Emma Watson for Vogue
Emma Watson for Vogue

Όλοι επαναλαμβάνουν συνέχεια πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Τον χαρακτήρα σου, τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα σου. Τις αξίες και τα ιδανικά σου. Ακούγεται κλισέ πολλές φορές ή μέρος σεναρίου μιας αμερικάνικης ρομαντικής κομεντί.

Είναι όμως πράγματι μεγάλης σημασίας η γνώση του εαυτού. Διευκολύνει τις σχέσεις σου, την καθημερινότητα σου , τις μικρές ή μεγάλες αποφάσεις της ζωής σου. Σε τελική ανάλυση, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ξέρεις ποιος είναι αυτός ο «φίλος» (ναι, έτσι πρέπει να βλέπεις τον εαυτο σου) που έχεις μαζί σου από την ώρα που γεννήθηκες…

Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις:

Mια λίστα με ότι σ αρέσει και δεν σου αρέσει. Ότι έχει σημασία για εσένα και ότι δεν έχει.  Πως θέλεις να αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου και πως όχι.

Αξιολόγησε τα αντικείμενα που έχεις στον φυσικό σου χώρο. Τι πράγματα θέλεις να έχεις γύρω σου; Τι χρώμα έχουν και τι σχήμα;  Τι χρησιμότητα; Ότι σε περιβάλλει είναι μια δήλωση για την προσωπικότητα σου και για το τι σου αρέσει να κάνεις. Ακόμα και το αν τα πράγματα σου είναι τακτικά τοποθετημένα ή ακατάστατα λέει κάτι για τον εαυτό σου.

Αξιολόγησε του ανθρώπους και τις σχέσεις στην ζωή σου. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους και μαζί σου; Τι ζητάς από τον κάθε έναν;

Ρώτα τον εαυτό σου τι σε απωθεί περισσότερο στους άλλους ανθρώπους. Συνήθως είναι αυτό που σε ενοχλεί περισσότερο και στον ίδιο σου τον εαυτό.

Σκέψου τώρα τι σ αρέσει περισσότερο σε ένα άνθρωπο. Κατά πάσα πιθανότητα είναι κάτι το οποίο θα ήθελες και εσύ να έχεις ή κάτι που είναι ήδη στοιχείο της προσωπικότητας σου και είσαι περήφανος για αυτό.

Αν τα χρήματα δεν ήταν απαραίτητα για την επιβίωση σου, τι θα έκανες τις μέρες σου; Η απάντηση σου φανερώνει το τι πρέπει πραγματικά να κάνεις στην ζωή σου έστω και λίγες ώρες την εβδομάδα αν όχι καθημερινά. Φανερώνει το πάθος σου, αυτό το οποίο είσαι γεννημένος να κάνεις.

Σκέψου ποιος πραγματικά είσαι όταν είσαι μόνος στο δωμάτιο. Ποιες είναι οι απόψεις σου όταν δεν είναι κάνεις άλλος εκεί για να φιλτράρεις τα λόγια σου;

Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που θες να κάνεις στο μέλλον. Έπειτα, προσπάθησε να τα δοκιμάσεις στης πραγματικότητα. Δεν μπορείς να ξέρεις τι σου αρέσει αν δεν δοκιμάσεις.

Οι άνθρωποι που αγάπησες πολύ στην ζωή σου τι κοινό έχουν; Όσα αγάπησες σε αυτούς είναι συνήθως όσα θεωρείς ότι η προσωπικότητα σου στερείται.

Αν ήξερες ότι θα ζήσεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τι πραγματικά θα έκανες;