβάνοντας επεισόδια υπερφαγίας και την εμφάνιση λιγούρας.

7. Φρόντισε τους μύες σου

Αν και δεν αποτελεί καθαρά διατροφική συνήθεια, το πώς φροντίζεις την μυική σου μάζα επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό σου και το πώς αξιοποιεί το σώμα την τροφή ως καύσιμο. Όσο πιο νωρίς εντάξεις την γυμναστική στη ζωή σου τόσο καλύτερα θα είσαι καθώς μεγαλώνεις. Η απώλεια μυικής μάζας ξεκινάει από τη δεκαετία των 30, κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται η μυική δύναμη και μεγαλώνει ο απαιτούμενος χρόνος αποκατάσταση της.

Δες ακόμα4 εναλλακτικές του καφέ που οι addicts πρέπει να δοκιμάσουν

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured photo: PureWow