Η ανακάλυψη της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού – η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 24 Νοεμβρίου – οδήγησε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την εξάπλωσή της, λόγω των φόβων ότι ο μεταλλαγμένος ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί πιο γρήγορα.

Η πανδημία σίγουρα ήταν εξαρχής, μία κύρια αιτία για το άγχος πολλών ανθρώπων –με τις ειδήσεις να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό- ωστόσο κάθε ένα καινούργιο δεδομένο για τον ιό (όπως κάθε μετάλλαξη) αύξανε και συνεχίζει να αυξάνει το άγχος μας.

Ωστόσο, αν και είναι καλό να βλέπουμε τους ηγέτες των χωρών να αναλαμβάνουν δράση για να αντιμετωπίσουν τη νέα μετάλλαξη και να προσπαθούν να προλάβουν την εξάπλωση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απειλή που θα μπορούσε να αποτελέσει η μετάλλαξη Omicron δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή.

Με αυτόν τον τρόπο, ενώ, όπως πάντα, είναι σημαντικό να παραμένουμε ενημερωμένοι, εάν αισθανόμαστε παραπάνω άγχος για τη νέα παραλλαγή, είναι επίσης σημαντικό να βάλουμε σε προοπτική την τρέχουσα κατάσταση και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ψυχικής μας υγείας.

Έτσι, οι ειδικοί προκειμένου να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το περίσσιο άγχος έχουν ορισμένες συμβουλές να μοιραστούν.

  1. Φιλτράρισμα ειδήσεων

Αν και δεν είναι σωστό να αγνοούμε εντελώς τις ειδήσεις και τις πληροφορίες, σίγουρα πρέπει να φιλτράρουμε αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, για να γλιτώσουμε από το περιττό και αχρείαστο άγχος.

  1. Focus στη στιγμή

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι προτιμότερο να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αλλά όπως τονίζει ο Peter Olusoga, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam: «Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το ζητήσεις από τους ανθρώπους όταν υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες που κυκλοφορούν και υπάρχει τόση ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, αλλά αν είναι δυνατόν προσπαθήστε και επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι σημαντικό τώρα και σε αυτό που συμβαίνει τώρα .»

  1. Selfcare

Το selfcare είναι βασικό για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας όλων μας. Η τακτική άσκηση, ο αρκετός ύπνος, η καλή διατροφή και η διατήρηση της κοινωνικής επαφής με τους ανθρώπους δεν είναι ποτέ λάθος και κρατούν το άγχος σου σε φυσιολογικά επίπεδα.

  1. Ασφάλεια

Το να γνωρίζουμε ότι ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών για την ασφάλειά μας (όπως χρήση μάσκας ή τακτικό πλύσιμο χεριών) μπορεί να μας βοηθήσει με την ψυχική μας υγεία, καθώς είμαστε ήσυχοι ότι έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να προστατευτούμε.

  1. Όχι στις καταστροφικές σκέψεις

Είναι εύκολο να αφήσουμε τις σκέψεις μας να ξεφύγουν όταν νιώθουμε άγχος, αλλά η εμμονή με το χειρότερο δυνατό σενάριο θα μας κάνει να νιώσουμε δέκα φορές χειρότερα. Το να επαναδιατυπώσουμε τις σκέψεις μας για να αποκτήσουμε μία διαφορετική προοπτική, πιο αισιόδοξη, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς να μεγαλώσεις ένα συναισθηματικά ευφυές παιδί