Βγαίνοντας από ένα TedxAthens σίγουρα τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Νιώθεις μια απογοήτευση για όλα όσα κακώς συμβαίνουν στον τόπο σου, θλίψη για όλα αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν αλλά ταυτόχρονα και μια ακατανίκητη δύναμη, ότι υπάρχει ελπίδα και μπορείς κι εσύ να κατακτήσεις τον κόσμο! Κάπως έτσι ένιωσα βγαίνοντας από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το Σάββατο.

Η φετινή διοργάνωση είχε θέμα τα “Αχαρτογράφητα νερά” και τι σημαίνει αυτό για τον καθένα. Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια δυσκολία, το άγνωστο και όμως πρέπει να παλέψουμε, να κολυμπήσουμε, να τα καταφέρουμε. Και είναι τόσο παρήγορο να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν βιώσει και όμως τα έχουν καταφέρει.

Αυτοί ήταν οι ομιλητές του φετινού TedxAthens που παρουσίασε ο καθένας από τη μεριά του πώς βρέθηκαν να ταξιδεύουν σε αχαρτογράφητα νερά και πώς τα κατάφεραν. Το πρόγραμμα τα είχε όλα, μακάρι να μπορούσαμε να τα μεταφέρουμε σε όσους δεν παραβρέθηκαν! Συγκινητικές στιγμές, όπως η ομιλία της Μαρία Καρρά, για τη δράση του Emfassis Foundation και η συγκλονιστική περιγραφή του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, μουσικά ταξίδια με τους ήχους του Πάνου Καραν, της Κατερίνας Πολέμη, του Lee Burton και των άλλων perfomers, “παραμυθένιες” στιγμές με τον Ευγένιο Τριβιζά που μίλησε για τη φαντασία (χαρακτηριστικό ότι το κοινό του χάρισε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα που τον συγκίνησε), στιγμές ξεχωριστές και με χιούμορ με τον βιοφυσικό Luca Turin και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Pixar, Ricky Nierva (από εκεί και η έμπνευση για τον τίτλο μιας και έχει δουλέψει μεταξύ άλλων και για το Finding Nemo).

Δυο μέρες γεμάτες! Γεμάτες αισιοδοξία, ταλέντο και διάθεση για δημιουργία. Δεν χρειάζεται να το τονίσουμε αλλά είναι τόσο σημαντικό στις μέρες μας να υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις. Όταν ζούμε σε μια καθημερινότητα που δεν αφήνει χώρο για δημιουργία, σε ένα περιβάλλον που σε δείχνει με το δάχτυλο για κάθε λάθος και σε ένα κόσμο που σε γεμίζει με φόβο αντί για διάθεση, είναι σημαντικό να ακούς τέτοιες ανθρώπινες φωνές. Φωνές που θα ακούς κάθε φορά που κάνεις λάθος, κάθε φορά που φοβάσαι το καινούργιο, κάθε φορά που θα κολυμπάς στα δικά σου αχαρτογράφητα νερά!

Αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στους εθελοντές του TedxAthens για την πολύ ωραία ενέργεια και το χαμόγελο. Επίσης αξίζει να παραδεχτούμε ότι είναι ωραίο να υπάρχουν προγράμματα όπως το Cosmote Start Up που βοηθάει κάθε νέα και πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα να γίνει πραγματικότητα.

Περισσότερα: www.cosmotestartup.gr

Γνωρίστε περισσότερα για το TedxAthens εδώ

Δείτε τις ομιλίες εδώ

Βίκυ Πούλιου