Στην εποχή μας είναι λογικό να αντιμετωπίζει κανείς δυσκολίες στον ύπνο. Το άγχος και η έντονη καθημερινότητα λειτουργούν ανασταλτικά στην καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου. Πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν σε μέσα όπως yoga, διαλογισμό, ακόμα και φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να καταφέρουν να κοιμηθούν χωρίς διακοπές.

Το υπνοδωμάτιο, όντας ο κυρίαρχος χώρος χαλάρωσης και ξεκούρασης, πρέπει να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εμπνέει ηρεμία. Να σε κάνει να ξεφεύγεις από τα προβλήματα όλης της μέρας. Να αφαιρείς όλες τις σκέψεις από το μυαλό σου.

Υπάρχουν τρόποι που μπορείς να αναδιαμορφώσεις το design του δωματίου σου, ώστε να σε βοηθάει εκείνη τη δύσκολη ώρα που πέφτεις στο κρεβάτι και τα μάτια σου απλά δεν κλείνουν. Δες τους τρόπους και βεβαιώσου ότι δημιουργείς το κατάλληλο περιβάλλον ποιοτικού ύπνου.

Δώσε βάση στη χρωματική παλέτα

Στην εσωτερική διακόσμηση, τα χρώματα χωρίζονται σε “κρύα” και “ζεστά”. Τα κρύα είναι αυτά που ηρεμούν το μυαλό και προσδίδουν μια γαλήνη στο χώρο. Αντίθετα, τα ζεστά ενεργοποιούν την φαντασία και την αδρεναλίνη. Γι’ αυτό, δεν συνίσταται η χρήση του κόκκινου, του μωβ και άλλων έντονων χρωμάτων. Αυτά που βοηθούν στον ύπνο είναι χρώματα όπως το ανοιχτό μπλε και το ανοιχτό πράσινο, η ώχρα, το απαλό γκρι. Κινήσου γύρω από μία τέτοια παλέτα χρώματος της επιλογής σου. Αν θες οπωσδήποτε να προσθέσεις χρώμα στο δωμάτιο, μπορείς να το δώσεις στα μαξιλάρια, τα διακοσμητικά αντικείμενα, τους πίνακες, και όχι στον τοίχο και τα σκεπάσματα, που καλύπτουν τον περισσότερο χώρο του δωματίου.

Πρόσεξε το feng shui

Η ηρεμία συνδέεται άμεσα με το feng shui. Και αυτό δεν σημαίνει παρά συμμετρία στο χώρο, συνδυασμός των αντικειμένων και διατήρηση ενός καθαρού και τακτοποιημένου χώρου. Προσπάθησε να τοποθετείς τα αντικείμενα συμμετρικά, για παράδειγμα φωτιστικά και στις δύο μεριές του κρεβατιού. Μην υπερφορτώνεις το δωμάτιο με διακοσμητικά. Μία πιο minimal προσέγγιση θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίζεις το κεφάλι σου και να σε παίρνει πιο εύκολα ο ύπνος.

Τοποθέτησε φυτά

Τα φυτά στο δωμάτιο ανανεώνουν το χώρο, προσφέροντας παραπάνω οξυγόνο και απομακρύνοντας όλα τα χημικά στοιχεία. Μία τέτοια ατμόσφαιρα βοηθά στην ποιότητα του ύπνου. Διάλεξε φυτά που δεν χρειάζονται καθημερινή και υπερβολική συντήρηση, όπως η aloe vera, ο κισσός και η φτέρη.

Περιόρισε τα φώτα και τον θόρυβο

Για μία ανενόχλητη νύχτα, σιγουρέψου ότι έχεις περιορίσει στο μέγιστο βαθμό φώτα και θορύβους. Χρησιμοποίησε κουρτίνες που εμποδίζουν κάθε ακτίνα του ηλίου ή οποιοδήποτε φως του δρόμου να εισέλθει στο δωμάτιο. Πλέον, μπορείς να βρεις πολύ εύκολα soundproof πρόσθετα για την πόρτα και τα παράθυρα, ώστε να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον ύπνου που θα σου προσφέρει απόλυτη ηρεμία.

Διάλεξε τα κατάλληλα υφάσματα για τα σεντόνια

Πέτα ό,τι συνθετικό ύφασμα έχεις σε σεντόνια, κουβέρτες και παπλώματα. Αντίθετα, το λινό, το μετάξι και το βαμβάκι προσφέρουν περισσότερη άνεση και είναι πιο φιλικά προς το σώμα. Το ίδιο εφάρμοσε και στα ρούχα που επιλέγεις για τη νύχτα.

Χρησιμοποίησε φυσικά έλαια

Δημιούργησε μία ατμόσφαιρα με έλαια λεβάντας, μέντας ή λεμονιού, μυρωδιές που βοηθούν στην ανανέωση της ατμόσφαιρας. Έτσι, το αίσθημα της νύστας έρχεται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά. Χρησιμοποίησε έλαια και στο μπάνιο πριν τον ύπνο, για extra χαλάρωση.

Αφαίρεσε όλα τα blue lights

Το blue light από τις οθόνες των κινητών, υπολογιστών, τηλεοράσεων και gadgets γενικώς δίνουν σήμα στον εγκέφαλο να μείνει ξύπνιος. Γι’αυτό απομάκρυνε τις συσκευές ή απενεργοποίησέ τις εντελώς. Ακόμα, χρησιμοποίησε ένα πιο παραδοσιακό ξυπνητήρι, που θα σε ξυπνήσει όπως πρέπει και όχι στη μέση της νύχτας από ένα notification, όπως πιθανό να συμβεί με το κινητό στο κομοδίνο.

Επένδυσε σε ένα καλής ποιότητας στρώμα

Ένα καλό στρώμα όχι μόνο αναβαθμίζει την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου, αλλά βοηθά τους μύες να ανακάμψουν και ανακουφίζει από πόνους πλάτης και μέσης. Εξάλλου, περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας κατά τον ύπνο, οπότε τι καλύτερο από το να επενδύσουμε σε αυτό;

featured photo: homelyville.com