Οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες στις σχέσεις. Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ διαφορές, με ένα άτομο που μοιράζεται τόσες πτυχές της ζωής του.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια επιλύουν τις συγκρούσεις διαφέρει. Και κάποιες από αυτές τις συγκρούσεις, μπορεί να βλάψουν σοβαρά τη σχέση τους.

Σε ένα ιδανικό σενάριο, τα ζευγάρια είναι σε θέση να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον αρκετά, ώστε να ακούσουν ήρεμα τις απόψεις τους και αυτό να αρκεί για να λυθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση. Όταν οι σύντροφοι μπορούν να το κάνουν αυτό, είναι σε θέση να επιλύσουν το ζήτημά τους, απλά κατανοώντας την άποψη του άλλου ατόμου ή προχωρώντας από κοινού προς έναν συμβιβασμό.

Ωστόσο, η δημιουργία αυτού του τύπου σύγκρουσης είναι συχνά μια διαδικασία που πρέπει να διδαχθεί κανείς. Μέχρι να φτάσουν σε αυτό το σημείο, πολλά ζευγάρια μπαίνουν σε μοτίβα σύγκρουσης που δημιουργούν συναισθήματα απογοήτευσης και απόστασης.

Όταν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το πρότυπο αυτό και θέλουν να το αλλάξουν, η σχέση τους περνάει σε ένα διαφορετικό επίπεδο οικειότητας. Ωστόσο, εάν δεν μπορούν να δουλέψουν μέσα από τα μοτίβα αυτά, οι εντάσεις τείνουν να κλιμακώνονται και επομένως να επιδεινώσουν τη σχέση.

Η κλινική ψυχολόγος και θεραπεύτρια ζευγαριών Sue Johnson, Ed.D., έχει περιγράψει αυτά τα μοτίβα σύγκρουσης ως «Δαίμονες Διαλόγων»: ένα τρομακτικό όνομα για πολύ κοινά όμως ζητήματα.

Το παιχνίδι των ευθυνών

Σε αυτό το μοτίβο, τα ζευγάρια διαχειρίζονται τις συγκρούσεις βρίσκοντας τον «κακό» όποτε είναι αναστατωμένα ή διαφωνούν. Κουνούν τα δάχτυλα ο ένας στον άλλο σε ένα μοτίβο αμοιβαίας ευθύνης. Πάντα φταίει ο ένας από τους δύο, κατά τα λεγόμενά τους

Τα ζευγάρια που έχουν κολλήσει σε αυτό το μοτίβο σύγκρουσης αισθάνονται απογοητευμένα που τα προβλήματά τους δεν λύνονται ποτέ και με τον καιρό αρχίζουν να βλέπουν τις συζητήσεις μεταξύ τους ως άσκοπες.

Η Πόλκα της διαμαρτυρίας

Το μοτίβο αυτό ονομάστηκε έτσι λόγω του ‘’χορού’’ στον οποίο συμμετέχουν τα ζευγάρια: το ένα άτομο κινείται προς το μέρος του ενός, ενώ το άλλο φαινομενικά απομακρύνεται. Σε αυτό το μοτίβο,  ένας από τους δύο θα επιδιώξει να λύσει το ζήτημα ενώ ο άλλος θα αρχίσει απομακρύνεται από αυτό.

Η Φυγή

Σε αυτό το μοτίβο, κανείς δεν κάνει καμία κίνηση. Μπορεί τα ζευγάρια να σκέφτονται ότι κάτι τους ενοχλεί, αλλά αποφάσισαν να μην το αναφέρουν ο ένας στον άλλον. Τα ζευγάρια θα αποφύγουν τις συγκρούσεις παρόλο που και οι δύο ζουν με αισθήματα αβεβαιότητας και μοναξιάς. Δεδομένου ότι δεν μιλούν μεταξύ τους, συχνά εσωτερικεύουν τη συζήτηση ή μιλούν σε τρίτους για τα προβλήματά τους.

Καμία σύγκρουση και καμία διαφωνία δεν λύνεται μαγικά, ούτε με τη σιωπή. Η επικοινωνία είναι πάντα το πιο βασικό συστατικό, όχι μόνο για να βγεις από τα μοτίβα των συγκρούσεων πιο εύκολα, αλλά και για να απαλλαγείς μία και καλή από αυτά.