Κάθε ανθρώπινη σχέση είναι μοναδική. Αυτό σημαίνει πως αλλιώς συμπεριφέρεσαι στο crush σου και αλλιώς σε κάποιον που βλέπεις πιο πλατωνικά.

Παρόλα αυτά, μερικές φορές δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις τι συμβαίνει από τα δύο. Η οικειότητα, η συναισθηματική δέσμευση και η στοργή μπορούν να περιπλέξουν τα πράγματα και να μην είσαι ξεκάθαρη σχετικά με το τι σημαίνει κάποιος για σένα. Αν είσαι ανοιχτή με όσα νιώθεις τότε θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις τα πραγματικά συναισθήματα σου. Πώς μπορείς λοιπόν να το καταφέρεις;

Προσδιόρισε τη νοοτροπία σου γύρω από το θέμα ‘συναίσθημα’

Δηλαδή, τι είναι το “φυσιολογικό” για εσένα; Μπορεί να συνδυάζεις τις  σχέσεις σου με sleepover στο σπίτι του άλλου, χέρι χέρι στο δρόμο και γενικά με μεγάλη δόση ρομαντισμού. Μπορεί ίσως να ξεχωρίζεις το ρομαντικό κομμάτι από το ερωτικό και να μην είσαι εξοικειωμένη με το κομμάτι της δέσμευσης. Αυτό εξαρτάται από το πώς βλέπεις το θέμα, τι εμπειρίες είχες ως τώρα και τι προσδοκίες έχεις για το μέλλον. Έπειτα, προσπάθησε να δεις τι συναισθήματα σου προκαλεί ο άλλος άνθρωπος. Νιώθεις για αυτόν όσα συνδέεις με μία σχέση; Ή απλώς απολαμβάνεις την παρέα του;

Σκέψου ποια είναι τα καλά του χαρακτηριστικά

Είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικά ενός πολύ κοντινού σου ανθρώπου ή ενός ερωτικού συντρόφου σου; Είναι διαφορετικό να νιώθεις οικειότητα και ικανοποίηση κάθε φορά που φεύγεις από κάποια συνάντηση από το να μην μπορείς να περάσεις πολύ χρόνο μακριά του. Είναι πολύ πιο εύκολο να διακρίνεις τις ιδιότητες του σαν άνθρωπο όταν καταλάβεις τι σκέφτεσαι για αυτές.

Παρατήρησε πως δρας για την ευτυχία τους

Όταν είσαι καλά με κάποιον, θέλεις να ακούσεις τις εμπειρίες ή ιστορίες του. Θέλεις να είσαι εκεί γιατί σε ενδιαφέρει πως πήγε η μέρα του. Όταν όμως, μιλάμε για κάτι πιο δυνατό, θέλεις να κάνεις εσύ τη μέρα του να πάει καλά. Δεν είναι πλέον θέμα του να σου περιγράφει μία ωραία μέρα αλλά να είσαι κι εσύ μέσα σε αυτή, να κάνεις κι εσύ μια διαφορά.

Ο βαθμός που επεμβαίνετε ο ένας στη ζωή του άλλου

Στις ρομαντικές σχέσεις, χωρίς να είναι κάποιος απαραίτητος θετικός κανόνας, τα ζευγάρια νιώθουν μία μικρή “κατοχή” του άλλου. Θέλουν να ξέρουν που είσαι, με ποιον και πώς περνάς το χρόνο σου μακριά τους. Η ζήλια και οι καβγάδες μπορεί επίσης να προκύψουν. Σε μία πιο πλατωνική σχέση αντίθετα, δεν το νιώθεις τόσο πολύ αυτό. Κατανοείς πως υπάρχουν και άλλα άτομα που θέλει να δει μέσα στη μέρα και δεν έχεις κανένα θέμα να σου πει για αυτά αργότερα.

Πόσο σκέφτεσαι το μέλλον

Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη και για τους δύο τύπους σχέσεων. Το να οργανώνετε ταξίδια ή το σκέφτεστε να μείνετε μαζί, είναι πιθανά παραδείγματα. Το θέμα δεν είναι τόσο τα σενάρια που έρχονται κατά νου αλλά το πώς νιώθεις για όλα αυτά. Θέλεις όντως να κάνεις ένα πιο σοβαρό ή μόνιμο βήμα με το συγκεκριμένο άτομο; Είναι κάτι που αν δεν το θες πραγματικά θα επηρεάσει την έκβαση της σχέσης σας; Το πώς διαχειρίζεσαι εσύ εσωτερικά την όλη ιδέα δείχνει πολλά για το πώς νιώθεις για το σύντροφο σου.

6. Κατά πόσο μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες

Συνήθως, όταν μιλάμε για ένα πλατωνικό σου soulmate είσαι πολύ ανοιχτός με όσα μοιράζεσαι. Δεν ανησυχείς αν θα σε κρίνει ή θα σε απορρίψει. Αντίθετα, με έναν ερωτικό σύντροφο σου τείνεις να “καλύπτεις” ή να παρουσιάζεις πιο κομψά κάποιες πληροφορίες σου. Προσέχεις περισσότερο τις κινήσεις σου και τα λόγια σου. Κι αυτό επειδή ακριβώς δεν θέλεις να του φανεί κάτι περίεργο ή με κάποιο τρόπο να σε απορρίψει.

Πώς περνάτε το χρόνο σας μαζί

Φυσικά και μπορούν αν υπάρξουν παρόμοιες στιγμές διασκέδασης και με τους δύο τύπους σχέσεων. Το αν βγαίνετε, αν παίζετε video games, αν βλέπετε ταινίες μπορεί εξίσου να υπάρχει. Αυτό όμως που διαφέρει είναι τα συναισθήματα σου κατά τη διάρκεια αυτών. Το cuddling για παράδειγμα, με ένα πλατωνικό φίλο διαφέρει κατά πολύ με κάποιον που σου αρέσει πραγματικά.

Σκέψου τους καβγάδες που κάνετε

Σε μία σχέση με το σύντροφο σου, οι καβγάδες έχουν άλλη σημασία. Υπάρχει πιθανόν ο φόβος του χωρισμού, η ζήλια, η ανασφάλεια. Στην άλλη περίπτωση, οι καβγάδες δεν διαρκούν πολύ, είναι σπάνιοι και συνήθως λύνονται μόνοι τους μετά από κάποιο διάστημα. Παρατήρησε λοιπόν, τι είδους και πόσο χρόνο διαρκούν οι καβγάδες σας.

Τον σκέφτεσαι ερωτικά ή όχι

Το  αυθόρμητο συναίσθημα του αν σας σκέφτεσαι σε πιο ιδιωτικές στιγμές, καθορίζει εύκολα το αν είναι ένας απλός φίλος ή το crush σου και αν θα μπορούσες να είσαι μαζί του σε σχέση. Υπάρχει το ενδεχόμενο ωστόσο να μην μπορείς να το σκεφτείς τώρα αλλά να σου βγει στην πορεία.

Εξέτασε τις επιλογές σου σε μία συζήτηση μαζί του

Αν το σκέφτεσαι ξανά και ξανά και δεν καταλήγεις πουθενά, προσπάθησε να μιλήσεις ανοιχτά για αυτό με τον ίδιο. Μίλησε του για τα δυνατά του σημεία, το τι σου αρέσει στο χρόνο που περνάτε μαζί. Δώσε και σε αυτόν το χώρο να σου πει τι αισθάνεται για όλα αυτά. Δεν χρειάζεται να βάλετε ταμπέλες απλά να καταλάβεις αν όντως αυτό που εσύ καταλαβαίνεις ισχύει και για το άλλο άτομο.

featured photo: Twenty20.com/eddie_rios