Ακόμα και αν ακολουθείτε τις οδηγίες και αποφεύγετε και εσύ και τα μέλη της οικογένειάς σου τις κοινωνικές επαφές και τις άσκοπες εξόδους, το να νοσήσει κάποιο από αυτά από COVID19 δεν αποκλείεται. Μην πανικοβάλλεσαι. Υπάρχουν συγκεκριμένες συμβουλές που έχουν δώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και πρέπει να ακολουθήσεις για να μείνεις ασφαλής. Διάβασε λοιπόν τις επτά συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις αν υποπτευθείς πως κάποιος στο σπίτι σου είναι άρρωστος.

Αν είναι δυνατό, μη μοιράζεστε το ίδιο μπάνιο

Αν υπάρχουν δυο μπάνια στο σπίτι σου, εκμεταλλεύσου το. Τα μικρόβια και οι ιοί επιβιώνουν σε επιφάνειες από ώρες μέχρι και μήνες. Έτσι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς ένα αποκλειστικά δικό σου μπάνιο, αν έχει αυτή την πολυτέλεια. Μια νέα έρευνα έχει δείξει πως ο COVID19 μπορεί να μείνει σε σκληρές επιφάνειες από πλαστικό ή ανοξείδωτο ατσάλι έως και για 72 ώρες.

Αν δεν υπάρχουν δυο μπάνια στο σπίτι σου, δώσε έξτρα focus στην υγιεινή και καθάριζε συχνά τις επιφάνειες, καθώς και τα πόμολα.

Κοιμήσου σε διαφορετικό κρεβάτι

Τα μικρόβια ζουν και στις μαλακές επιφάνειες, όπως τα σεντόνια. Εκτός αυτού, είναι καλό για εσένα να κρατάς απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από ένα άτομο που είναι άρρωστο. Κοιμήσου, λοιπόν, σε διαφορετικό κρεβάτι ή δωμάτιο αν ο σύντροφός σου είναι άρρωστος. Επιπλέον, φρόντισε εκείνος να μην κάθεται σε κοινόχρηστες επιφάνειες, όπως καναπέδες και πολυθρόνες, όσο νοσεί.

Προμηθεύσου μάσκες ώστε να τις φοράει το άτομο που νοσεί

Οι μάσκες εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού από άτομα που νοσούν. Αν λοιπόν συγκατοικείς με κάποιον που είναι άρρωστος φρόντισε να φοράει μάσκα για να κρατήσει τους υπόλοιπους ασφαλείς.

Καθάριζε πολύ πιο συχνά το σπίτι σου

Η καθαριότητα και η υγιεινή είναι σύμμαχοί μας στην εμπόδιση της εξάπλωσης κάποιου ιού. Αν νοσεί κάποιος στο σπίτι σου, αφενός είναι σημαντικό να περιορίσει τις επιφάνειες και τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Αφετέρου, εσύ θα πρέπει να καθαρίζεις πιο συχνά. Μην ξεχνάς κοινόχρηστες επιφάνειες, πόμολα, αντικείμενα.

Πλένε τα χέρια σου συχνά και ευλαβικά

Όποτε ακουμπάς κάτι που το νοσούν άτομο της οικογένειάς σου έχει αγγίξει (ακόμα και το κατοικίδιό σας), πλένε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε να φέρεις σε επαφή τα χέρια σου με το πρόσωπό σου.

Να είσαι προσεκτική με το πλυντήριο

Τα μικρόβια επιβιώνουν στα ρούχα και τα υφάσματα για ένα διάστημα. Έτσι προφανώς, θα πρέπει να τα πλένεις πολύ πιο συχνά. Επιπλέον, ξεκαθάριζε πάντα τα ρούχα που προορίζονται για το πλυντήριο φορώντας γάντια και προσέχοντας να μην ακουμπήσουν ούτε τα ρούχα σου. Πλένε τα χέρια σου αμέσως μόλις βγάζεις τα γάντια.

Μη μοιράζεσαι προσωπικά αντικείμενα

Προφανώς, αντιλαμβάνεσαι πως δεν πρέπει να μοιράζεσαι κούπες, ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα με ένα άτομο που νοσεί. Συμπεριλαμβανομένων και πιάτων, πετσετών και κουβερτών ή παπλωμάτων. Αν είναι δυνατόν, το άτομο αυτό καλό θα είναι να μένει σε έναν συγκεκριμένο χώρο (πχ. δωμάτιο) και να υπάρχουν εκεί όλα του τα αντικείμενα. Ιδανικά, σκέψου και το ενδεχόμενο να υπάρχει και δικός του προσωπικός κάδος απορριμάτων, για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μετάδοσης.

featured image: apartmenttherapy.com