Ποιος πρέπει να στείλει πρώτος, τι να πει, πότε να το πει, πώς να το πει κι αν πρέπει να δώσει δεύτερη ευκαιρία.

Το πρώτο ραντεβού είναι ένα τεράστιο, πολύπλοκο και ποικιλόμορφο κεφάλαιο. Το αναλύσαμε άπειρες φορές. Είπαμε: που να πας, τι να κάνεις, τι να μην κάνεις, τι να φορέσεις, τι να πεις, πώς να συμπεριφερθείς και πάει λέγοντας. Το αμέσως επόμενο βήμα που μας απασχολεί όλους ανεξαιρέτως και εκ των υστέρων, είναι η επόμενη μέρα.  Το μεγάλο ερώτημα που μας βασανίζει την επόμενη είναι κάπου ανάμεσα στον πιο κάτω μονόλογο : -Θα στείλει; Κι αν ναι, πότε; Α μπα, δε με θέλει, δε θα στείλει. Μήπως πρέπει να στείλω εγώ; Κι αν δεν απαντήσει; Τι να κάνω;

Ξεχάσαμε όμως να ρωτήσουμε τη γνώμη των ανδρών γύρω από το After-first-date-effect. Δέκα άνδρες μιλούν και μας εξηγούν πως βλέπουν τα πράγματα μετά το πρώτο ραντεβού. Τους τοποθετήσαμε σε ένα υποθετικό σενάριο της επόμενης μέρας/ ώρας του  πρώτου ραντεβού και μας απάντησαν: ποιος πρέπει να στείλει πρώτος, τι να πει, πότε να το πει, πώς να το πει κι αν πρέπει να δώσει δεύτερη ευκαιρία.

Και ιδού τα αποτελέσματα:

  1. «Αν μου άρεσε το ραντεβού με την κοπέλα θα έστελνα ένα μήνυμα το επόμενο βράδυ. Όχι νωρίτερα , λόγω δουλειάς γιατί δε θα ήθελα να την ενοχλήσω αλλά ούτε κι αυτή. Θα ήθελα να έχω την προσοχή μου στραμμένη σ’ αυτήν. Δε θα σχολίαζα οτιδήποτε από την προηγούμενη νύχτα αλλά θα της πρότεινα αμέσως το επόμενο ραντεβού. Δε θα μου άρεσε καθόλου αν έπαιρνε την πρωτοβουλία αυτή και επικοινωνούσε πρώτη, θα ξενέρωνα» Πέτρος, 32 ετών.
  1. «Πριν ένα μήνα βγήκα με μια κοπέλα που μου άρεσε πολύ. Το ραντεβού δεν πήγε όπως το περίμενα, αυτή ήταν σφιγμένη και λίγο περίεργη. Παρόλα αυτά εμένα συνέχισε να με ελκύει. Την επόμενη μέρα μετά το ραντεβού δεν πτοήθηκα και της έστειλα μήνυμα για να δω αν άλλαξε κάτι. Συνέχισε να είναι ψυχρή και απόμακρη. Οπότε κατάλαβα ότι δεν ενδιαφέρεται και το άφησα εκεί, αλλά δεν μετάνιωσα που προσπάθησα μέχρι τέλους ». Άρης , 29 ετών.
  1. « Θα περίμενα λίγο να δω αν στείλει αυτή όταν θα επέστρεφα σπίτι. Αν όχι, θα έστελνα ένα  μήνυμα, πριν να κοιμηθώ, για να της δείξω ότι την σκέφτομαι. Θα της έλεγα ότι πέρασα πολύ ωραία και να το επαναλάβουμε. Αν δε μου άρεσε η κοπέλα μετά το ραντεβού, θα έστελνα πάλι ένα  ευγενικό  μήνυμα ότι πέρασα καλά, αλλά δε θα ανάφερα κάτι για επόμενο ραντεβού. Αν έστελνε αυτή και δεν ήθελα να το συνεχίσω, θα της το έλεγα ευθέως, με ειλικρίνεια» Σάββας, 26 ετών.
  1. «Μη χάνουμε τους ρόλους μας! Πρέπει να στείλει ο άντρας πρώτος γιατί από αρχαιοτάτων χρόνων ο κυνηγός ήταν αυτός. Στην περίπτωση που δε μου άρεσε μετά το ραντεβού, δε θα έστελνα ποτέ και αν το προσπαθούσε αυτή θα απομακρυνόμουν ευγενικά. Δε θα έδινα δεύτερη ευκαιρία. Αν δε μου άρεσε με την πρώτη φορά τι θα άλλαζε τη δεύτερη; Μιλήσαμε και δεν ταιριάζουμε, φτάνει! » Χριστόφορος, 26 ετών.
  1. «Αν καταλάβαινα ότι ήταν αμοιβαίο θα περίμενα για ένα μήνυμα μέχρι το επόμενο απόγευμα. Θέλουμε και εμείς να πάρουμε μια φορά ένα μήνυμα, τονώνει τη αυτοπεποίθηση μας. Αν δεν έστελνε αυτή θα έστελνα εγώ και θα έλεγα: «ποτέ θα κανονίσουμε το επόμενο ραντεβού;» και θα της πρότεινα να πάμε για καφέ κάπου πιο ήσυχα να γνωριστούμε. Αν δε μου άρεσε δε θα έστελνα τίποτα» Στέλιος, 26 ετών.
  1. «Βγήκα ραντεβού με μια κοπέλα η οποία όμως, δε μου άρεσε. Δεν έστειλα ποτέ ξανά μήνυμα αλλά έστειλε αυτή δυο, τρεις φορές . Της απαντούσα κανονικά αλλά ήμουν κάπως ψυχρός. Μετά από λίγες μέρες πήρε το μήνυμα!» Παναγιώτης, 25 ετών.
  1. «Θα σου πω πως πήγε το δικό μου πρώτο ραντεβού. Βγήκαμε με φίλους και μετά καταλήξαμε μόνοι μας να κάνουμε βόλτες με το αμάξι. Την επόμενη μέρα την πήρα τηλέφωνο και της είπα να ξαναβγούμε. Δεν σκέφτηκα να πάρω ή να μην πάρω και τι να πω. Πηρά κατευθείαν τηλέφωνο γιατί το ήθελα. Βέβαια ήξερα ότι κι αν δεν έπαιρνα θα με έπαιρνε αυτή, είδα τα σημάδια. Τελικά ήταν σωστή η κίνηση μου, είμαστε μαζί μέχρι σήμερα». Δημήτρης, 24 ετών
  1. «Θα της έστελνα, ναι, θα έβρισκα μια αφορμή από κάτι που έγινε στη βόλτα μας και θα βασιζόμουν σ ‘αυτό για να πιάσω κουβέντα, την ίδια μέρα κιόλας. Δε χρειάζονται καθυστερήσεις αν θες κάτι πολύ. Αν δε μου άρεσε η κοπέλα, θα κρατούσα φιλική στάση και όσο περισσότερο φιλικό κλίμα γίνεται για να αποστασιοποιηθώ απ ‘το ερωτικό κομμάτι για να δει ότι σιγά σιγά δεν τραβάει» Χρήστος, 20 ετών.
  1. «Εφόσον πήγαν όλα καλά στο πρώτο ραντεβού πρέπει να στείλει ο άνδρας πρώτος την επόμενη μέρα. Όχι το ίδιο βράδυ, την επόμενη το πρωί» Λευτέρης, 23 ετών.
  1. «Σε περίπτωση που στο πρώτο ραντεβού δε με ενθουσίαζε η κατάσταση, αν το επιδίωκε η κοπέλα να συνεχίσει το μεταξύ μας, θα έδινα μια δεύτερη ευκαιρία και θα έβγαινα ξανά μαζί της για να το ξεκαθαρίσω» Παναγιώτης, 26 ετών.