Σε άλλα νέα, η Daisy Edgar-Jones -η Marianne του Normal People- αποκάλυψε μιλώντας στο podcast ‘How To Fail’ της Elizabeth Day ότι δίνει μάχη με το άγχος. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την υποχονδρία.

Η Daisy Edgar-Jones αποφάσισε να αφήσει το πανεπιστήμιο και να αφοσιωθεί στην καριέρα της στην υποκριτική. Ευτυχώς, αυτό πήγε καλά, όπως είπε η ίδια στο podcast. Μέσα στις πληροφορίες για τα πρώτα βήματα της καριέρας της, μοιράστηκε και πληροφορίες για τις μάχες που δίνει σε ψυχολογικό επίπεδο. Η ίδια μετά από τη δύσκολη αυτή απόφασή της ήρθε αντιμέτωπη με το άγχος και την υποχονδρία.

“Όταν νιώθω αγχωμένη, όλο αυτό έρχεται με διαφορετικούς τρόπους για εμένα. Ένας από τους τρόπους είναι πως παλεύω λίγο με την υποχονδρία. Είχα πολύ περισσότερο χρόνο γιατί οι φίλοι μου έλειπαν [στο πανεπιστήμιο] και ζούσαν την καλύτερη ζωή τους. Και εγώ σκεφτόμουν, ‘Θεέ μου, χάνω μια εμπειρία ζωής’, και έτσι αγχωνόμουν.” Αυτό είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πως όλο αυτό το βιώνει σε κύματα. Της συνέβαινε συνεχόμενα για μια περίοδο, μέχρι που συνειδητοποίησε πως αυτός είναι ο τρόπος που η ίδια αντιμετωπίζει το άγχος.

Αν έπιασες τον εαυτό σου να ταυτίζεται κάπως, και θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτό το άγχος σε ό,τι αφορά την υγεία (υποχονδρία) παρακάτω θα βρεις τα βασικά συμπτώματα. Πρακτικά, αφορά το να περνάς υπερβολικά πολύ χρόνο ανησυχώντας για το αν είσαι άρρωστη ή αν θα αρρωστήσεις. Σιγά σιγά, οι σκέψεις αυτές κυριεύουν τη ζωή σου.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • το να ανησυχείς συνεχώς για την υγεία σου
  • το να ελέγχεις συχνά το σώμα σου για συμπτώματα ή σημάδια ασθένειας όπως όγκους ή πόνο
  • να ζητάς συνεχώς επιβεβαίωση από ανθρώπους ότι δεν είσαι άρρωστη
  • να ανησυχείς ότι ο γιατρός ή οι εξετάσεις σου είναι λάθος και δε βρίσκουν κάτι
  • να ψάχνεις εμμονικά πληροφορίες υγείας στο internet ή στα μέσα
  • να αποφεύγεις οτιδήποτε έχει να κάνει με σοβαρές ασθένειες, όπως ιατρικές εκπομπές στην τηλεόραση
  • να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι άρρωστη (πχ. να αποφεύγεις σωματικές δραστηριότητες)

Στο ίδιο podcast, η Edgar-Jones είπε πως η υποχονδρία της μεταφράζεται σε ένα είδος ανάγκης για έλεγχο στη ζωή της. Μοιράστηκε πως αν δει για παράδειγμα ένα εξάνθημα στο σώμα της θα μπει σε διαδικασία υπερανάλυσης και θα ψάξει στο Google μανιωδώς για να δει τι μπορεί να είναι, με έναν ενδόμυχο φόβο πως μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση και να γίνει χειρότερο.

featured image: Hello Magazine