Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην clean και την dirty keto

Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην «clean» και τη «dirty» keto

Όταν ακούς τη λέξη «δίαιτα» ξέρεις ότι πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής. Η κετογονική δίαιτα (keto diet) συγκεκριμένα βασίζεται σε μια διατροφή που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής σε λίπος.

Πώς θα σου φαινόταν, λοιπόν, αν ήξερες ότι μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση μπέικον, τυριών και κρασιού; Ναι, διάβασες καλά!Η πορεία της keto δεν είναι τόσο απλή: Yπάρχει ένας «καθαρός» τρόπος για να την κάνεις και ένας «βρώμικος». Διάβασε παρακάτω, για να δεις πού διαφέρουν, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διαιτολόγος και σύμβουλος της KetoLogic, Molly Devine στο Purewow.com:

Τι σημαίνει «καθαρή» keto

Πρόκειται για την κατανάλωση τροφών καλής ποιότητας, που αυξάνουν την ενέργεια και σε χορταίνουν. Με άλλα λόγια, παραλείπεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα και δίνεις έμφαση στα υγιεινά. Τέτοιες είναι το βοδινό και χοιρινό κρέας που εκτρέφονται σε βοσκοτόπους, τα αυγά ελεύθερης βοσκής, τα θαλασσινά και πολλά λαχανικά. Τα λαχανικά μάλιστα με θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η ρόκα και το σπανάκι - αλλά και τα βότανα - βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Επομένως από το σώμα σου δεν λείπει η ενέργεια και δεν λαχταρά τρόφιμα της «βρώμικης» διατροφής.

...και τι «βρώμικη» keto

Το να φας ένα μπιφτέκι γεμάτο με αυγό, μπέικον και τυρί μπορεί να είναι ένα γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και με υψηλή σε λιπαρά. Ως εκ τούτου, να επιτρέπεται συνολικά στην keto διατροφή. Κι αυτό γιατί η δίαιτα αυτή βασίζεται στην αρκετά χαμηλή λήψη υδατανθράκων, τα υψηλά λιπαρά και τη μέτρια πρωτεΐνη, ώστε να έρθει το σώμα στην μεταβολική κατάσταση της κέτωσης. Δηλαδή να χρησιμοποιεί τα λιπαρά ως βασική πηγή ενέργειας. Τα «βρώμικα» keto τρόφιμα, ωστόσο, είναι «χωρίς ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Και πιθανόν γεμάτα συντηρητικά, αντιβιοτικά και άλλες ορμόνες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σου. Αλλά και επιβραδύνουν την απώλεια βάρους σου μειώνοντας τη συνολική σου ενέργεια» σημειώνει η Devine.

Όχι, δεν αποχωρίζεσαι το αγαπημένο σου burger

Τα αγαπημένα σου trash φαγητά είναι ακόμα στο μενού. Όπως προτείνει η Devine καλό είναι να στοχεύεις στην κατανάλωση υψηλής ποιότητας θρεπτικών συστατικών κατά 80% και περίπου 20% στα μη υγιεινά «βρώμικα» keto τρόφιμα. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι μόνο επειδή ένα φαγητό είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το φας!

featured image: purewow.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.