Ποτε να διαλεγεις το cocktail με το φαγητο, συμφωνα με τον bartender

Ποια είναι τελικά η σωστή αρμονία γεύσεων στο τραπέζι; Το εκρηκτικό cocktail και οι ήπιες γεύσεις στο πιάτο, ή το αντίθετο;

Στο cocktail&food pairing, κατά την προσωπική μου άποψη υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες εκ των οποίων δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε πολύ εξηγεί ο Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος, bartender- bar consultant με συνεργασίες σε Ελλάδα, Γερμανία, Λονδίνο και Γαλλικές Άλπεις.

Οι βασικοί χρόνοι είναι τρεις: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό.

Ιδανικό για ξεκίνημα πριν από ένα γεύμα ή δείπνο, είναι ένα απεριτίφ ή cocktail, με χαρακτηριστικά την μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, την ήπια γλυκύτητα, με διάθεση από bitter νότες και ήπια γευστική πολυπλοκότητα με σκοπό να ''ξυπνήσουμε'' τους γευστικούς κάλυκες και να τους προετοιμάσουμε για να υποδεχτούν τις γεύσεις του φαγητού.

Κατά τη διάρκεια του φαγητού, το επιθυμητό είναι να ακολουθεί το cocktail το φαγητό και όχι το αντίθετο. Πρωταγωνιστής πρέπει να παραμένει το πιάτο και το αλκοόλ να συνοδεύει ήπια τις γεύσεις του πιάτου δίχως να τις ξεπερνά σε οξύτητα, γλυκύτητα, ένταση ή δύναμη. Κατά κάποιο τρόπο διδασκόμαστε από το Κρασί, την ορθή φιλοσοφία της Οινοποσίας κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Μετά το γεύμα μπορούμε να επιλέξουμε ένα digestive ή cocktail με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, πλούσιο σε βότανα και μπαχαρικά, μακρά επίγευση και αρωματικά όσο έντονο επιθυμούμε.

Άρα το εκρηκτικό cocktail θα το πρότεινα μετά το φαγητό και όχι πριν ή κατά τη διάρκεια.

Διάβασε περισσότερα για τον Παναγιώτη

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.