Όταν ακούς τη λέξη ”μονόπετρο” σχεδόν αμέσως σκέφτεσαι μια πρόταση γάμου. Και είναι λογικό αφού παραδοσιακά, στην πλειονότητα των προτάσεων γάμου, ο άντρας είναι αυτός που αγοράζει ένα μονόπετρο για να το προσφέρει σε αυτήν που θα ήθελε να περάσει μαζί της το υπόλοιπο της ζωής του.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με το γιατί τα μονόπετρα δαχτυλίδια έχουν συνδεθεί τόσο με την πρόταση γάμου.

Επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή που θέλει κάποιον πλούσιο άντρα, πριν τον 17ο αιώνα, να προσφέρει ένα χρυσό δαχτυλίδι στη μέλλουσα γυναίκα του. Αυτή του η πράξη σήμαινε πως είχε την οικονομική δυνατότητα να ”συντηρήσει” αυτή τη γυναίκα και να της παρέχει όσα χρειάζεται. Την ίδια εποχή επίσης υπήρχε αυτή η αβάσιμη θεωρία -που ίσως μας ακολουθεί έως σήμερα- πως όσο μεγαλύτερο είναι ένα μονόπετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αγάπη ενός άντρα. Βέβαια, ο αντίλογος είναι πως ταυτόχρονα, η γυναίκα είχε στην κατοχή της ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει εάν αυτός ο γάμος τελικά τελείωνε ”άδοξα”. Μην ξεχνάς πως σε εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα σε άλλες ιδιοκτησίες, για αυτό και στις πιο εύπορες οικογένειες συνήθιζαν να συλλέγουν κοσμήματα, ως μια επένδυση για το μέλλον.

Μονόπετρα και πολύτιμοι λίθοι

Ένα στοιχείο που έχει πολλούς συμβολισμούς είναι ο πολύτιμος λίθος που χρησιμοποιείται στο μονόπετρο. Στα περισσότερα χρυσά μονόπετρα υπάρχει το διαμάντι, το οποίο συνδέεται με την αιωνιότητα, άρα και την αιώνια αγάπη. Τα διαμάντια συγκεκριμένα έχουν μεγάλη ιστορία, αφού οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι αυτά είναι τα δάκρυα των θεών. Από την άλλοι οι Ρωμαίοι θεωρούσαν ότι είναι κομμάτια αστεριών.

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λίθοι που μπορούν να βρίσκονται σε ένα μονόπετρο. Πολύ συχνά θα δούμε ένα ζαφείρι, το οποίο θεωρείται πως φέρνει ευτυχία και μακροζωία ή άκουα μαρίνα που επίσης συνδέεται με την τύχη. Τόσο η τύχη όσο και ευτυχία είναι απαραίτητα συστατικά ενός γάμου άλλωστε.

Τι γίνεται με τα μονόπετρα δαχτυλίδια σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόταση γάμου;

Θα πίστευε κανείς πως τα μονόπετρα δαχτυλίδια είναι προορισμένα μόνο για ρομαντικές και δακρύβρεχτες προτάσεις γάμου. Και πως σε κάποια που δεν θέλει να παντρευτεί ή θέλει αλλά χωρίς να έχει προηγηθεί μια κλασική πρόταση, δεν ”αξίζει” να έχει ένα μονόπετρο ανάμεσα στα υπόλοιπα χρυσά κοσμήματά της. Το μονόπετρο όμως είναι πολλά περισσότερο από έναν συμβολισμό ο οποίος έχει περάσει μέσα στους αιώνες. Είναι ένα διαχρονικό και κομψό κόσμημα. Το πιο κλασικό σχέδιο του πολύτιμου λίθου που κοσμεί ένα μονόπετρο είναι το κυκλικό. Ο κύκλος ανέκαθεν συμβόλιζε την ολότητα, την αιωνιότητα, τον κύκλο της ζωής.

Την αρχή που δεν έχει τέλος αλλά και το τέλος που είναι πάντα μια νέα αρχή.

Για αυτό και είναι το ιδανικό κόσμημα για να έχεις στη δική σου κοσμηματοθήκη. Το κόσμημα που όταν θα το φοράς θα σκέφτεσαι τις δικές σου αρχές, τα καινούργια ξεκινήματα στα οποία μόνη σου πήρες την απόφαση να προχωρήσεις και κανείς δεν γονάτισε μπροστά σου για να στα προσφέρει.