Πολλές φορές διαμαρτυρόμαστε για «φούσκωμα» στην περιοχή της κοιλιάς που μας προκαλεί εκνευρισμό και δυσφορία παρότι δεν έχουμε καταναλώσει  ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα. Θεωρούμε ότι αυτό συμβαίνει ανεξήγητα και ψάχνουμε να βρούμε τι μας συμβαίνει.

Το αίτιο μπορεί να είναι ψυχολογικό

Συχνά το άγχος οδηγεί στην έκκριση μιας ορμόνης της λεγόμενης κορτιζόλης προκαλώντας υπερκορτιζολαιμία. Εκτός όμως από το άγχος υπάρχουν και τροφές που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο.

Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθούμε και να  αποκλείσουμε ότι το φούσκωμα είναι αποτέλεσμα άγχους ή αποτέλεσμα κάποιας πάθησης. Θα μπορούσε για παράδειγμα να οφείλεται σε κάποια δυσανεξία. Συχνότερες δυσανεξίες είναι η κοιλιοκάκη ή αλλιώς Δυσανεξία στη γλουτένη (κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη  είναι η σίκαλη, το σιτάρι και το κριθάρι) καθώς και η δυσανεξία στη λακτόζη (η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας του γάλακτος).

Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να ελέγξουμε μετά από ιατρικό έλεγχο είναι αν υπάρχει μια από τις παραπάνω δυσανεξίες.

Και όταν μιλάμε για δυσανεξία προσοχή. Μιλάμε για τεστ που σχετίζονται με τη δυσαπορρόφηση και όχι όλα αυτά τα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά και υπόσχονται απώλεια βάρους μέσω του αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφών. Δεν υπάρχουν τέτοια τεστ!

Δεύτερο βήμα να ελέγξουμε πάλι κατόπιν ιατρικού ελέγχου εάν πάσχουμε από κάποια πάθηση του γαστρεντερικού.

Κάποιες από τις πιο γνωστές-συχνές παθήσεις

  • Δυσκοιλιότητα
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Εκκολπωματίτιδα, νόσος Chron, ελκώδη κολίτιδα
  • Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση
  • Πεπτικό έλκος

Εφόσον αποκλείσουμε τα παραπάνω πάμε τότε πάμε να ελέγξουμε εάν μας ενοχλούν κάποιες συγκεκριμένες τροφές.

Ποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή πιο σωστά μετεωρισμό;

Όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια). Λύση: Άφησέ τα αρκετές ώρες μέσα σε νερό πριν τα καταναλώσεις

Κρεμμύδι και σκόρδο.  Λύση: Προτιμήστε να τα καταναλώσετε μαγειρεμένα και όχι ωμά

Φρούτα (από τα χειμωνιάτικα είναι τα μήλα και τα αχλάδια).

Λαχανικά (κυρίως κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια, ραδίκια).

Γλυκαντικά (σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη που βρίσκουμε σε τσίχλες).

Τα παραπάνω ενοχοποιούνται για το φούσκωμα στην κοιλιά, καθώς περιέχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάποιους υδατάνθρακες (ονομαζόμενοι FODMAPs).

 Tips που μπορεί να μας βοηθήσουν

  • Σπαράγγια (έχουν διουρητικές ιδιότητες καθώς και πρεβιοτικά που συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του πεπτικού).
  • Αγγούρι (αναστέλλει τη δραστικότητα ενζύμων).
  • Ροφήματα
  • Χαμομήλι
  • Μάραθος
  • Γλυκάνισος
  • Πιπερόριζα ή τζίντερ (έχει καταπραϋντικές ιδιότητες που χαλαρώνουν τους μύες του πεπτικού).

Καλό θα ήταν για τα ροφήματα να ζητήσουμε τη συμβουλή ειδικού!

Η Dr Σοφία Τσαλουχίδου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.

Facebook @STsalouhidouDietitianNutritionist | Instagram @stsalouhidou 

featured image: Daria Shevtsova | Pexels