Σου έχει τύχει να είσαι τόσο χαρούμενη που δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα δάκρυα σου; Αυτά τα δάκρυα χαράς μπορείς να τα βρεις σε τέσσερις περιπτώσεις.

Ενώ οι καταστάσεις που σε κάνουν να κλαις από ευτυχία συμβαίνουν, κρατάμε συχνότερα τις αρνητικές καταστάσεις που προκαλούν δάκρυα. Μπορεί να έχεις βιώσει κάποιες ή όλες τις περιπτώσεις που δεν μπορείς να κρατήσεις τα δάκρυα από τη χαρά σου. Και όπως υποστηρίζει μία έρευνα που ρώτησε ανθρώπους από 40 διαφορετικές χώρες, υπάρχουν 4 είδη δακρύων χαράς:

Εκείνα που εκφράζουν στοργικότητα

Το συναίσθημα στοργής σε συνδυασμό με την απεριόριστη αγάπη, ευγένεια ή γαλήνη. Το 53% των ατόμων από την έρευνα, έχουν βιώσει μια τέτοια κατάσταση που τους προκάλεσε δάκρυα. Τέτοια συναισθήματα μπορεί να έχει κανείς για παράδειγμα σε γάμους, όταν βλέπουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Είναι δάκρυα συγκίνησης, ζεστασιάς και εκφράζουν ίσως ένα είδος συμπόνιας.

Εκείνα που εκφράζουν την επίτευξη ενός στόχου

Μπορεί να είναι η ορκωμοσία σου, το ότι βρήκες δουλειά μετά από μεγάλη αναζήτηση, ότι κέρδισες ένα έπαθλο στους αγώνες σου. Το συναίσθημα της υπερηφάνειας για τον εαυτό σου και για το ότι τα κατάφερες ανταποκρίνεται στο 29% των ατόμων από την παραπάνω έρευνα. Είναι αρκετά συχνό και μπορεί να εμφανιστεί και σε πιο μικρές καθημερινές περιπτώσεις. Όταν κάνεις μία επιτυχή παρουσίαση, όταν καταφέρνεις να αντιμετωπίσεις τον προϊστάμενο σου, όταν παίρνεις πρωτοβουλίες, για παράδειγμα.

Εκείνα που εκφράζουν θαυμασμό

Σου έχει τύχει να βλέπεις ένα φυσικό τοπίο, ένα έργο τέχνης ή μία συγκινητική μουσική παράσταση/συναυλία και να νιώθεις τα δάκρυα να ανεβαίνουν ορμητικά; Αυτό είναι το συναίσθημα του θαυμασμού, το wow που νιώθεις όταν αντικρύζεις ή ακούς κάτι που δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια. Αυτό είναι λιγότερο συχνό σύμφωνα με την έρευνα, καθώς το 8% των ατόμων το έχει βιώσει.

Εκείνα που εκφράζουν τη διασκέδαση

Αυτό που λέμε κλαίμε από τα γέλια. Αυτά τα δάκρυα που βγαίνουν τόσο αυθόρμητα όταν περνάς καλά με τους φίλους σου για παράδειγμα. Αυτό φαίνεται πως είναι ακόμα λιγότερο συχνό, καθώς το 3% το έχει βιώσει. Αν έχεις καλούς φίλους όμως που δεν μπορείτε να σταματήσετε να γελάτε, δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία!

featured photo: Twenty20.com/wilsvanzyl