Υπάρχουν οφέλη για την υγεία όταν κυκλοφορείς χωρίς σουτιέν;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν οφέλη για την υγεία, είτε για όσες φορούν σουτιέν είτε για όσες δεν φορούν. Μερικοί από τους κοινούς μύθους που έχεις ακούσει μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας ενός ατόμου που έγινε αστικός θρύλος. Κάποιοι μπορεί να φαίνονται λογικοί, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν ποτέ υποστηριχθεί από επιστημονικές μελέτες. Ωστόσο, αξίζει να καταρρίψεις μερικούς μύθους που αφορούν τα σουτιέν.

Μύθος 1: Οι μπανέλες του σουτιέν προκαλούν καρκίνο του μαστού

Ο λόγος πίσω από αυτό το μύθο είναι ότι οι μπανέλες εμποδίζουν το λεμφικό υγρό και προκαλούν την ανάπτυξη όγκων. Δεν υπάρχουν ακαδημαϊκές μελέτες που να συνδέουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού με τη χρήση σουτιέν με μπανέλες.

Ας καταρριφθεί αυτός ο μύθος, καθώς ο φόβος και το ψέμα δεν πρέπει να σε αποθαρρύνουν από το να αρχίσεις να κυκλοφορείς χωρίς σουτιέν.

Μύθος 2: Τα σουτιέν προκαλούν χαλάρωση στήθους

Πριν από λίγα χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα του Jean-Denis Rouillon, οι γυναίκες που φορούσαν σουτιέν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χαλαρά στήθη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σχετικά με αυτήν τη μελέτη.

Μελέτες που δεν έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά με κριτές θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες. Δεν έχουν ελεγχθεί από άλλους ειδικούς στον τομέα για να βεβαιωθούν ότι τα αποτελέσματα είναι ακριβή.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι από τις γυναίκες που πήραν συνέντευξη, ο αριθμός των οποίων κυμάνθηκε από 100 σε πάνω από 300, ανάλογα με το μέσο ενημέρωσης που ανέφερε την ιστορία, ήταν όλες κάτω των 35 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες από αυτές μάλλον δεν είχαν αρχίσει να βιώνουν τη φυσική απώλεια κολλαγόνου και ελαστικότητας του δέρματος που έρχεται με την ηλικία. Η μελέτη επίσης δεν φάνηκε να παρακολουθεί αυτές τις γυναίκες με την πάροδο του χρόνου για να δει αν ο ιστός του μαστού είχε αλλάξει από την πρώτη τους συνέντευξη.

Μύθος 3: Το να μη φοράς σουτιέν δεν σημαίνει ότι “ψάχνεσαι”

Μερικές γυναίκες λένε ότι όταν φεύγουν για πρώτη φορά από το σπίτι χωρίς σουτιέν, ανησυχούν ότι θα στέλνουν το λάθος μήνυμα στους περαστικούς. Αυτό οφείλεται απλώς σε μια λανθασμένη πεποίθηση ότι μια γυναίκα χωρίς σουτιέν “προκαλεί”.

Το πώς ντύνεσαι είναι μια έκφραση της προσωπικότητάς σου, όχι μια ερμηνεία κάποιου που δεν έχει πάρει το χρόνο του να σε γνωρίσει. Ακριβώς όπως τα ξανθά μαλλιά δεν είναι αντιπροσωπευτικά της νοημοσύνης, τα ρούχα δεν στέλνουν ένα δευτερεύον μήνυμα, εκτός, αν, υπάρχουν πραγματικά λέξεις πάνω τους.

Μύθος 4: Το στήθος σου μεγαλώνει περισσότερο, όταν δεν φοράς σουτιέν

Δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα σχετικά με το σουτιέν που κάνει το στήθος μεγαλύτερο, παρόλες τις θεωρίες. Το στήθος μπορεί να αναπτυχθεί και να συρρικνωθεί λόγω της διατροφής και της άσκησης. Εάν ελπίζεις ότι σταματώντας να φοράς σουτιέν θα σε βοηθήσει να αυξήσεις το μέγεθος του στηθόδεσμού σου, υπάρχουν πιο γρήγοροι τρόποι για να κάνεις τα στήθος σου να φαίνεται πιο στητό.

Το να μη φοράς στηθόδεσμο εξαρτάται μόνο από σένα

Είτε φοράς σουτιέν κάθε μέρα είτε όχι, εξαρτάται από σένα. Ανεξάρτητα από το τί κάνουν οι φίλοι σου ή τί σου λένε τα μέσα να κάνεις, το πόσο συχνά φοράς σουτιέν πρέπει να το αποφασίζεις μόνο εσύ.

featured photo: Τwenty20.com/issyschultz