Πρόσφατα μια φίλη ανέφερε τον όρο “intentional” ή “deep dating”. Πρόκειται μια φιλοσοφία που άλλαξε ριζικά τον τρόπο σκέψης της σχετικά με το dating. Δεν είχα ξανακούσει κάτι σχετικό, αλλά μετά από μια γενναία δόση googling ανακάλυψα ότι πρόκειται για μια έννοια που κυκλοφορεί εδώ και καιρό. Τόσο online όσο και σε βιβλία σχετικά με το dating, κυρίως αυτά που απευθύνονται σε ένα μεσήλικο κοινό.

Τι ακριβώς είναι το deep dating;

Η φιλοσοφία του deep dating δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι αναζητάς τον the one στην παρούσα φάση της ζωής σου. Αντιθέτως, σε παρακινεί να σταματήσεις να σκέφτεσαι το μέλλον, αντιμετωπίζοντας το κάθε ραντεβού σαν μια ολοκληρωμένη, αυτόνομη σχέση με τέλος και αρχή. Τι σημαίνει αυτό; Αντί να περιμένεις να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να αισθανθείς αρκετή οικειότητα για να μοιραστείς με τον άλλο σκέψεις, συναισθήματα και πράγματα σχετικά με τον εαυτό σου, τα αποκαλύπτεις εξ αρχής.

Το να καλλιεργήσεις αυτού του είδους την επαφή προϋποθέτει ωστόσο:

α) Να είσαι προδιατεθειμένη να δείξεις την πιο ευάλωτη πλευρά του εαυτού σου.

β) Να είσαι ανοιχτή να περάσεις καλά και να μάθεις από τις λίγες ώρες που διαρκεί το ραντεβού.

γ) Να δείξεις κατανόηση για τον άλλο που κι αυτός δέχεται να εκθέσει την πιο «ανθρώπινη» και επομένως λιγότερο ιδανική πλευρά του εαυτού του. Ακόμα και αν τελικά αποφανθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια σπίθα ρομαντισμού μεταξύ σας.

Το deep dating έχει να κάνει κυρίως με την επιθυμία για βαθύτερη και πιο ουσιαστική επικοινωνία, περισσότερο ως άνθρωποι και κατά δεύτερο λόγο ως σύντροφοι.

Διαβάζοντας για το deep dating, θέλοντας και μη θυμάμαι ένα quote της Carrie Bradshaw από το SATC όπου παραδέχεται ότι υπήρξε emotionally slutty. Κάπως έτσι. Αυτό που με εξέπληξε κυρίως ήταν το πόσο ανοιχτόμυαλη και «ευέλικτη» ακούγεται αυτή η προσέγγιση. Καθώς μ’ αυτή τη λογική ακόμα και ένα κακό ραντεβού μετατρέπεται σε μια ευκαιρία να μάθεις κάτι – για το άτομο απέναντι σου ή για εσένα την ίδια. Όπως για παράδειγμα εκείνος με τον οποίο σταματήσαμε σε ένα παλιό δισκάδικο στο πρώτο μας ραντεβού. Μπορεί να μην ταιριάξαμε ως προσωπικότητες ώστε να συνεχίσουμε να βγαίνουμε μαζί. Μου θύμισε όμως πόσο σημαντικό είναι για μένα σε μια σχέση το να είμαι με κάποιον που να με εκθέτει σε νέα πράγματα, μουσικές, ταινίες, σκέψεις, μέρη.

Ή το ραντεβού που μου ανέλυσε όλες τις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού και επισήμανε τις διαφορετικές νότες που θα ‘πρεπε να γεύομαι σε κάθε διαφορετικό ποτήρι κρασί. Στο παρελθόν, ίσως θεωρούσα τα ραντεβού αυτά χάσιμο χρόνου αλλά πλέον τώρα αναγνωρίζω την αξία τους. Καθώς προσέθεσαν στη γνώση μου τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τη ζωή γενικότερα.

Γενικότερα το deep dating είναι και μια αφορμή για να βγεις με ανθρώπους που δεν είναι υποχρεωτικά ο «τύπος» σου. Συνειδητοποιείς ότι κάθε είδος ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας έχει κάτι να σου προσφέρει. Αν τελικά υπάρξει και χημεία από ρομαντικής άποψης, το γεγονός ότι έχετε επιτύχει έναν υψηλό βαθμό οικειότητας τόσο νωρίς κάνει το ραντεβού ακόμα πιο επιτυχημένο.

Αν το καλοσκεφτείς, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή τη φιλοσοφία θυμίζουν λίγο τα quote στις κούπες που χρησιμοποιείς για τον πρωινό σου καφέ: Να είσαι ο εαυτός σου. Ζήσε τη στιγμή. Αποδέξου τους άλλους γι’ αυτό που είναι. Ωστόσο, η συνολική εικόνα που σχηματίζουν αυτές οι κατά τα άλλα κοινοτυπίες συνοψίζει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του dating. Έναν τρόπο που μας απελευθερώνει από ερωτηματικά, έγνοιες και την προσπάθεια να το παίξουμε cool. Και μας θυμίζει ότι ένα βήμα τη φορά αρκεί.

Δες ακόμα:

Το white walking είναι το επόμενο dating trend που πρέπει να γνωρίζεις


featured image: Elite Daily