«Όταν οι άνθρωποι μιλούν για θηρευτές, αυτό που εννοούν κυρίως είναι σεξ, δύναμη και αδυναμία. Εγκληματικότητα. Οι παιδόφιλοι καταδιώκουν τα παιδιά. Οι βιαστές τις γυναίκες. Στη φύση, ο θηρευτής οδηγείται από την πείνα. Οι μεγάλοι καρχαρίες τρώνε τα μικρότερα ψάρια. Ο δυνατός κυνηγάει τον αδύνατο.»

Το ψυχολογικό θρίλερ Μια μικρή χάρη της Darcey Bell, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, θυμίζει μια θαλάσσια ρουφήχτρα που στροβιλίζει τον αναγνώστη με γεωμετρική πρόοδο, παρασύροντάς τον τελικά στον πάτο των πιο ανατρεπτικών εκδοχών, ενός ακραίου αλλά εντελώς ρεαλιστικά δοσμένου σεναρίου, με πολλές οπτικές.

Όλα ξεκινούν την ημέρα που η Έμιλι θα ζητήσει από την φίλη της Στέφανι να πάρει τον γιό της από το σχολείο. Αυτή είναι μια συνηθισμένη εξυπηρέτηση μεταξύ μαμάδων με μια ειδοποιό διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση: Η Έμιλι, από εκείνη τη στιγμή θα εξαφανιστεί, χωρίς να αφήσει πίσω της ίχνη. Οι μέρες περνούν και όλα τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια δείχνουν ένα μοιραίο τέλος για την άτυχη γυναίκα. Οι τραγικές εξελίξεις, φέρνουν όλο και πιο κοντά την Στέφανι και τον σύζυγο της Έμιλι, μετατρέποντας την σχέση τους από φιλική σε ερωτική. Τίποτα όμως δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται και ένα αγωνιώδες ταξίδι στην πιο σκοτεινή πλευρά της γυναικείας φιλίας έχει μόλις ξεκινήσει.

Το μυθιστόρημα, είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει στον τρόπο που στήνει την πλοκή της η συγγραφέας, είναι ότι καταφέρνει να αιφνιδιάζει επαναλαμβανόμενα τους αναγνώστες με τις σύνθετες ιστορίες που έχουν να αφηγηθούν οι ήρωες της. Ξεκινάει με χαλαρούς ρυθμούς την αφήγηση, η οποία μοιάζει αρχικά μάλλον συνηθισμένη και σε καμία περίπτωση δεν προετοιμάζει για ότι θα επακολουθήσει. Καθώς η πλοκή προχωράει και η υπόθεση εξελίσσεται, ο αναγνώστης φτάνει σε εκείνο το σημείο όπου νομίζει ότι έχει πάνω κάτω καταλάβει τι θα γίνει στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με όλα όσα έχουν προηγηθεί. Τότε ακριβώς, η Bell, αποφασίζει να αλλάξει την ταχύτητα στην αφήγηση όπως και το ρου της ιστορίας της. Μετά την πρώτη μεγάλη ανατροπή και ενώ προσπαθεί ο αναγνώστης να ξαναμπεί σε ένα τρυπάκι νέων προβλέψεων, έρχεται άλλη μια καθοριστική ανατροπή από την συγγραφέα για να μεταβάλλει εκ νέου την ιστορία.

image description

Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους της διπλανής πόρτας που υποδύονται ρόλους για να κρύψουν είτε το σκοτεινό τους παρελθόν είτε τις δόλιες προθέσεις τους. Με κάθε καινούργιο στοιχείο που αποκαλύπτει, η συγγραφέας καταφέρνει να κλυδωνίσει όλη την σύνθεση της υπόθεσης, να ανατρέψει την εικόνα που έχει ήδη σχηματίσει για τους πρωταγωνιστές ο αναγνώστης και να καταρρίψει όποιο σενάριο εξέλιξης και αν είχε σκεφτεί σε κάθε στάδιο. Τελικά, αφαιρώντας τις μάσκες των ηρώων της, την μία μετά την άλλη η Bell, θα αποκαλύψει τα πραγματικά τους πρόσωπα, αποδομώντας την εξιδανικευμένη εικόνα τους.

Με την διαρκή ανατροφοδότηση στοιχείων, που εμπλουτίζει την πλοκή, η Darcey Bell πετυχαίνει να διατηρεί τον αναγνώστη σε μια εθιστική υπερδιέγερση. Με το πρώτο της μυθιστόρημα κατάφερε να κάνει μια πραγματικά εντυπωσιακή είσοδο στον χώρο της λογοτεχνίας. Τα δικαιώματα του βιβλίου της, αγοράστηκαν σχεδόν αμέσως από 26 χώρες, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται και η κινηματογραφική του μεταφορά την οποία όπως είναι πολύ λογικό ανυπομονώ να δω.