Το #μένουμεσπίτι μετατρέπεται σε #μένουμεασφαλείς και εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε την προ Covid-19 ζωή μας, ακολουθώντας ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε τι μέτρο και με ποιες πληροφορίες μπορούμε να εξοπλιστούμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε κάθε πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Μέσα στις απορίες μας είναι και το κατά πόσο ζει ο ιός πάνω στα ρούχα. Για πόσο καιρό και πώς μπορούμε να προστατευτούμε. Είναι ΟΚ να συνεχίσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες πηγαίνοντας για ψώνια ή μήπως κινδυνεύουμε από τις συσκευασίες; Παρακάτω θα βρεις τις απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματα. Σημείωσε μόνο πως οι εξελίξεις και τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

Ζει ο κορωνοϊός στα ρούχα; Και αν ναι, για πόσο;

Σύμφωνα με το Harvard Health, ο ιός είναι πιο πιθανό να επιβιώσει σε σκληρές επιφάνειες, παρά σε μαλακές. Όπως και να έχει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως ο ιός ζει για λίγες ώρες ως και λίγες μέρες.

Η Saralyn Mark δήλωσε στο Bustle πως είναι σημαντικό να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής ευλαβικά, ακόμα και σε ό,τι έχει να κάνει με τα ρούχα μας. “Αν κάποιος ζει με ένα ευάλωτο άτομο -υγεία, προϋπάρχοντα θέματα υγείας- ίσως να πρέπει να αλλάζει ρούχα μόλις μπαίνει στο σπίτι και να πλένει τα items του”. Για το πλύσιμο, προτείνει ζεστό νερό και προϊόντα με βάση το αλκοόλ.

Με τα παπούτσια τι γίνεται;

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Bustle, δε θα έπρεπε να αγχωνόμαστε για το ενδεχόμενο του να μεταφέρουμε τον ιό με τα παπούτσια μας. Παρόλα αυτά, το να τα αφήνουμε στην πόρτα του σπιτιού θα ήταν μια καλή πρακτική. Ειδικά για τα άτομα που δουλεύουν στο σύστημα υγείας και εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Μπορεί ο ιός να επιβιώσει στο πλυντήριο;

Προς το παρόν, υπάρχουν θεωρίες που αντικρούουν η μια την άλλη σε ό,τι έχει να κάνει με τη θερμοκρασία που εξουδετερώνει τον ιό. Για να είμαστε ασφαλείς, καλό θα είναι να πλένουμε τα ρούχα μας με ζεστό νερό για κάθε ενδεχόμενο. Επιπλέον, το να απολυμάνουμε τις επιφάνειες του πλυντηρίου μας με ένα αντισηπτικό θα ήταν χρήσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προτείνουν να φοράμε γάντια κατά τη διαδικασία διαχωρισμού των ρούχων. Ειδικά, αν κάποιο άτομο στο σπίτι μας νοσεί.

Είναι ασφαλές το να πας για ψώνια;

Αυτό είναι ένα topic που απασχολεί αρκετούς καταναλωτές. Ως τώρα οι επιστήμονες έχουν πει πως οι πιθανότητες να κολλήσεις τον ιό από συσκευασίες είναι ελάχιστες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ψώνια, για ακόμα μια φορά, ο κίνδυνος προέρχεται από τους άλλους ανθρώπους. Όχι τα προϊόντα. Αν ελαχιστοποιήσεις την επαφή σου και τηρείς τις συμβουλές των ειδικών σε ό,τι αφορά μάσκες, απόσταση και υγιεινή, μπορείς να συνεχίσεις τις προ Covid-19 καταναλωτικές συνήθειές σου.

featured image: bustle.com