Μετά από μια μικρή διακοπή μιας εβδομάδας, το Cover Letter επιστρέφει με ένα εμβληματικό γαλλικό τραγούδι, που έχει γνωρίσει πολύ μεγάλο αριθμό επανεκτελέσεων. Πρόκειται για το La Vie En Rose, σε στίχους και ερμηνεία της Edith Piaf και μουσική από τον Καταλανοιταλό συνθέτη Louis Guglielmi (γνωστό με το όνομα Louiguy). Ο τίτλος του τραγουδιού, το οποίο γράφτηκε το 1945, προέκυψε από το ομώνυμο καμπαρέ μπαρ που εμφανιζόταν η Piaf το 1943. Οι φτωχές προσδοκίες που είχαν οι συντελεστές για την αποδοχή του κομματιού διαψεύστηκαν πανηγυρικά μετά από ένα χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την κυκλοφορία του single το 1947 και τη διεθνή αναγνωρισιμότητα της μεγάλης Γαλλίδας τραγουδίστριας. Το κομμάτι που αναφέρεται στη δύναμη της αγάπης άγγιξε το πληγωμένο παγκόσμιο ακροατήριο στην καρδιά της μεταπολεμικής εποχής.

la vie en rose-savoir ville

Πρώτη επανεκτέλεση από το θρυλικό μουσικό της jazz, Louis Armstrong, το 1950. Το ανάλαφρο πιάνο, η χαρακτηριστική τρομπέτα, αλλά και η ξεχωριστή ερμηνεία του Armstrong απογειώνουν την ατμοσφαιρικότητά του κομματιού. Μετά το τέλος του, σίγουρα νιώθεις λίγο ελαφρύτερος.

Δέκα χρόνια αργότερα, η ιέρεια των fados, Amalia Rodrigues διασκευάζει το La vie Εn Rose προσδίδοντας του τον αέρα της πορτογαλικής μουσικής παράδοσης.

Η πιο απρόσμενη διασκευή του κομματιού όμως ανήκει στην Grace Jones, μέσα από το πρώτο δίσκο της, με τίτλο Portfolio, το 1977. Η Τζαμαϊκανή τραγουδίστρια προσφέρει μια απολαυστική επτάλεπτη εκτέλεση με κορύφωση και πιο έντονο του στοιχείο του ερωτισμού. Για να θυμηθούμε και το ιδιαίτερο κλιπ (και την Jones με μαλλί Walter Berry – για τους μπασκετόφιλους).

Κλείνουμε συναντώντας τον τελευταίο δίσκο του Iggy Pop το 2012 με τίτλο Après και διασκευές τραγουδιών ιστορικών καλλιτεχνών όπως οι Beatles, ο Frank Sinatra, η Edith Piaf ή ο Serge Gainsbourg. H επιλογή και η ερμηνεία ενός από τα “κακά παιδιά” της ροκ είναι μια ευχάριστη έκπληξη.

Ψάχνοντας το υλικό για το άρθρο, ανακάλυψα μια λίστα με περίπου 100 διασκευές του La Vie En Rose. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην παλαιότητα του κομματιού, ωστόσο υπάρχουν κάποια τραγούδια που αποτέλεσαν τη βάση της μουσικής εξέλιξης σε ορισμένα είδη και εμπνέουν διαχρονικά τον καλλιτεχνικό κόσμο. Αναμφισβήτητα, το La Vie En Rose είναι ένα από αυτά.