Ναι, δυστυχώς οι γιορτές έφθασαν στο τέλος τους. Ναι, όλοι παραφάγαμε (και ας μην το παραδεχόμαστε, δεν είναι αναγκαίο). Ναι, καταναλώσαμε κυρίως τις πιο βλαβερές ομάδες τροφίμων -λίπους και ζάχαρης– αλλά ήταν λόγω χριστουγεννιάτικου κλίματος. Ok! Ακόμη και το ότι ο καιρός ήταν το ίδιο κεφάτος με εμάς και μας χάρισε εκείνες τις αξέχαστες και παραδεισένιες χριστουγεννιάτικες ημέρες, συμμάχησε στο να μην έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη από κάποια συγκεκριμένη διατροφή. Τώρα όμως που όλα αυτά τελείωσαν και έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χειμώνα γεμάτο από ιώσεις και κρυολογήματα, τι γίνεται; Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για πρόληψη ή όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάρρωση, είναι να τρως φαγητό που είναι “βάλσαμο” στο κρύο.

Πιάτα που θα μας κρατήσουν ζεστούς και θα μας προφυλάξουν τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες:

  • Σούπες λαχανικών (η απλή με πατάτες – κρεμμύδια – σέλινο – καρότα και λεμόνι, ή κολοκυθόσουπα, ντοματόσουπα, κρεμμυδόσουπα κ.ά.)
  • Κρεατόσουπα (με όποιο είδος κρέατος θέλουμε, αν και δείχνουμε προτίμηση στο μοσχάρι για την υψηλή διατροφική του αξία, συνδυασμένο με ρύζι ή λαχανικά)
  • Σούπα γιουβαρλάκια (απλά ή αυγολέμονο)
  • Ψαρόσουπα (με όποιο ψάρι θέλουμε, συνδυασμένο με λαχανικά της αρεσκείας μας)
  • Όσπρια (σε σούπα ή μαγειρεμένα στο φούρνο)
  • Υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά, αρακάς και γενικότερα τροφές υψηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων, οι οποίοι μας χαρίζουν δύναμη και αντοχή απέναντι στο κρύο)
  • Τραχανάς (βρασμένος, ο αγαπημένος μας και πεντανόστιμος τραχανάς, είτε ξινός σκέτος είτε γλυκός με τη συνοδεία κρέατος, αποτελεί πάντα έναν γερό σύμμαχο για την αντιμετώπιση των κρύων ημερών)
  • Φακόρυζο ή ρεβιθόρυζο (όλες εκείνες οι θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στα όσπρια σε συνδυασμό με υδατάνθρακες. Τι καλύτερο και πιο δυναμωτικό; )

Plus:

  • Χυμοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών (έχουμε ανάγκη από τις απαραίτητες βιταμίνες τους αυτό τον καιρό…)
  • Ζεστά ροφήματα (από μια κούπα ζεστό τσάι, πράσινο ή με γεύσεις, έως μια ζεστή μέντα ή χαμομήλι με μέλι, όπως και ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας – με λίγη προσοχή το τελευταίο λόγω θερμίδων)

Άρα, όλα εκείνα  τα ωραία που είχαμε βαρεθεί να ακούμε από παιδιά, όπως “πιες όλο τον χυμό σου για να συνέλθεις” ή “φάε όλη τη σούπα σου και τις φακές σου για να δυναμώσεις και κρύο να μη σε πιάνει”, από τα στόματα της μαμάς ή της γιαγιάς μας, βλέπουμε πως έχουν επιστημονική εξήγηση. Με τις σοφές συμβουλές τους και με όλα τα παραπάνω, δεν έχεις παρά να θωρακίσεις τον οργανισμό σου, και με σύμμαχο ένα χοντρό μπουφάν και ένα άνετο ζευγάρι μπότες, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα για τον φετινό χειμώνα.  Έτσι δεν θα τον αφήσεις να σου στερήσει καμιά από τις καθημερινές σου συνήθειες. Με ένα ζεστό χαμόγελο αντιμετώπισε το κρύο ως ίσος προς ίσο.

Φώφη Παπανίκου

Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Contact:  instagram: @foufou_grande