Ο μύθος λέει πως το διάλειμμα σε μια σχέση είναι το σκαλοπάτι πριν τον χωρισμό. Βέβαια, να σου θυμίσουμε πως και ο Ross με τη Rachel έκαναν διάλειμμα -σύμφωνα με τον Ross- αλλά μαζί κατέληξαν.

Υπάρχουν τρόποι να κάνεις το διάλειμμα να λειτουργήσει και να μη φέρει τη σχέση σου αντιμέτωπη με το τέλος της. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να κάνεις focus σε εσένα, γιατί αν εσύ δεν είσαι υγιής, ούτε η σχέση σου μπορεί να είναι.

Συμφωνείστε στο τι σημαίνει “διάλειμμα”

Αποφασίσατε με τον σύντροφό σου πως χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Ωραία, τι σημαίνει διάλειμμα; Κάνετε σεξ με άλλους; Υπάρχει αποκλειστικότητα ακόμα; Επικοινωνείτε κανονικά ή διακόπτετε κάθε επαφή; Με τα social media τι γίνεται; Μήπως θα πρέπει να διαγράψετε ο ένας τον άλλο για λίγο; Είναι σημαντικό να κάνετε τα πράγματα πολύ ξεκάθαρα για να είναι ίσοι οι όροι και για τους δυο σας.

Επικεντρώσου στον εαυτό σου

Το διάλειμμα είναι μια καλή περίοδος να επικεντρωθείς στον εαυτό σου. Να δεις τις ανάγκες σου με καθαρό μυαλό, το πού βρίσκεσαι, αν όντως σε καλύπτει η σχέση σου ή αν η δύναμη της συνήθειας έχει κάνει τη δουλειά της. Επίσης, μπορεί να είναι και μια καλή περίοδος να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία. Παράλληλα, είναι καλό να αφήσεις και το σύντροφό σου να κάνει τη δική του ενδοσκόπηση και να μην τρομάζεις για το πού μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό.

Αξιολόγησε τη σχέση σου

Η απόσταση από τον σύντροφό σου θα σε βοηθήσει να φύγεις λίγο από την κατάσταση και να τη δεις με μια πιο καθαρή ματιά. Το γεγονός πως οδηγηθήκατε σε διάλειμμα κάνει σαφές το ότι κάτι ήταν σημαντικό να αλλάξει στη σχέση σας. Σκέψου αν συνεχίζετε να κάνετε ο ένας τον άλλο ευτυχισμένο και κυρίως παρατήρησε πως είσαι εσύ αυτή την περίοδο που δεν τον βλέπεις και δεν του μιλάς.

Φτιάξε ένα πλάνο

Πάρε τα σημεία που η σχέση σας δε λειτουργεί σωστά και αξιολόγησε τα, αναζητώντας τη λύση τους. Μπορείς να ζητήσεις και τη βοήθεια ενός ειδικού, ώστε να βοηθηθείς στα σημεία πως πιστεύεις πως χρειάζεσαι δουλειά, πχ. επικοινωνία. Έχει πάντα στο μυαλό σου πως και το “δεν υπάρχει λύση”, είναι μια λύση.

Δες εκ νέου το χρονικό πλαίσιο

Λογικά, εσύ και ο σύντροφός σου έχετε ορίσει το χρονικό πλαίσιο του διαλείμματός σας. Όταν ο χρόνος τελειώσει, δες σοβαρά αν χρειάζεσαι λίγο ακόμα. Μπορεί ο ένας μήνας (για παράδειγμα) που ορίσατε, να μη φάνηκε αρκετός για να πάρετε όλες τις σημαντικές αποφάσεις σας. Μπορείτε να δώσετε μια παράταση στο διάλειμμα, για το καλό της σχέσης σας.

Δράσε

Μπορεί το διάλειμμα αυτό να σε κάνει να καταλάβεις πως πρέπει να τελειώνεις με αυτή τη σχέση. Τότε μη σπαταλάς άλλο χρόνο και χώρισε, για να μπεις στο στάδιο της ανάρρωσης. Αν πάλι θελήσεις να τη συνεχίσεις, κάνε κάτι για να βελτιώσεις τα αδύναμα κομμάτια της. Μπορεί αυτό να περιλαμβάνει και την ψυχοθεραπεία ή τη βοήθεια ενός ειδικού σχέσεων. Όποια και αν είναι η περίσταση, δράσε και μην αφήνεις χρόνο να περνάει.

featured image: refinery29.com