1

Η Diana Vreeland αναγνωρισμένη πλέον ως αυτοκράτειρα της μόδας,  γεννήθηκε στο Παρίσι το 1903 και ξεκίνησε την καριέρα της το 1936, όταν η Carmel Show, editor του αμερικάνικου Harper’s Bazaar, αφού θαύμασε το στυλ της, της ζήτησε να εργαστεί ως συντάκτρια στο περιοδικό. Γνωστή για τις  ιδιαίτερες επιλογές της και για τις αλλόκοτες, για την εποχή εκείνη, συμβουλές της, ξεκίνησε την στήλη της «Why don’t you…” προτρέποντας τους αναγνώστες να τολμήσουν κάτι διαφορετικό μιας και η ίδια ήταν λάτρης του ξεχωριστού, του μη συμβατικού και ήθελε να ο κόσμος να ενστερνιστεί την άποψη αυτή.

Μία φράση που αξίζει να κρατήσουμε, και να προτρέπουμε τον εαυτό μας να κινείται τολμώντας ώσπου να βρει το στυλ που του ταιριάζει.

«Γιατί δεν….. 

…συνδυάζετε διαφορετικά μοτίβα μεταξύ τους για το απόλυτο cool mix & match σύνολο;»

2

…δανείζεστε ρούχα από την ντουλάπα του φίλου σας (να δείτε πως θα είναι χωρίς επιστροφή);»

17

…φοράτε ένα «καλό» φόρεμα με αθλητικά παπούτσια για ένα αναπάντεχα stylish look;»

18

…ντύνεστε από την κορυφή ως τα νύχια με το αγαπημένο σας print;»

6

…βάζετε όλα τα βραχιόλια σας σε ένα χέρι για το πιο πετυχημένο arm party;»

7

20

Όλα τα παραπάνω είναι απλά μερικές ιδέες για να αποφύγετε τις «ασφαλείς» επιλογές και να τολμήσετε αυτό που φαντάζει τρελό. Φυσικά δεν θα ήταν και πολύ φρόνιμο να ακολουθήσετε όλα όσα συμβούλευε η Vreeland μέσω της στήλης της, όπως «Γιατί δεν…. αγοράζεις, όπως κάθε γυναίκα που είναι απίστευτα έξυπνη, 12 διαμαντένια τριαντάφυλλα σε όλα τα μεγέθη;» ή «Γιατί δεν…. ξεπλένεις τα μαλλιά του ξανθού παιδιού σου με νεκρή σαμπάνια, όπως κάνουν στη Γαλλία;». Η μόδα είναι τέχνη, η τέχνη θέλει φαντασία, η φαντασία ονειρεύεται το μοναδικό για να ξεχωρίσει. Αυτό ακριβώς επιδιώκει το προσωπικό στυλ, να αποκτήσει ταυτότητα.

Ας επιστρέψουμε λίγο ακόμα στην αξιοθαύμαστη κυρία Diana για να σας εμψυχώσει με τα κατορθώματά της.

Η Vreeland ήταν η γυναίκα που πάλεψε να μεταδώσει την ιδεολογία της μέσω της στήλης της, και ήταν επόμενο να γίνει αρχισυντάκτρια του περιοδικού Harper’s Bazaar. Το 1962 και για τα επόμενα 9 χρόνια, ανέλαβε την αρχισυνταξία της Vogue. Αν και το 1971 έφυγε από την Vogue, η Vreeland δεν παρέδωσε τα όπλα στον χώρο της μόδας μιας και εργάστηκε ως σύμβουλος μόδας στο Metropolitan Museum of Art όπου ανέλαβε και διοργάνωσε 12 εκθέσεις.

Μια γυναίκα θρύλος στον χώρο αυτό δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει μια αναμφισβήτητη προοπτική στον κόσμο της μόδας με την θέσπιση τάσεων που έχουν αντέξει στην πάροδο του χρόνου, και όλα αυτά επειδή είχε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να ξεχωρίσει. Ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

8