Είσαι από αυτές που αν κολλήσει μια μέρα στο μυαλό το γλυκό δε μπορεί να ξεκολλήσει; Πριν κάνουμε επιδρομή στα ντουλάπια της κουζίνας ή στο ψυγείο αναζητώντας επίμονα γλυκό, ας λύσουμε κάποιους προβληματισμούς μας γύρω από αυτό.

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι αν βάλουμε καστανή ζάχαρη στον καφέ μας αντί για λευκή γλιτώνουμε θερμίδες. Αν φτιάξουμε γλυκό με μέλι αντί για ζάχαρη είναι πολύ καλύτερα. Ένας άλλος προβληματισμός μας είναι αν τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η στέβια, μας παρέχουν ασφάλεια.

Αν μιλάμε για θερμιδική απόδοση ένα κουταλάκι του γλυκού λευκής ζάχαρης αποδίδει περίπου 20kcal όσο ακριβώς και η καστανή.

Σαφώς και το μέλι αποτελεί καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη, επειδή περιέχει μικροποσότητα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Αν όμως μιλάμε για θερμίδες κάποιος που θέλει να προσέξει το βάρος του, πρέπει να γνωρίζει ότι το μέλι αποδίδει ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη.

Εδώ έρχεται το ερώτημα είναι τόσο κακό τρόφιμο η ζάχαρη;

Καλό θα ήταν να την περιορίσουμε από τη διατροφή μας. Η ζάχαρη εξαιτίας του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που έχει μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο και την ινσουλίνη του αίματος και σε μακροχρόνια καθημερινή χρήση να οδηγήσει στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ καθώς και σε παχυσαρκία. Εάν όμως είστε από αυτούς που δεν καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα (κέικ, μπισκότα) και περιορίζεστε σε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη στον καφέ σας, τότε δεν υπάρχει λόγος να καταφύγετε σε κάποιο υποκατάστατο.

Και μια και μιλάμε για υποκατάστατα η στέβια, είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο που έχει κατακλείσει την αγορά τα τελευταία χρόνια. Όντως η στέβια είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει μηδενική θερμιδική απόδοση και μας δίνει ασφάλεια. Μπορούμε λοιπόν να την χρησιμοποιήσουμε. Προσοχή όμως! Εάν αγοράσουμε από το εμπόριο κάποιο προϊόν με στέβια (πχ σοκολάτα με στέβια) καλό είναι να κάνουμε μια ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας. Μπορεί να μην έχει μόνο στέβια, αλλά και άλλα γλυκαντικά και σάκχαρα.

Ας δούμε κάποιες έξυπνες ιδέες για υγιεινά γλυκά

  • Ας φτιάξουμε μια κρέπα με 1 ασπράδι αβγού 1 κ. σούπας βρώμη και 1 κ. γλυκού μέλι.
  • Ας αλείψουμε σε 1 ρυζογκοφρέτα 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρα ξηρών καρπών που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας. Δοκιμάστε το αμυγδαλοβούτυρο (καλή πηγή καλών λιπαρών και τριπλάσιας ποσότητας βιταμίνης Ε, αντιοξειδωτικής βιταμίνης, σε σχέση με το φυστικοβούτυρο).
  • Για τους λάτρεις του παγωτού, αν και χειμώνας, φτιάξτε ένα χυμό από φρούτα και ρίξτε μέσα γιαούρτι. Αναμείξτε το και βάλτε το σε μικρές παγοθήκες στο ψυγείο.
  • Γιατί όχι; φτιάξτε μους σοκολάτας ½ κεσεδάκι γιαούρτι, 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο και λίγη στέβια.

Συμπερασματικά, αν κάποιος θέλει να προσέχει τη διατροφή του αυτό που πρέπει να προσέχει είναι το σύνολο των ημερησίων θερμίδων που καταναλώνει την ημέρα. Μην ενοχοποιείτε το ένα γλυκό που θα καταναλώσετε και προσπαθήστε να  καταφύγετε σε υγιεινές γλυκές επιλογές. Τίποτα δεν είναι αμαρτία αν καταναλώνεται με σύνεση και μέτρο! Και δεν ξεχνάμε τον κανόνα που λέει…eat clean!

Η Dr Σοφία Τσαλουχίδου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.

Facebook STsalouhidouDietandWellnessCoach Instagram stsalouhidou

featured photo: Τwenty20.com/criene