Υπάρχει μια ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζει την δυσκολία μερικών ανθρώπων να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και ονομάζεται αλεξιθυμία. Η προέλευση αυτού του όρου είναι από το αρχαίο ρήμα “αλέξω” που σημαίνει ταυτόχρονα απομακρύνω, απωθώ, προστατεύομαι και από την λέξη “θυμός” που σημαίνει συναίσθημα.

large (1)

Τα αίτια πίσω από αυτή τη “ζημιά” στον χαρακτήρα κάποιων, ποικίλουν και δεν πρέπει να μας απασχολούν εφόσον δεν είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την αντίληψη τους. Άλλωστε υπάρχουν ακόμα πιο επικίνδυνοι άνθρωποι εκεί έξω που τα λόγια τους είναι του αέρα και μας πείθουν καθημερινά για την γνώμη τους χωρίς να ισχύει. Άνθρωποι που ισχυρίζονται τακτικά ότι σε αγαπούν και σε νοιάζονται προκειμένου να κερδίσουν κάτι από σένα ή απλά να έχουν πάντα ένα σύμμαχο με το μέρος τους.

Πώς μπορείς όμως να καταλάβεις από απλές καθημερινές κινήσεις αν ο άλλος σε αγαπάει και απλά δεν του είναι εύκολο να το πει;

• Τους απασχολεί ή εξέλιξη της καθημερινότητας σου. Μπορεί να μην σε βομβαρδίζει με ρομαντικά μηνύματα και κλήσεις στο κινητό όλη μέρα αλλά τα 1-2 που θα σου στείλει να έχουν άμεση σχέση με ότι σημαντικό είχες αναφέρει ότι θα κάνεις μέσα στην μέρα σου, ίσως και από μια εβδομάδα πριν.

• Δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα για πράγματα που κριτικάρεις ακόμα και εσύ τον εαυτό σου. Μπορεί να νοιάζεσαι υπερβολικά για το επόμενο έκφυλο εξώφυλλο που θα κάνει η Miley Cyrus ή για το ποιά ομάδα που δεν ακολουθείς δεν πέρασε στον ημιτελικό, αλλά δεν έχεις να αντιμετωπίσεις κύμα αρνητικής αντίδρασης από αυτόν τον άνθρωπο. Σε δέχεται με όλες τις παραξενιές σου.

large

• Σε ακούει ακατάπαυστα για ότι ξεφουρνίζεις. Θέλεις να παραμιλήσεις για κάποια χαζή τηλεοπτική σειρά που βλέπεις μόνο εσύ ή που τους έχεις αναγκάσει να βλέπουν μαζί σου και σου δίνουν αρκετή προσοχή για να μπορούν να συζητήσουν μαζί σου μετά για αυτή.

• Ξέρουν τι θέλεις χωρίς να το ζητήσεις. Μπορεί να είσαι άρρωστος και να πρέπει να είσαι με σούπες και θερμοφόρες αλλά επειδή ξέρουν οτι λιγουρεύεσαι σουβλάκια και πίτσες να στα φέρουν λαθραία στο σπίτι. Και να μην το πούν και σε κανέναν.

• Μιλάνε με όλους τους ανθρώπους της ζωής σου, γιατί ξέρουν πόσο σημαντικοί είναι για εσένα. Είτε αυτοί είναι φωνακλάδες συγγενείς, είτε ιδιαίτεροι φίλοι, δεν διστάζουν να ανοίξουν μαζί τους συζητήσεις παρόλο που μπορεί να μην ταιριάζουν σαν χαρακτήρες.

• Σου μιλάνε με τα μάτια. Όταν κάποιος δεν είναι καλός με τις λέξεις, έχει συνήθως μια ποικιλία στον τρόπο που σε κοιτάζει. Αν τους παρατηρήσεις θα δεις ότι θα καρφώνουν τα μάτια τους στα δικά σου, στα χείλια σου όταν μιλάς ακόμα και στον τρόπο που αλλάζουν οι δικές σου εκφράσεις θα ακολουθούν, σαν να χορεύουν τα βλέμματα σας μαζί.

• Σου περνάνε κρυπτογραφημένα μηνύματα. Υπογραμμισμένες ατάκες σε ένα βιβλίο που σου δάνεισαν, στίχοι ενός τραγουδιού που περιγράφει πως τους κάνεις να αισθάνονται για εσένα χωρίς να αναμασούν την λέξη “αγάπη”.

• Θέλουν να σου ομορφαίνουν το ξύπνημα σου. Όταν σηκώνονται πριν από εσένα ζεσταίνουν το θερμοσίφωνα για να μπανιαριστείς, την καφετιέρα να έχεις ζεστό & μυρωδάτο καφέ και άλλες πρωινές τελετουργίες που σου μαλακώνουν λίγο το πρωινό, κρύο σήκωμα από το κρεβάτι.

tumblr_mzpuype5ZE1spnyg9o1_500

• Μελετημένες, απρόσμενες κινήσεις που σε συγκινούν. Μπορεί ένα ξαφνικό φιλί στο χέρι ή στο μέτωπο από μόνα τους να μην σημαίνουν πολλά, αλλά την στιγμή που το κάνουν είναι γιατί ξαφνικά τους έλουσε ένας ενθουσιασμός, μια αξιαγάπητη λατρεία προς εσένα και έτσι επέλεξαν να στο επικοινωνήσουν.

• Διαβάζουν τις κινήσεις σου σε κοινωνικά πλαίσια και είτε προσφέρονται ως back up σε στιγμές αμηχανίας, χωρίς βέβαια να σου γίνονται κολιτσίδα ή βρίσκουν τον τρόπο χαριτωμένα να σε απαγάγουν αν καταλάβουν ότι δεν περνάς καλά. Αν σου τύχει ένας τέτοιος άνθρωπος, έχεις να πάρεις πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Μην μένεις στα λόγια που δεν άκουσες. Είναι το μόνο πράγμα που δεν γράφει μέσα μας μετά από καιρό.