Λίγες μέρες πριν ο σκηνοθέτης της ταινίας Amelie, έκανε τους πάντες να κοιτάνε έκπληκτοι τις οθόνες τους. Είπε ότι σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε να γυρίσει κάποιο sequel της Amelie. Κατά κάποιον τρόπο συμφωνούμε μαζί του.

Δεν ξέρω εσύ σε ποια ηλικία γνώρισες την Amelie. Αν δηλαδή το 2001 είχες ξεκινήσει ήδη τα μαθήματα γαλλικών και πάλευες να παίξεις το soundtrack στο πιάνο. Ή αν γνωριστήκατε πολύ αργότερα και την ξεχώρισες ανάμεσα σε άλλες δεκάδες rom coms που μπορεί να είχες ήδη δει. Όπως και να’χει, ξέρεις ότι η γνωριμία σας ήταν μοιραία. Και φυσικά πως από τότε όταν χρειάζεσαι μια καλή ταινία, η Amelie είναι πάντα εκεί.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας προτού ανακοινώσει τι πραγματικά έχει στο μυαλό του να κάνει σχετικά με την Amelie, έκανε κάποιες σχετικές δηλώσεις για το Παρίσι. Δεδομένου ότι η αρχική ταινία γυρίστηκε σε πάνω από 80  διαφορετικές τοποθεσίες στην καρδιά του Παρισιού, σήμερα κάτι τέτοιο θα ήταν ανέφικτο. Όπως λέει και ο ίδιος, “το Παρίσι σήμερα είναι άσχημο”. Υπάρχουν έργα παντού, σκαλωσιές και κτήρια υπό κατασκευή και τίποτα δεν θυμίζει την αίγλη του Παρισιού τότε. Ναι, αυτήν την αίγλη που σε έκανε όταν είδες την ταινία για πρώτη φορά να κλείσεις αεροπορικά για το επόμενο παριζιάνικο καλοκαίρι.

Δε θα δούμε ποτέ sequel της Amelie, επειδή "το Παρίσι είναι άσχημο".
stylist.co.uk

Γενικά, ο Jean Pierre Jeunet θεωρεί ότι ένα sequel θα ήταν πολύ κακή ιδέα. Γι’αυτό και κατέληξε σε ένα mockumentary. Ένα ψεύτικο ντοκιμαντέρ με λίγα λόγια. Θα γίνει περισσότερο για διασκέδαση, με ένα πολύ χαμηλό budget και όλα όσα πιθανότατα έγιναν ή δεν έγιναν στα παρασκήνια. Για το νέο αυτό εγχείρημα του σκηνοθέτη δεν ξέρουμε περισσότερα. Το βασικό όμως είναι ότι θα μοιραστεί τις ιδέες του με τον ίδιο άνθρωπο όπως στην αρχική ταινία, τον Gillaume Laurant.

Ήδη είναι πολλές οι φορές που έχουν προσεγγίσει τον Jeunet για να μεταφέρει την Amelie στην μικρή οθόνη, δημιουργώντας μια σειρά. Κι εκείνος πάντα δίνει την ίδια αρνητική απάντηση. Πιστεύει ότι τίποτα δε θα θυμίζει την αρχική Amelie, κι αυτό μόνο μειονέκτημα μπορεί να είναι. Σήμερα έχουν περάσει – είτε το πιστεύεις είτε όχι –  σχεδόν 18 χρόνια από τότε που μπήκε η Amelie στις ζωές μας. ο ίδιος ο Jeunet ευελπιστεί ότι το νέο του εγχείρημα θα κυκλοφορήσει για να γιορτάσει τα εικοστά γενέθλια της ταινίας. Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε λίγα χρόνια ακόμα. Μέχρι τότε θα ελπίζουμε ο Jeunet να κάνει κι άλλες τέτοιες δηλώσεις που επιβεβαιώνουν τελικά το πόσο μοναδική ήταν η ταινία της Amelie.


Featured Image: nytimes.com