Πόσες φορές έχεις ακούσει πως η υπομονή είναι αρετή; Πόσες φορές θέλησες να τα τινάξεις όλα στον αέρα; Πόσο καλύτερα υπήρξαν τελικά τα πράγματα όλες εκείνες τις φορές που επέλεξες να υπομείνεις; Προσωπικά όσες φορές επέλεξα την υπομονή, βγήκα περισσότερο κερδισμένη παρά χαμένη.

Εν όψη κορωνοϊού, είναι γεγονός πως ζούμε μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα ανησυχητική περίοδο. Παγκοσμίως είμαστε αντιμέτωποι με έναν μεταδοτικό και για την ώρα απρόβλεπτο ιό. Ο κορωνοϊός δεν είναι πλέον ένα φαινόμενο που εξελίσσεται μόνο στη Κίνα. Η μεταδοτικότητά του είναι πραγματικότητά της χώρας μας, της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Πρόκειται για μια πραγματική απειλή. Το πρωταρχικό συναίσθημά που επικρατεί στους περισσότερους είναι ο φόβος. Μέσα σε όλα σημαντικό ρόλο παίζει και η έλλειψη ελευθερίας, η οποία με την σειρά της μας απομονώνει και σίγουρα εξαντλεί την υπομονή μας. Ασφαλώς και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αφυπνιστούμε, να προστατευτούμε και ύστερα να καταφέρουμε τον αρχικό μας σκοπό, ο οποίος είναι να γλιτώσουμε από το φαινόμενο αυτού του ιού. Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που η υπομονή μας εξαντλείται σημαντικά;

Ο φόβος στη παρούσα κατάσταση είναι βοηθητικός

Ο φόβος όσο και αν μας κάνει να νιώθουμε δυσάρεστα, στην παρούσα φάση είναι βοηθητικός, γιατί χωρίς αυτόν θα κινδυνεύαμε πολύ περισσότερο από τον ιό. Τα γεγονότα έδειξαν πως όσοι λαοί αψήφισαν τον φόβο, ταυτόχρονα αψήφισαν και την κινητοποίηση των μέτρων που πρακτικά θα έπρεπε να είχαν παρθεί νωρίτερα. Αυτό είχε ως συνέπεια να υπάρξουν δραματικές συνέπειες και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Η αποδοχή του φόβου λοιπόν είναι το πρώτο βήμα. Το αμέσως επόμενο είναι η χρήση της υπομονής μας.

Η υπομονή πέρα από αρετή είναι και συνώνυμη λέξη της υγείας, και ενώ οι περισσότεροι δυσκολεύονται να την βρουν, υπάρχουν 4 λόγοι για τους οποίους είναι ωφέλιμο για την υγεία σου να επιλέξεις την υπομονή στη ζωή σου και ειδικότερα αυτό το διάστημα.

Η υπομονή καθησυχάζει τις σκέψεις σου

Όταν αγκαλιάζεις την αρετή της υπομονής, αυτομάτως γίνεσαι ΕΣΥ κυρίαρχος των σκέψεων σου. Για παράδειγμα, όταν αναγκάζεσαι να περιμένεις σε μια ουρά με πολύ κόσμο για να εξυπηρετηθείς, έχοντας υπομονή, γίνεσαι πιο ρεαλιστής. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του φαινομένου που βιώνουμε τώρα. Όταν αναγνωρίσεις δηλαδή ότι ο ‘εγκλεισμός’ σου είναι η μόνη σωστή επιλογή, τότε και πάλι επιλέγεις να βλέπεις τα πράγματα ρεαλιστικά και το αποτέλεσμα φυσικά είναι να συμφιλιώνεσαι με τις ενδόμυχες σκέψεις σου.

Αξίζει λοιπόν να λες στον εαυτό σου: “Θα ήθελα πολύ να τελειώσει όλο αυτό άμεσα, αν όμως αυτό δεν είναι μια ρεαλιστική σκέψη μου, τότε είναι αναγκαίο να περιμένω για όσο χρειαστεί”.

13 apps διαλογισμού που θα σε χαλαρώσουν πραγματικά
Shambala Gatherings

Η υπομονή ηρεμεί το σώμα και το μυαλό σου

Η ανυπομονησία έχει την τάση να προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένη μυική τάση και φυσικά μια αρνητική διάθεση για όλα όσα μας συμβαίνουν. Εάν δοκιμάσεις όμως να παίρνεις συστηματικά μέσα στη μέρα κάποιες βαθιές αναπνοές σε συνδυασμό με το να φαντάζεσαι κάποιες ευχάριστες εικόνες που σε έχουν ευχαριστήσει ιδιαίτερα στη ζωή σου, τότε βρίσκεσαι σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στην αρετή της υπομονής.

Η υπομονή επουλώνει τα αρνητικά σου συναισθήματα

Τι είναι αυτό που με βαραίνει; Tι με ενόχλησε πιο πολύ σήμερα; Aν έχεις παρατηρήσει, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν επιλέξει να βιώνουν αυτή την περίοδο σαν να έχουν μπει σε calm zone. Αυτοί οι άνθρωποι είναι στα αλήθεια ευνοημένοι επειδή το επέλεξαν, μιας και τους δίνεται η ευκαιρία με αυτή τους τη στάση, να επεξεργάζονται καλύτερα τις σκέψεις και τα αρνητικά τους συναισθήματα. Φυσικά χωρίς την αρετή της υπομονής δεν θα πετύχαινε αυτό. Τι θα έλεγες να το δοκιμάσεις και εσύ;

H υπομονή ενδυναμώνει την ενσυναίσθησή σου

Σύμφωνα με τις αρχές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, η υπομονή βοηθάει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Εάν λοιπόν κάνεις μια προσπάθεια ενδοσκόπησης για να αναζητήσεις την αρετή της υπομονής, τότε θα είσαι ταυτόχρονα και σε θέση να αντιμετωπίσεις τα τεκταινόμενα, τον περίγυρο, τον εαυτό σου και κατ’επέκτασή την ανοχή σου σε οτιδήποτε δυσάρεστο καλείσαι να αντιμετωπίσεις.

Το ποτήρι της υπομονής είναι πάντα μισογεμάτο

Κλείνοντας, θα έλεγα πως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οποιαδήποτε συνθήκη είναι και αυτός που τελικά παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο στον τρόπο που θα βιώσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση. Συν τοις άλλοις, μέσα από κάθε δυσάρεστη περίοδο, δοκιμάζεται αλλά και διαμορφώνεται ο χαρακτήρας μας. Αυτό που βιώνουμε είναι στα αλήθεια ένα μάθημα ζωής. Θα το περάσουμε όλοι μαζί. Θα βγούμε εξαντλημένοι όλοι μαζί. Θα νιώσουμε όμως και όλοι μαζί σοφότεροι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι. Και η υπομονή είναι η ιδανικότερη λύση για να επανασυνδεθούμε με τη σοφία μας.

Αν αντλήσουμε δύναμη μέσα από την υπομονή μας και εστιάσουμε περισσότερο στα θετικά των όσων βιώνουμε, τότε είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό μας. Και αν δεν το κάνουμε εμείς αυτό, τότε ποιος θα το κάνει για εμάς; Αν δεν φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και αν δεν τηρήσουμε τα όσα μας ζητούνται προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα σενάρια, τότε πως στα αλήθεια περιμένουμε να βγούμε ‘’κερδισμένοι’’ μέσα από όλο αυτό;

featured image: Thought Catalog Tumblr