Μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε αρχίσει να κάνουμε τους απολογισμούς μας όσον αφορά την δεκαετία ή τη χρονιά, θέλω όμως σήμερα να πάμε δύο δεκαετίες πίσω. Να μιλήσουμε για τις ταινίες των 90s που πάει καιρός από τότε που τις είδαμε για πρώτη φορά και τώρα πια χάσαμε το μέτρημα. Τις ταινίες που όσες καινούριες και να βγουν εμείς θα γυρνάμε πάντα σε αυτές κάποια βράδια, το comfort cinema μας.

Reservoir Dogs (1992)

Καλά, αυτό comfort δεν το λες. Απλά ο Ταραντίνο έχει καταφέρει να μπει στα μυαλά μας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τουλάχιστον, οπότε του αξίζει μια θέση εδώ. Το Reservoir Dogs φαίνεται απολαυστικά ανεπιτήδευτο και εννοείται πως δεν έχει γραμμική χρονολογική σειρά. Αυτό είναι και το μόνο spoiler που θα κάνουμε. Αν θεωρείται spoiler.

Dazed and Confused (1993)

Eδώ πολλοί είπαν ότι ερωτεύτηκαν για πρώτη φορά τον Matthew McConaughey. Θα προτιμήσω να διαφωνήσω με αυτή την άποψη. Ούτε εκείνος, ούτε ο χαρακτήρας του ήταν στα καλύτερα τους. Ερωτευτήκαμε όμως και δεν αφήσαμε ποτέ πίσω την νεολαία των 90s. Εξαιτίας της ταινίας μια ολόκληρη γενιά χαρακτηρίστηκε Dazed και Confused, κι όχι άδικα.

Forrest Gump (1994)

“Δεν θα βαρεθούμε ποτέ να κλαίμε με το Forrest Gump“, αυτός θα ήταν ένας σωστότερος τίτλος. Σχεδόν 25 χρόνια μετά, μια ταινία που περιέγραψε με τόσο συναισθηματικό τρόπο τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας, δεν σταματά να είναι αριστούργημα. Κάθε φορά που θα βλέπουμε τον Tom Hanks να λέει την ατάκα “I’m not a smart man, but I know what love is” θα κλαίμε με το ίδιο δάκρυ.

Pulp Fiction (1994)

Και μετά θα το ξεπερνάμε βλέποντας Pulp Fiction. Εφόσον περνούν οι Απόκριες και τα Halloween και συνεχίζουμε να βλέπουμε Mia Wallace και Vincent Vega στους δρόμους, ξέρουμε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα αυτή την ταινία.

Clueless (1995)

Από εδώ πήραμε ό,τι ιδέα μπορούσαμε για outfit για τα επόμενα 20 χρόνια. Χωρίς υπερβολές, όλα τα καρό outfit της Alicia Silverstone τα ζηλεύουμε ακόμα και σήμερα. Όσο για το reboot της ταινίας σε σειρά, απλά περιμένουμε καρτερικά να μάθουμε περισσότερα.

Before Sunrise (1995)

Το πρώτο μέρος της τριλογίας που μας έκανε να ταξιδέψουμε και να ερωτευτούμε. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν τυχαία, ερωτεύτηκαν κι έκτοτε συναντιούνται στις οθόνες ανά μερικά χρόνια για να μας θυμίζουν τι πάει να πει αγάπη. Εννοείται, πως μόνο αν δεις όλη την τριλογία θα καταλάβεις πώς εκτυλίσσεται αυτή η σχέση.

Good Will Hunting (1997)

Οι τότε πρωτοεμφανιζόμενοι Ben Affleck και Mat Damon έγραψαν αυτήν την ιστορία και κάπως έτσι κατάφεραν να ξεχωρίσουν ακόμα και για τα χρόνια που ακολούθησαν. Μετά το τέλος της ταινίας θα θες κι εσύ να πάρεις μια αγκαλιά τον Will Hunting.

The Big Lebowski (1998)

To 1998 οι αδερφοί Κοέν μας χάρισαν κάτι από μυστήριο, περιπέτεια και κωμωδία μαζί. Η ταινία The Big Lebowski κατάφερε να γίνει αμέσως μια κλασσική cult ταινία, κάτι που της χαρίζει μια θέση σε αυτήν εδώ αλλά και σε πολλές άλλες λίστες.

Fight Club (1999)

Τον κανόνα τον ξέρεις, κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλάμε καν γι’αυτό. Έλα όμως που δεν μπορούμε να αρκεστούμε και απλά θα αναρωτηθούμε πόσες φορές είδαμε την ταινία τους τελευταίους μήνες, γιατί αν πιάσουμε τα χρόνια, χαθήκαμε.

10 Things I Hate About You (1999)

H ταινία που μας έμαθε ότι το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε ειλικρινείς και αυθεντικοί. Να μην υποκρινόμαστε και να είμαστε περήφανοι γι’αυτό ακριβώς που είμαστε. Αλλά προφανώς, μετά το 1999 ήρθε το τέλος των 90s και πήραμε την κάτω βόλτα.

Featured Image: criterion.com